Furt de proporții dintr-o unitate de elită a Ministerului moldovean al Afacerilor Interne. Mii de cartușe sunt de negăsit UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de cartușe ale Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială ,,Fulger”, unitatea de elită a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de la Chișinău, ar fi fost furate, iar furtul a fost descoperit marți în timp ce mascații unității se pregăteau de exerciții tactice.

Furtul a fost depistat marți în timpul unor exerciții tactice. FOTO: Facebook
Furtul a fost depistat marți în timpul unor exerciții tactice. FOTO: Facebook

UPDATE: În urma acestui caz, șeful MAI de la Chișinău, Adrian Efros, a dispus verificarea armamentului și munițiilor din cadrul tuturor structurilor aflate în gestiunea ministerului.

,, Astăzi am dispus un ordin prin care am indicat verificarea repetată, minuțioasă bucată cu bucată a seriei și în complect a tuturor armamentului și a tuturor loturilor de muniție. Și am dispus formarea tuturor comisiilor la nivel central care ulterior vor merge în toate instituțiile și vor verifica în mod repetat cum se va desfășura această inventariere”, a menționat ministrul moldovean.

Adrian Efros a mai afirmat că sunt investigate atât persoanele cu funcții de conducere, cât și cele cu poziții de execuție din cadrul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială ,,Fulger”.

,,Noi investigăm atât persoanele cu funcții de execuții, cât și persoanele cu funcții de conducere care au în gestiune foarte clar reglementată gestionarea armamentului și munițiilor conform documentelor de conducere, dar ne vom expune la încheierea anchetei și procedurii penale care a fost inițiată”, a mai menționat acesta, subliniind că au fost sustrase 3200 de muniții.

Știrea inițială 

,,Până acum au fost păstrate pe teritoriul BPDS Fulger, iar ieri angajații Brigăzii au intenționat sa folosească o parte pentru Exercițiile tactice de rutina. La deschidere au observat lipsa acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco. 

Cazul este investigat penal, iar între timp ,,a fost dispusă expertiza pentru a se stabili când s -a intervenit în respectiva ladă. Precizez că este într-o stare avansată de oxigenare”.

Întrebată despre numărul exact al munițiilor sustrase, responsabila IGP a menționat că ,,numărul nu putem furniza. Face parte din categoria secretului de stat. Respectivele muniții nu se mai produc din 1985. Pe teritoriul țării noastre au intrat din afară în 1990, ambalate conform procedurii de ambalare a munițiilor”.

Nisip și pietre în locul cartușelor 

Iar președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a Parlamentului moldovean, Lilian Carp, a menționat că aceste cartușe au fost înlocuite cu nisip și pietre.  

„Am cerut explicații ministrului de Interne. Din informația pe care mi-a oferit-o ministrul, lăzile cu muniții au fost eliberate încă în anul 2022 pentru forțele de intervenție. Când trebuiau să fie predate înapoi s-a observat că o ladă nu are sigiliu, iar în interior s-a depistat că în loc de cartușe, lada era plină cu pietre și nisip. Acum are loc ancheta. Procuratura investighează cazul, cui i-a fost eliberată această ladă, cine era responsabil de ea? În fiecare grup există cineva responsabil de munițiile necesare în caz de intervenții”, a declarat Lilian Carp în cadrul unei emisiuni difuzată de RliveTV.

În opinia președintelui Comisiei, furtul trebuie să se lase cu demiteri în rândurile angajaților structurii în care a avut loc.

„Anchetatorii încearcă să afle cum au dispărut gloanțele din acea ladă și cum ulterior s-a făcut înlocuirea. Putea fi oricine, un șef de grup, oricine, dar Procuratura trebuie să se pronunțe. Faptul că trebuie cineva să răspundă cu funcția este altă poveste și ministrul Afacerilor Interne va lua deciziile necesare în acest sens”, a conchis acesta.

Proces penal

Între timp, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) susțin că ,,pe faptul dat, la 06 februarie 2024, Inspectoratul de Poliție Buiucani a înregistrat un proces penal, urmând a fi efectuate toate acțiunile necesare pentru elucidarea circumstanțelor”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite