Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia privind excluderea de la locale a candidaților partidului Șansă, susținut de Ilan Șor

0
Publicat:

Magistrații Curții de Apel Chișinău au anulat decizia Comisiei Situații Excepționale privind excluderea candidaților partidului Șansă susținut de oligarhul fugar Ilan Șor de la alegerile locale generale desfășurate în luna noiembrie în țara vecină. Guvernul moldovean a anunțat că va ataca hotărârea la Curtea Supremă de Justiție, reiterând că va apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de grupurile de crimă organizată.

CA Chișinău a anulat decizia ce vizează formațiunea susținută de Ilan Șor. FOTO: Arhivă
CA Chișinău a anulat decizia ce vizează formațiunea susținută de Ilan Șor. FOTO: Arhivă

„Guvernul își menține poziția: atacăm hotărârea Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție. Vom apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de grupurile criminal-organizate“, a anunțat Daniel Vodă, consilierul pe comunicare al premierului moldovean.

În data de 12 decembrie, completul de judecată de la Curtea de Apel Chișinău format din Veronica Negru, Ecaterina Palanciuc și Ina Dutca a dictat hotărârea prin care a anulat decizia prin intermediul căreia toți candidații partidului Șansă susținut de oligarhul fugar Ilan Șor au fost excluși de la alegerile locale generale.

„Se anulează Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 92 din 03.11.2023. Actul administrativ normativ anulat – Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 92 din 03.11.2023, nu produce efecte juridice din momentul în care prezenta hotărârea devine definitivă. Se obligă Comisia pentru Situații Excepționale să publice prezenta hotărâre în aceeași de informare pe pagina web oficială a Guvernului”, este menționat în actul instanței.

Reacția partidului susținut de fugarul Ilan Șor

Membrii formațiunii susținute de fugarul Ilan Șor susțin că  ,,această decizie demonstrează că autoritățile statului au acționat ilegal și abuziv, au încălcat drepturile fundamentale ale omului și dreptul la alegeri libere.Este clar deja că alegerile locale care s-au desfășurat fără participarea Partidului Politic „ȘANSĂ” sunt nereprezentative și nelegitime”.

Partidul Șansă, al cărei șef este jurnalistul Alexei Lungu, a devenit extrem de prezent pe scena politică din Republica Moldova, după ce formațiunea prorusă Șor a fost scos în afara legii de magistrații Curții Constituționale.

Complicele Kremlinului

Cu două zile înainte de primul tur al scrutinului din data de 5 noiembrie, șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a declarat că înregistrarea tuturor candidaților partidului Șansă în cursa electorală a fost anulată, hotărârea fiind luată de membrii Comisiei pentru Situației Excepționale (CSE) în aceeași zi în care șeful Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a anunțat că Rusia a alocat peste un miliard de lei pentru a destabiliza situația din Republica Moldova, punând la cale un scenariu ce ar fi fost executat prin diverse metode de „grupul criminal” creat și condus de oligarhul fugar, Ilan Șor, iar banii fiind destinați, inclusiv pentru mituirea alegătorilor. Acuzațiile au fost respinse de Ilan Șor. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite