Kievul dă asigurări că nu va permite implicarea Transnistriei în războiul dus de Rusia în Ucraina

0
Publicat:

Kievul spune că va curma tentativele de provocări ale FSB și altor servicii speciale ruse care controlează situația de la Tiraspol, subliniind că nu va permite implicarea regiunii separatiste Transnistria în războiul Rusiei contra Ucrainei.

Ucraina avertizează că se încearcă implicarea Transnistriei în război. FOTO: Arhivă
Ucraina avertizează că se încearcă implicarea Transnistriei în război. FOTO: Arhivă

,,Ucraina este pentru reglementarea pașnică a acestui conflict. Va fi foarte promptă când se vor încerca unele provocări a celor din partea stângului Nistrului, de fapt, de cei care controlează situația: FSB-ul rus și alte servicii speciale. Nu vom permite implicarea celor din stânga Nistrului în războiul dus de Rusia în Ucraina, necătând la faptul că se încearcă. Vom face totul posibil să neutralizăm, vom fi foarte prompți la orice încercare a celor din stânga Nistrului să provoace unele diversiuni sau alte provocări la granița cu Ucraina”, a declarat Păun Rohovei, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, în timpul unei conferințe de presă susținută împreună cu vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrean, la Chișinău. 

Totodată, ambasadorul ucrainean a ținut să menționeze că țara sa susține Republica Moldova în vederea reglementării pașnice și pe cale diplomatică a conflictului transnistrean, fiind o parte componentă a acestui proces: ,,Ucraina va fi un partener al Chișinăului foarte activ în acest proces de reglementare a conflictului transnistrean pentru a obține acel scop de reintegrare a țării”. 

În același timp, Păun Rohovei a menționat că Ucraina a constatat nefuncționalitatea formatului 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean, iar motivul principal este prezența Kremlinului: ,,Statul care nu mai are nici drept moral și nici legal de a participa la astfel de tratative, un stat care barbar, încălcând regulile și dreptul internațional a atacat Ucraina în 2022 și continuă să provoace moarte, jale și necaz pe teritoriul statului nostru. Ucraina stă ferm pe poziții de a nu se așeza la masa de tratative cu Federația Rusă”. 

Soluționare pașnică a conflictului transnistrean

La rândul său, demnitarul moldovean a reiterat că țara sa optează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. 

,,Republica Moldova este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică. Aceasta poziție este susținută și de colegii noștri de la Kiev. Nu există niciun plan de sugrumare militară a regiunii transnistrene, o poziție împărtășită și de Chișinău, și de Kiev, și de partenerii noștri internaționali. Tot ceea ce dorim este aducerea graduală a acestui regiuni în câmpul legal al Republicii Moldova”, a afirmat Oleg Serebrean. 

Recent, Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că Rusia pregătește o operațiune sub steag fals în Republica Moldova, sub pretextul apărării Transnistriei, susținând că totul ar urma să fie făcut prin intermediul liderilor separatiști din Transnistria, cu scopul de destabiliza Chișinăul.

Armata rusă menţine în Transnistria un contingent de sute de militari şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii.

Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație. Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite