Consiliul Europei pune Rusia la zid în cazul şcolilor cu predare în română din stânga Nistrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oră de română în liceul din Râbniţa FOTO: Tudor Iovu
Oră de română în liceul din Râbniţa FOTO: Tudor Iovu

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a somat autorităţile Federaţiei Ruse să întreprindă toate măsurile pentru a pune capăt încălcării dreptului la educaţie al elevilor din şcolile cu predare în grafia latină din stânga Nistrului, dar şi să execute decizia CEDO din octombrie 2012.

Atunci Rusia a fost declarată vinovată că a încălcat dreptul la educaţie şi viaţă privată a 170 de elevi, părinţi şi profesori ai liceelor „Evrika“ de la Râbniţa, „Ştefan cel Mare“ de la Grigoriopol şi „Alexandru cel Bun“ din Tighina. 

Ruşii n-au dat niciun ban din prejudiciile dictate acum un an de CEDO şcolilor româneşti din Transnistria

La fel, Comitetul a solicitat ca Rusia să achite fără alte întârzieri prejudiciile de peste un milion de euro dictate de Curtea de la Strasbourg. Neexecutarea deciziei CEDO a fost discutată în cadrul reuniunii Comitetului de Miniştri de la 4-6 iunie 2014 după ce instituţia a fost sesizată de juriştii Asociaţiei Promo-Lex care se ocupă de dosar. Comitetul a mai cerut ca autorităţile ruse să prezinte timp de o lună informaţii despre felul în care intenţionează să garanteze că liceele cu predare în grafie latină vor continua să funcţioneaze în anul şcolar 2014-2015, dar şi un plan de acţiuni sau un raport prin care să execute decizia CEDO.

Palma dată Rusiei de către Curtea de la Strasbourg a venit după ce, în 2004, Moscova a susţinut regimul lui Igor Smirnov, fostul lider separatist, care a decis să închidă şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului. Kremlinul nu a executat hotărârea CEDO nici până în prezent, deşi termenul-limită a expirat încă în ianuarie 2013.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite