Aeroportul din Chișinău renunță la abrevierea de la denumirea rusă Kishinev

0
Publicat:

Aeroportul Internațional Chișinău va avea din 2024 abrevierea RMO, renunțând la abrevierea KIV, aceasta provenind de la denumirea rusă Kishinev, potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Aeroportul Chișinău renunță la abrevierea din limba rusă. FOTO: Arhivă
Aeroportul Chișinău renunță la abrevierea din limba rusă. FOTO: Arhivă

,,Decis: din 18 ianuarie 2024, Aeroportul Internațional Chișinău va avea abrevierea RMO (Republica Moldova ). Precedenta abreviere KIV - o prescurtare de la denumirea rusească Kishinev - nu va mai apărea pe tabelele de zboruri. Călătorii plăcute!”, a anunțat ministrul moldovean pe pagina sa de Facebook.

Gestionat de o companie a pro-rusului Ilan Șor

Modificarea este posibilă după ce Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în luna aprilie a acestui an în proprietatea statului. Ani la rând aeroportul a fost gestionat de o companie care ar fi fost controlată de oligarhul fugar Ilan Șor, care ar fi complicele Kremlinului în tentativele de destabilizare a Republicii Moldova.

Operaţiunile şi managementul Aeroportului Internaţional Chişinău au fost transferate în noiembrie 2013 către Avia Invest, o companie care ar fi controlată din umbră de Ilan Șor, în baza unui parteneriat public-privat, fiind prevăzute administrarea şi investirea a aproximativ 250 de milioane de euro în modernizarea sa.

Ulterior, Agenția Proprietăți Publice (APP), instituție din țara vecină, a reziliat contractul de concesionare a activelor și terenului aferent ale aerogării, motivând că firma nu își îndeplinise angajamentele contractuale.

Despăgubiri de sute de milioane de euro

Acum trei ani, firma Komaksavia Airport Invest Ltd, cea care gestionează Avia-Invest, a cerut de la stat despăgubiri de peste 880 de milioane de euro, dându-l în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Magistrații instanței străine au respins cererea și i-au acordat Republicii Moldova o sumă de peste 216.000 de euro, drept compensație pentru cheltuielile procesului de arbitraj internațional.

 În luna noiembrie a anului trecut, magistrații Curții de Apel Chișinău au menținut rezilierea contractului de concesionare. Hotărârea a fost calificată drept ilegală de reprezentanții Avia Invest. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite