Ilan Șor este în Rusia. Chișinăul cere Kremlinului să-l aresteze

0
Publicat:

Ilan Șor, oligarhul fugar care se ascunde de aproape patru ani de justiția de la Chișinău în Israel, a părăsit din nou Țara Sfântă și a plecat în Rusia, așa că Biroul Interpol Moldova a solicitat Federației Ruse să-l rețină și să-l extrădeze, dar nu a primit un răspuns până acum.

Chișinăul cere Moscovei să-l rețină pe Ilan Șor. FOTO: Arhivă
Chișinăul cere Moscovei să-l rețină pe Ilan Șor. FOTO: Arhivă

Potrivit șefului Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, în data de 1 februarie, Ilan Șor a plecat din Israel cu un avion privat, iar câteva zile mai târziu, mai exact, în data de șapte februarie, Ilan Șor a publicat imagini video și foto pe pagina sa de Facebook, acestea fiind făcute la întâlnirea cu Leonid Calașnicov, președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI, acesta ameninţând anterior Republica Moldova cu destrămarea dacă se va alătura Alianței Nord Atlantice.

Drept urmare, responsabilii de la Chișinău au cerut Kremlinului să comunice dacă Ilan Șor se află pe teritoriul rus și dacă deține cetățenie rusă, cererea fiind respinsă.

 ,, Am primit un răspuns negativ, comunicându-ne că ultima ieșire a lui Ilan Șor din Federația Rusă datează din 2014 și ni s-a infirmat faptul că ar fi cetățean al Federației Ruse. Respectiv, aseară, de urgență au fost transmise solicitări în adresa secretariatului general pentru a sensibiliza oficialii de la Leon, pentru a ne ajuta și a ne veni în suport”, a declarat Viorel Țentiu, șeful Biroului Interpol Moldova. 

Totodată, șeful Biroului Interpol Moldova menționează că a solicitat responsabililor Biroul Interpol de la Lyon respectarea prevederilor, documentelor, tratelor semnate și adoptate în cadrul organizației internaționale, acestea vizând localizarea, reținerea, arestarea și extrădarea oligarhului fugar, Ilan Șor, un demers care a fost trimis și Rusiei. 

 ,, Pentru a ne confirma că el este în țară și pentru a purcede la următorii pași care, de fapt, sunt necesari în contextul acelei solicitări pe care Republica Moldova a trasnmis-o în adresa Leonului și 2019 dumneavoastră cunoașteți că Șor este căutat pentru arest și extrădare”, a mai menționat funcționarul moldovean. 

Între timp, Radu Marian, reprezentantul formațiunii de guvernământ, a reacționat, afirmând că Ilan Șor este susținut deschis de Moscova.

,,Faptul că cei de la Kremlin susțin deschis pe unul din cei mai mari criminali pe care i-a avut Moldova - Ilan Șor, spune multe despre ce vor ei pentru Moldova. Ei vor pentru țara noastră haos, sărăcie și fărădelege. Nu trebuie și nu le vom permite ca ei să mai controleze vreodată țara noastră”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Ieșirile din Țara Sfântă

Potrivit informațiilor Inspectoratului General al Poliției (IGP), nu este prima dată când Ilan Șor părăsește teritoriul Israelului.

,,Mai exact, la data de 06.11.2023, ȘOR Ilan a părăsit teritoriul Statului Israel, pe cale aeriană, identificându-se cu pașaportul eliberat de autoritățile israeliene pe numele SHOR Ilan. Confirmarea acestui fapt s-a solicitat imediat din partea BNC INTERPOL Ierusalim, fiind interpelate inclusiv celelalte 194 state-membre ale INTERPOL pentru furnizarea oricăror informații disponibile despre subiect. Omologii din Israel au confirmat ieșirea din țară a lui SHOR Ilan, iar ulterior au comunicat că acesta a intrat pe teritoriul Statului Israel la data de 09.11.2023, prin Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv.

În baza informației operative deținute și alarmei generate în baza de date a INTERPOL privind căutarea internațională a persoanelor, la data de 26.11.2023, ȘOR Ilan a părăsit din nou teritoriul Israelului, fapt confirmat de către autoritățile statului respectiv.

La data de 06.12.2023, o altă alarmă generată indică faptul că ȘOR Ilan a fost verificat de către autoritățile din Israel, acestea fiind interpelate în aceeași zi, au confirmat că sus-numitul a părăsit teritoriul Israelului, la 06.12.2023, ora 13:40.

Prin mesajul subsecvent recepționat din partea BNC INTERPOL Ierusalim, s-a comunicat că ȘOR Ilan a părăsit teritoriul Statului Israel la data de 07.01.2024, către Emiratele Arabe Unite. Imediat s-a solicitat informație din partea BNC INTERPOL Abu Dhabi, dar și asistență din partea Secretariatului General al INTERPOL, însă, de către autoritățile din EAU nu a fost confirmată intrarea subiectului pe teritoriul țării respective”, au menționat responsabilii IGP. 

Condamnat penal și complicele Rusiei 

Ilan Șor, care deține, inclusiv cetățenia israeliană, a fugit în 2019 din țara sa, la scurt timp după ce PDM, formațiunea oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare. 

În luna aprilie 2023, a fost privat de libertate pe un termen de 15 ani, pedeapsă dictată în lipsa sa în cauza penală ,,frauda bancară”.

De la distanță, acesta este activ în politică, organizând manifestațiile antiguvernamentale din Republica Moldova. Liderii de la Chișinău, însă au atenționat în repetate rânduri că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza țara. 

Iar toamna trecută, cu câteva zile înainte de alegerile locale generale, șeful SIS de la Chișinău a anunțat că Rusia a alocat peste un miliard de lei moldovenești pentru a destabiliza Republica Moldova, punând la cale un scenariu care este executat prin diverse metode de „grupul criminal” creat și condus de oligarhul fugar, Ilan Șor, iar banii respectivi sunt prevăzuți, inclusiv pentru coruperea alegătorilor. Informațiile au fost negate de fugarul condamnat penal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite