MAE sârb cere explicații în cazul lui Goran Bregović. Diplomația de la Chișinău: Artistul are interdicție de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Ivica Dačić, șeful diplomației sârbe, a anunțat că a cerut explicații de la Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău în cazul interdicției de intrare în R. Moldova aplicată în cazul muzicianului Goran Bregović, scrie presa locală din Serbia. În replică, oficialii moldoveni spun că artistul are interdicție de intrare în țară din 2022.

Autoritățile din Republica Moldova nu i-au permis artistului intrarea în țară. Foto: Arhivă
Autoritățile din Republica Moldova nu i-au permis artistului intrarea în țară. Foto: Arhivă

UPDATE Diplomația din Republica Moldova anunță de ce artistul nu a fost lăsat să intre în țară.

,,În ceea ce privește acest caz, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a precizat că artistul are interdicție de intrare în țară încă din 2022, lucru ce a fost comunicat atât interpretului, cât și organizatorilor din timp. Reprezentanții MAEIE sunt în comunicare cu MAE al Serbiei în legătură cu acest subiect, argumentând motivele care au stat la baza acestei decizii”, transmite MAE de la Chișinău.

Știrea inițială

Potrivit presei din Serbia, Ivica Dačić susține că hotărârea Chișinăului ,,nu este în concordanță cu relațiile tradiționale de prietenie dintre Serbia și Moldova”, afirmând că aceasta ,,a provocat reacții foarte negative și a fost condamnată de publicul din Serbia”.

Ministrul de Externe al Serbiei a mai subliniat că Goran Bregović a susținut concerte în toată lumea și nu a avut probleme de acest gen până acum.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău nu au venit cu o reacție până în momentul publicării acestui articol.

În data de 20 august, artistul din Serbia Goran Bregović și trupa sa au făcut cale întoarsă după ce polițiștii de frontieră din cadrul Aeroportului Chișinău nu i-au lăsat să intre în Republica Moldova.

,,Cu privire la cazul mediatizat al unui interpret străin returnat recent din Moldova, menționăm că despre interdicția aplicată din anul 2022 au fost informați din timp organizatorii până la data sosirii acestuia în țara noastră”, au informat prin intermediul unui comunicat de presă polițiștii de frontieră.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, viceprim-ministru și ministru moldovean al Dezvoltării Economice și Digitalizării, muzicianul nu a avut voie să intre în țară din cauza poziției sale față de conflictul din Ucraina.

Interpretul sârb urma să participe în data de 20 august la un festival din raionul Orhei, o localitate din centrul Republica Moldova, iar despre faptul că acesta nu va concerta din motiv că a primit interdicție de a intra în țara vecină au anunțat atât organizatorii evenimentului, cât și artistul.

,,Ne cerem scuze repetat, că Goran Bregović nu a putut intra în Republica Moldova și nu va putea concerta astăzi. Am primit prima reacție a artistului, transmisă de către echipa sa de producție”, au informat organizatorii festivalului, publicând și reacția artistului.

Goran Bregović s-a arătat dezamăgit de hotărârea polițiștilor de frontier ai țării vecine, afirmând că nu a primit nicio explicație cu privire la interdicția aplicată în cazul său.

Am fost foarte dezamăgiți când nu am fost lăsați să intrăm în Moldova pe aeroportul din Chișinău fără nicio explicație oficială. Fac turnee extinse cu muzicienii mei în toată Europa și nu am avut niciodată și nicăieri impedimente. Vă iubesc foarte mult țara și este o plăcere pentru mine să răspund oportunității de a concerta în Moldova, mai ales, la un festival atât de colorat și unic, precum Gustar. Îmi pare foarte rău că am fost lipsit de bucuria și plăcerea de a apărea în fața voastră de data aceasta, dar vă asigur că împreună cu echipa mea vom încerca să ne asigurăm că spectacolele mele din Moldova nu vor întâmpina niciun obstacol data viitoare”, a precizat acesta.

Artistul sârb Goran Bregovic susține atât ocuparea Crimeii, cât și invadarea Ucrainei de către Rusia, poziții făcute publice.

În ultimii ani, cântărețul pro-rus a fost solicitat pentru concerte de nenumărate ori în statutul vecin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite