Datoria publică a Moldovei va fi reglementată după standardele FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datoria publică a Moldovei va fi plătită conform standardelor FMI
Datoria publică a Moldovei va fi plătită conform standardelor FMI

Unităţile administrativ-teritoriale vor contracta împrumuturi externe cu un grad crescut de concesionalitate decât în cazul costului resurselor externe acordate de către creditorii comerciali.

Modificări şi completări în cauză la Legea privind datoria publică, garanţiile de stat şi recreditarea de stat, au fost aprobate de Guvern, relevă IPN. Acoperirea datoriei va fi prioritară altor obligaţii pecuniare ale bugetelor localităţilor şi toate plăţile aferente se vor efectua în termenele şi condiţiile angajamentelor asumate, indiferent de suma aprobată în bugetele respective pentru acest scop. Unităţile administrativ-teritoriale urmează să instituie şi să ţină Registrul datoriei şi Registrul garanţiilor date de acestea întreprinderilor în care deţin proprietate sau altor persoane juridice.

Viceministrul finanţelor, Victor Barbăneagră, a spus că modificările vin să consolideze capacităţile unităţiilor administrativ-teritoriale de gestionare a datoriilor. Într-un raport de audit al Curţii de Conturi, care se referea la gestionarea datoriei publice în 2012, se menţiona că şapte din 17 autorităţi executive ale UAT verificate au contractat împrumuturi externe şi interne pentru cheltuieli capitale cu încălcarea procedurilor şi modului stabilit de raportare.

Modificările aprobate de Guvern prevăd, de asemenea, elaborarea unui Program de management al datorie de stat pe termen mediu, care urmează a fi  revizuit şi actualizat anual. Şi terminologia utilizată în acest domeniu este modificată. Astfel, noţiunea de datorie publică va fi schimbată prin datoria sectorului public.

Datoria sectorului public constituie totalitatea datoriei de stat, datoriei unităţilor administrativ-teritoriale, datoria Băncii Naţionale a Moldovei datoriile ce rezultă din împrumuturile interne şi externe ale întreprinderilor de stat (municipale) şi a societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar public.

„Ne racordăm la terminologia şi modalităţile de prezentare statistică utilizate într-un ghid elaborat în comun de către 9 organizaţii internaţionale conduse de către FMI”, a spus viceministrul.

Soldul datoriei publice, pe nou soldul datoriei sectorului public, a constituit la 31 decembrie 2012 –  29 miliarde de lei, înregistrând o creştere cu 4,1 miliarde de lei faţă de 2011. Ponderea datoriei de stat în datoria sectorului public a fost de 73%. Ponderea datoriei sectorului public în Produsul Intern Brut a constituit 33%.

Datoria de stat la finele lunii iunie 2013 se cifra la 22 miliarde de lei, dintre care 15 miliarde de lei e datoria externă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite