Gavrilița și Geoană, întâlnire la Bruxelles. NATO va continua să sprijine Republica Moldova

0
Publicat:

NATO va continua să sprijine Republica Moldova, este mesajul transmis de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în timpul întâlnirii cu premierul de la Chișinău, Natalia Gavrilița.

Mircea Geoană și Natalia Gavrilița s-au întâlnit la sediul NATO. FOTO: Nato.int
Mircea Geoană și Natalia Gavrilița s-au întâlnit la sediul NATO. FOTO: Nato.int

,,Războiul Rusiei a provocat o presiune economică și socială imensă asupra Moldovei, iar atacurile rusești cu rachete asupra Ucrainei reprezintă o amenințare directă la adresa securității Moldovei”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoana a menționat că, săptămâna viitoare, la reuniunea miniștrilor apărării din statele NATO, de la Bruxelles, se va discuta despre continuarea asistenței acordate Republicii Moldova. 

,,Republica Moldova este un partener apropiat al NATO și suntem pregătiți să continuăm, să aprofundăm cooperarea noastră. Timp de 30 de ani, NATO și Republica Moldova au colaborat în multe feluri. La Summit-ul NATO de la Madrid, de anul trecut, am decis să intensificăm sprijinul politic și practic pentru Republica Moldova pentru a vă sprijini rezistența și independența politică. Sprijinul dedicat Moldovei va fi, de asemenea, pe ordinea de zi, când miniștrii Apărării NATO se vor întâlni, aici, la Bruxelles săptămâna viitoare”, a spus Mircea Geoană. 

Premierul de la Chișinău, Natalia Gavrilița, a menționat că asistența NATO oferită țării sale, în perioada războiului rus în Ucraina, va contribui la îmbunătățirea domeniilor apărării și securității ale statului.  

 ,,Aceasta întrevedere este o reiterare a sprijinul din partea Alianței, într-o perioadă foarte complicată pentru noi toți, după declanșarea războiului injust al Rusiei împotriva Ucrainei și această asistență pe care o discutăm va influența în mod direct atingerea de către statul nostru a standardelor democratice și implementarea reformelor în toate sectoarele naționale, inclusiv reziliența în domeniul apărării și securității. Astăzi, vom finaliza discuțiile cu privire la modul de implementare a pachetului adaptat al programului de consolidare a capacităților de apărare, care este un instrument important în relațiile Republica Moldova- NATO, construind pe cele ce am realizat în cadrul cooperării noastre în anii precedenți. Vreau să subliniez, încă o dată, că un accent aparte îl punem pe sprijinul și expertiza NATO în consolidarea apărării civile și a domeniilor care asigură pacea și stabilitatea în Moldova și în regiunea noastră”, a declarat Natalia Gavrilița.

Întâlnirea celor doi oficiali a avut loc la sediul NATO de la Bruxelles. Oraș în care, șefa Cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, întreprinde în perioada 4-8 februarie o vizită de lucru. Tot acolo, a participat la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova. 

Recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit despre o posibila alăturare a țării la o ,,alianţă mai mare”, iar mai mulți oficiali ruși au venit cu amenințări la adresa Chișinăului, susținând că aderarea la NATO ar putea cauza destrămarea statului.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri