Autorul atacului armat de pe Aeroportul Chișinău a murit. Incidentul s-a soldat cu două decese

0
Publicat:

Bărbatul, de 43 de ani, din Tadjikistan, care a împușcat săptămâna trecută două persoane pe Aeroportul Internațional Chișinău s-a stins din viață în seara zilei de luni, deces survenit în cadrul unui spital din Chișinău, potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Bărbatul din Tadjikistan a murit pe patul de spital FOTO Profimedia
Bărbatul din Tadjikistan a murit pe patul de spital FOTO Profimedia

Starea de sănătate a învinuitului s-a înrăutățit în ultimele zile, el fiind internat în data de 30 iunie, la scurt timp după ce a împușcat două persoane, iar pentru că a refuzat negocierea cu forțele de ordine, acestea au fost nevoite să tragă mai multe focuri de armă pentru a-l mobiliza. 

Decretul președintei Sandu

Tot în data de 3 iulie, lidera de la Chișinău a semnat decretul prin care în ziua de 4 iulie va fi doliu național pentru comemorarea victimelor incidentului armat.

Prin urmare, în toată țară, dar și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova din străinătate, drapelele de stat vor fi arborate în bernă, iar la ora 12.00 va fi păstrat un moment de reculegere în memoria polițistului de frontieră, Serghei Muntean și a agentului responsabil de securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, ambii împușcați de atacator.

De asemenea, Maia Sandu a semnat un decret ,,prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, și lui Serghei Muntean, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră a MAI”.  

Anunțul premierului Recean 

Iar șeful Executivului, Dorin Recean, a declarat că familiile celor doi bărbați omorâți vor primi câte un milion de lei moldovenești.

„Vom acorda familiilor victimelor câte 1 milion de lei - bani din fondul de rezervă al Guvernului, fondul de consum al Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și conform legii privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a anunțat premierul Recean.

Incidentul armat a avut loc în seara zilei de 30 iunie pe Aeroportul Internațional Chişinău unde cetăţeanului străin nu i-a fost permisă intrarea în Republica Moldova, așa că acesta a luat arma unui polițist de frontieră, a deschis focul, ucigând cele două persoane.

A fugit Tadjikistan ca să scape de pedeapsa pentru răpirea bancherului

Potrivit șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, autorul atacului armat a fost implicat luna trecută în răpirea unui bancher în Tadjikistan și a părăsit ilegal țara sa, ajungând inițial în Uzbekistan, apoi în Turcia, iar de la Istanbul a zburat cu avionul la Chișinău, planificând să ajungă într-o țară europeană unde să se ascundă. 

„Din declarațiile colegilor din Tadjikistan, persoana a părăsit teritoriul Tadjikistanului spre Uzbekistan ilegal, deci nu a figurat la frontieră, iar din Uzbekistan a zburat în Turcia și din Turcia a zburat la Chișinău”, a declarat Viorel Cernăuțeanu

Iar în momentul intrării în Capitala Republicii Moldova, acesta nu figura în lista persoanelor căutate internațional din motiv că a fost implicat în răpirea bancherului din statul său. 

„Persoana a comis crima la data de 23, dar abia la 30 a fost întocmit fișierul pentru a fi anunțat în căutare internațională, dar fișierul încă nu a fost introdus în sistemul informațional de căutare, ca să fie clar, la ziua de sâmbătă, fișierul nu era inclus”, a mai menționat Viorel Cernăuțeanu. 

Potrivit autorităților țării vecine, învinuitul avea un trecut criminal vast, fiind judecat și condamnat la închisoare pentru o altă infracțiune gravă în Tadjikistan, dar a fost eliberat înainte de termen din pușcărie. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite