Cota datoriei externe brute a Republicii Moldova a ajuns la 85% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza economică a provocat o creştere a datoriei externe în PIB
Criza economică a provocat o creştere a datoriei externe în PIB

În anul 2012 cota datoriei externe în Produsul Intern Brut a urcat cu aproape şapte puncte procentuale, faţă de anul 2011 şi a ajuns la un nou nivel-record, arată datele Băncii Naţionale a Moldovei.

În anul 2012, datoria externă a Republicii Moldova a crescut cu circa 690 de milioane de dolari şi a ajuns la nivelul-record de 6,13 miliarde de dolari, arată un raport al Băncii Naţionale (BNM).

Evoluţia negativă a economiei naţionale, rezultată cu o scădere de 0,8% a PIB, a provocat şi o creştere semnificativă de circa şapte puncte procentuale a cotei datoriei. Saltul atât de semnificativ vine după o scădere de cinci puncte procentuale înregistrat în anul 2011 a cotei angajamentelor externe în raport cu PIB.

Potrivit BNM, datoria externă publică şi public garantată a Republicii Moldova a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii şase ani, dar rămas totuşi moderată şi nu a depăşit plafonul de 50% din PIB stabilit de Banca Mondială în baza scorului CPIA (Country Policy and Institutional Assessment).

În acelaşi timp cota datoriei externe private a crescut cu patru puncte procentuale şi a trecut de 60% din PIB, cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, mai arată datele BNM.

Mai adăugăm că în anul 2003, cota datoriei externe era mai mare de 97% din PIB, din care mai mult de jumătate revenea autorităţilor publice.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite