Primarul Chişinăului a confiscat patru bormaşini de la spitalul de copii „Valentin Ignatenco“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Dorin Chirtoacă a plecat cu patru bormaşini de la spitalul de copii „Valentin Ignatenco“
Primarul Dorin Chirtoacă a plecat cu patru bormaşini de la spitalul de copii „Valentin Ignatenco“

Primarul Dorin Chirtoacă şi-a argumentat gestul prin faptul că a vrut să se asigure că în Spitalul Municipal de copii „Valentin Ignatenco“ din Chişinău pacienţii nu vor mai fi operaţi cu burghiul.

Primarul Dorin Chirtoacă s-a dus astăzi la Spitalul Municipal pentru copii „Valentin Ignatenco“, după scandalul izbucnit luni în legătură cu copiii operaţi de chirurgii traumatologi cu cleşti de scos cuie şi cu bormaşina, informează Protv.md

Directorul instituţiei medicale, Nicolae Starciuc, i-a adus edilului patru bormaşini. Medicii au recunoscut în faţa primarului că le folosesc în timpul operaţiilor. În consecinţă, Chirtoacă a luat cu el cele patru burghie, asigurându-se astfel că acestea nu mai sunt folosite în spital. 

Direcţia de Sănătăte a Primăriei Chişinău a declanşat ieri o anchetă privind condiţiile în care sunt trataţi copiii la Spitalul Municipal „Valentin Ignatenco“ din capitala Moldovei. Asta, după ce, la începutul acestei săptămâni, o echipă de chirurgi a făcut public un filmuleţ în care un băiat de nouă ani e operat cu instrumente folosite în construcţii. În imaginile care au făcut deja înconjurul lumii se vede cum medicii introduc un cap de burghiu între degetele de la mâna dreaptă a copilului, cu bormaşina.

„Lucrăm cu instrumentariul care ne este prezentat de conducerea spitalului. Cu cleştele şi cu bormaşina operăm încă din 1991. Aceste unelte nu sunt potrivite pentru efectuarea intervenţiilor, pentru că nu pot fi sterilizate“, a spus chirurgul traumatolog Nicolae Curcă, unul dintre protagoniştii clipului. Lipsurile din sălile de operaţii ale „spitalului groazei“ nu se opresc aici: chirurgii fac transplanturi din piele croită cu bisturiul în loc să folosească un dermatom, iar, în operaţiile de ortopedie, pe post de greutăţi utilizează sticle umplute cu ciment.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite