Regimul separatist de la Tiraspol continuă presiunile asupra şcolilor româneşti din stânga Nistrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile transnistrene hărţuiesc sistematic şcolile cu predare în limba română din regiune. Gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari, a fost amendat cu 100.000 de lei moldovenesti - echivalentul a peste 23.000 de RON, pe motiv că nu ar fi plătit chiria.

Instituţia de învăţământ dispune de banii necesari pentru plata chiriei, dar nu-i poate transfera, pentru că administraţia separatistă a obligat conducerea şcolii să deschidă cont în ruble transnistrene, într-o bancă din regiune, relatează Publika.md.

Directorul gimnaziului a solicitat Ministerelor Educaţiei şi Finanţelor să soluţioneze problema.

„Ne impun să deschidem mai multe conturi în băncile din Transnistria. Noi semnăm toate documentele cu ştampila Moldovei, lor nu le place, vor să ne perfectăm o ştampilă la ei. Asta nu e o problemă financiară, ci una politică”, a declarat directorul gimnaziului Corjova, Constantin Sucitu.
Profesorii cred că scopul urmărit de administraţia separatistă este închiderea şcolii. Ei speră, totuşi, că autorităţile nu vor face acest lucru.

„E mai mult din punct de vedere emoţional, fiindcă aşteptăm rezultate bune. Noi ne facem datoria, lucrăm aşa cum ne facem mereu activitatea”, a declarat o profesoară.

Viceministrul Educaţiei din Moldova, Liliana Nicolăescu-Onofrei, a declarat pentru Publika TV că problema instituţiei de învăţâmânt va fi discutată săptămâna viitoare la şedinţa grupului de lucru pentru educaţie. Chiria lunară stabilită pentru administraţia gimnaziului din Corjova este de aproape 50.000 de lei.

Elevii nu au voie să intoneze imnul de stat al Moldovei

image

Miliţienii transnistreni le-au interzis elevilor Gimnaziului Corjova să intoneze imnul de stat şi să arboreze drapelul. La manifestaţia organizată cu prilejul sfârşitului de an, elevii au fost supravegheaţi de miliţieni. Directorul a fost avertizat de autorităţi să nu permită elevilor să intoneze imnul de stat şi să arboreze tricolorul.

„În fiecare an sunt chemat la miliţie ca să mi se spună să nu arborăm drapelul şi să nu intonăm imnul Republicii Moldova. Ieri seară s-au oprit trei angajaţi ai miliţiei transnistrene la poarta casei mele. Au venit la mine acasă şi mi-au spus personal, nu mi-au trimis citaţie ca să nu pot arăta mai departe că am fost citat de miliţie”, a declarat directorul gimnaziului din Corjova, Constantin Sucitu.

În regiunea transnistreană funcţionează opt şcoli cu predare în grafia latină, subordonate Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova. Făcuţi „fascişti” de propaganda rusească, românii din Transnistria sunt supuşi presiunilor de tot felul.

La sfârşitului anului trecut, imediat după parafarea Acordului de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană, regimul separatist a început o serie de provocări la adresa instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română.

Citeşte şi:

Tinerii au protestat în susţinerea şcolilor cu predare în grafie latină din stânga Nistrului

Ion Iovcev, directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol va fi judecat astăzi de aşa-zisele instanţe transnistrene

Tupeul separatiştilor nu are limite. Tiraspolul acuză Chişinăul că nu eliberează transnistrenilor adeverinţe că ar fi deţinut anterior o altă cetăţenie

Locuitorii Transnistriei se plâng că trăiesc într-o „ţară care nu există“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite