Pro-europenii din Republica Moldova au sărbătorit Ziua Europei, iar pro-ruşii Ziua Victoriei

0
Publicat:

În timp ce liderii de la Chișinău au depus flori în memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, marcând Ziua Europei, opoziția, precum Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și formațiunile controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, a celebrat Ziua Victoriei, unii dintre ei purtând în piept simbolul agresiunii ruse în Ucraina.

Oficialii au depus flori, comemorând victimele celui de-al Doilea Război Mondial. FOTO: Facebook
Oficialii au depus flori, comemorând victimele celui de-al Doilea Război Mondial. FOTO: Facebook

În dimineața zilei de joi, președintele țării Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și comisarul european pentru Buget și Administrație Johannes Hahn au depus flori la Complexul Memorial Eternitate din Chișinău.  

Maia Sandu a afirmat că sunt comemorați cei care au luptat ,,pentru a readuce pacea pe continent. Sărbătorim pacea pentru că 9 mai 1945 a fost prima zi de pace pe continentul nostru și astăzi sărbătorim Europa”, aceasta fiind ,,cel mai durabil și cel mai de succes proiect de pace”.

,,Este o zi care ne amintește cât de vulnerabilă este pacea, cât de dramatic este războiul și că trebuie să facem absolut tot pentru ca să nu permitem războaie pe continent și în general în lume, și pentru Republica Moldova cel mai scurt drum spre o pace sustenabilă este integrarea în Uniunea Europeană. Și sărbătorim pacea, și Uniunea Europeană astăzi. În același timp, ne amintim de sacrificiul pe care l-au făcut înaintașii noștri pentru ca noi să putem să trăim în pace”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

,,Trebuie să învățăm o lecție că în orice război nu există învingători pentru toate părțile și cel mai tragic sunt viețile omenești care se pierd și nu se mai recuperează, și rămâne durerea, și amintirea care marchează generații și destine- lecția pe care trebuie să o învățăm, uitându-ne și la ceea ce se întâmplă în proximitatea noastră. Și astăzi este o ocazie în plus să ne amintim de cei care într-adevăr au contribuit să aducă pacea în Europa, să o păstrăm și să vorbim cât mai mult despre lucrul acesta, și să transmitem aceste mesaje generațiilor viitoare”, a afirmat președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu. 

UE, modalitatea de a garanta pacea

Iar comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, aflat în această zi la Chișinău, a subliniat că unica modalitate de a garanta pacea în țara vecină este integrarea ei în Uniunea Europeană. 

,,Această zi este despre comemorarea victimelor războiului, dar și de aducere aminte că numai Uniunea Europeană este cea care garantează pacea și nu este o coincidență că noi comemorăm victimele, și ne gândim la această perspectivă în aceeași zi. UE a demonstrat că este cel mai bun garant al păcii, stabilității și prosperității. Republica Moldova trebuie să meargă pe drumul integrării europene pentru că este singura modalitate de a garanta pacea și prosperitatea, un viitor luminos pentru cetățenii ei, precum și o oportunitate de a se întoarce acasă, pentru a trăi acasă”, a declarat Johannes Hahn.

Ziua Europei în centrul Chișinăului 

Ulterior, oficialii moldoveni și europeni au dat startul sărbătorii Zilei Europei în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din inima Chișinăului, unde au răsunat imnul Republicii Moldova și al Uniunii Europene. 

În PMAN a fost amenajat Orășelul European, iar 18 state membre ale UE împărtășesc vizitatorilor tradițiile lor culturale și culinare. De asemenea, sunt expuse informații despre 30 de proiecte finanțate de Uniune, acestea oferind asistență în diferite domenii, precum dezvoltare rurală, economică, socială. 

Săbătoarea va culmina în seara zilei de joi cu un concert susținut, în premieră, de ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, alături de mai mulți artiști moldoveni și ucraineni, precum Cristofor Aldea-Teodorovici & Orchestra, LUPII lui Calancea și Kalush Orchestra.

,,Europa ești tu! You are Europe! Începem să sărbătorim Ziua Europei la Chișinău împreună cu Președinta Maia Sandu, Comisarul UE Johannes Hahn, ambasadori ai statelor membre ale UE și mii de cetățeni ai Republicii Moldova!”, a scris ambasadorul european pe internet. 

Marșul opoziției de Ziua Victoriei 

Tot astăzi, reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), dar și ai Blocului Victoria al oligarhului fugar Ilan Șor au participat la marșul Memoriei cu prilejul Zilei Victoriei, adică ziua care comemorează victoria asupra Germaniei naziste în 1945 și care este marcată în Rusia și alte state foste sovietice. Iar mulți dintre ei, între care fostul șef de stat Igor Dodon, cercetat penal în mai multe dosare, au purtat panglica bicoloră, deși aceasta este interzisă în țara vecină, ea fiind considerată simbolul agresiunii ruse în Ucraina.

,,9 mai - Ziua Victoriei! Păstrăm memoria celor căzuți în acel crunt război”, a menționat socialistul Igor Dodon.

Nu este prima dacă când Igor Dodon sau alți socialiști sfidează legea, purtând în piept simbolul agresiunii ruse din Ucraina, acest lucru, de exemplu, fiind înregistrat și în 2023. 

Asta deși structurile de drept au avertizat de mai multe ori că persoanele care vor purta în data de 9 mai această panglică în culorile negru-portocaliu riscă o amendă de până la 9000 de lei sau până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Cele cu funcție de răspundere ar putea să plătească până la 18.000 de lei, iar cele juridice- circa 30.000 de lei. 

Pro-rusul Ilan Șor la parada de la Moscova

De la marș au lipsit oligarhul fugar Ilan Șor și apropiatele sale - deputata cercetată penal Marina Tauber și bașcana Găgăziei, Evghenia Guțul, cei trei participând alături de Vladimir Putin la parada de 9 mai de la Moscova. 

,,Astăzi este o zi mare. O parte din Flacăra Veșnică din Rusia s-a aprins în Moldova natală - la Komrat, Orhei și alte orașe, unde se desfășoară procesiunea blocului Victoriei. Flacăra focului veșnic are o semnificație aparte pentru noi, locuitorii Moldovei. Pentru mine și membrii familiei mele, aceasta este și amintirea marii tragedii care ne-a lovit casele. Moldova a fost una dintre primele care au căzut sub atacul invadatorilor la 22 iunie 1941. Ocupația fascistă era însoțită de atrocități monstruoase”, a scris fugarul Ilan Șor pe internet. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite