Dosarul unui jurnalist rus, închis pentru că a criticat regimul lui Igor Smirnov, este examinat la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a ajuns după gratii după ce a criticat timp de opt ani regimul lui Igor Smirnov. Foto: Arhiva Adevărul
Bărbatul a ajuns după gratii după ce a criticat timp de opt ani regimul lui Igor Smirnov. Foto: Arhiva Adevărul

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat Guvernului de la Chişinău şi celui de la Moscova cazul lui Vadim Pogorleţchi, cetăţean al Federaţiei Ruse, condamnat în 2012 de aşa-zisele instanţe separatiste la şapte ani de închisoare cu regim sever.

Potrivit juriştilor de la Asociaţia Promo-Lex, care se ocupă de dosar, bărbatul se află în prezent în penitenciarul de la Hlinaia, din regiunea transnistreană, fiind deţinut în condiţii inumane. 

Vadim Pogorleţchi a fost sechestrat de reprezentanţii aşa-zisului serviciu vamal al regiunii la punctul de control „Pervomaisk” încă acum trei ani. Motivul pentru care bărbatul a fost reţinut a fost activitatea sa din 2000-2008, perioadă în care a administrat mai multe publicaţii social-politice din regiune, iar majoritatea articolelor publicate criticau regimul lui Igor Smirnov, fostul lider de la Tiraspol. 

Reclamantul a sesizat CEDO invocând mai multe încălcări cum ar fi ţinerea prelungită în detenţie ilegală, detenţia în condiţii anti sanitare, neacordarea a asistenţei medicale, fapt care i-a afectat sănătatea etc.

Juriştii Promo-Lex au atras atenţia de mai multe ori asupra condiţiilor inumane şi degradante din locurile de detenţie din regiunea transnistreană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite