Amenințări pentru școlile din nordul Republicii Moldova. Poliția denunță un atac hribrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe mesaje în care sunt amenințări la adresa școlilor din nordul Republica Moldova  au fost distribuite pe un canal anonim de Telegram, iar reprezentanții Inspectoratului General al Poliției s-au autosesizat, calificându-le drept un atac hibrid.

Pe un canal de Telegram au fost lansate amenințări la adresa școlilor din Bălți. FOTO: Jpeg
Pe un canal de Telegram au fost lansate amenințări la adresa școlilor din Bălți. FOTO: Jpeg

,,Îndemnăm părinții și copiii din Bălți să-și păstreze calmul, în contextul în care recent s-au distribuit mai multe informații false pe un canal de Telegram anonim, unde au fost plasate amenințări în adresa mai multor instituții de învățământ din municipiul Bălți”, au menționat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP).

În același timp, polițiștii subliniază că ,,toate instituțiile abilitate ale statului s-au autosesizat și au inițiat măsurile corespunzătoare. Poliția califică aceste acțiuni drept un atac hibrid, menit să debusoleze cetățenii și să creeze panică în societate. Organele de drept întreprind toate acțiunile necesare pentru a elucida cine stă în spatele acestui canal și scopul exact al acestora”.

Nu este prima dată când structurile de drept vin cu asemenea avertizări. La începutul lunii decembrie a anului trecut, mai multe mesaje în care erau vizate la fel instituțiile de învățământ din țara vecină au apărut pe un canal de Telegram. Atât Serviciul de Informații și Securitate (SIS), cât și Poliția s-au autosesizat, iar responsabilii Ministerului Educației și Cercetării (MEC) de la Chișinău au blocat canalul de pe care au fost transmise amenințările la adresa elevilor, acțiunile fiind organizate de Kremlin, potrivit expertului media din cadrul asociației WatchDog.md, Andrei Rusu.

,,Pe canalele de Telegram s-a distribuit o serie de mesaje că în unele de licee din capitală ar urma să aibă loc atentate. De fapt, acesta nu este altceva decât un atac hibrid al Federației Ruse cu scopul de a induce panică în societate și a discredita instituțiile de securitate moldovenești. Primele mesaje false au fost plasate pe canalul „Кишинев game”, care ulterior a fost distribuit de canalul „Бельцы 24”, iar mai distribuite masiv de canalele de propagandă pro-ruse. După ce a luat amploare valul de panică, canalul „Кишинев game” a fost șters, iar astăzi a reapărut cu alte mesaje de același fel. Vedem implicarea a multor surse de dezinformare afiliate Rusiei în răspândirea teoriilor că în Moldova ar lua amploare „Mișcarea Columbine”, chiar și socialistul Bogdan Țîrdea a luat parte la lansarea acestei teorii”, a punctat acesta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite