Autorul atacului armat de la Chișinău, căutat în Tadjikistan pentru răpirea unui bancher. Ce mesaj a transmis UE UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorului atacului armat de vineri seara de pe Aeroportul Chișinău soldat cu doi morți, un cetățean al Tadjikistanului a răpit săptămâna trecută un bancher în țara sa, iar din Republica Moldova planifica să ajungă într-o țară europeană unde să se ascundă, scrie presa rusă.

Suspectul atacului armat intenționa să ajungă într-o țară UE. FOTO: Arhivă
Suspectul atacului armat intenționa să ajungă într-o țară UE. FOTO: Arhivă

UPDATE: Șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a ținut să-și exprime aprecierea pentru modul în care autoritățile au reacționat în acest caz.

,, Apreciem autoritățile Republicii Moldova pentru reacțiile rapide și comunicarea imediată către populație cu privire la natura atacului, asigurând siguranța tuturor”, a scris reprezentatul Uniunii pe pagina sa de Twitter. 

De asemenea, Mazeiks a transmis ,,cele mai sincere condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor în urma împușcăturilor de ieri (n-.r.-30 iunie) de pe teritoriul aeroportului Chișinău: gândurile noastre sunt alături de voi în acest moment tragic”.

---

UPDATE: Ion Munteanu, procurorul general interimar, a declarat că bărbatul încătușat va fi tras la răspundere penală pe teritoriul Republicii Moldova. 

,,Nu poate fi extrădat din moment ce fapta a fost comisă pe teritoriul Republicii Moldova, deci urmează să fie supus judecății sau urmării penale în Republica Moldova”, a punctat el, afirmând că în acest moment se examinează, inclusiv versiunea unui atac terorist, dar pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru omor.

Potrivit reprezentanților structurilor de drept de la Chișinău, individul nu are conexiuni cu grupări militare, iar atacul a avut loc în câteva secunde, fiind primul împușcat polițistul de frontieră, apoi gardianul aerogării. 

,,A fost o lovitură pe neașteptate în adresa polițistului de frontieră. El (n.r.-suspectul) este destul de pregătit fizic și prin lovitură aplicată, pur și simplu, l-a imobilizat pe polițistul nostru și nu a durat nici două secunde toată acțiunea de atac”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, precizând că suspectul a refuzat negocierile în timpul mobilizării sale, așa că organele de drept au tras focuri de armă pentru a-l pune la pământ, intervenție conform protocolului în astfel de cazuri. 

Totodată, conducătorul IGP a mai menționat că atacatorului i s-a refuzat intrarea în țară din motiv că el nu a putut argumenta scopul aflării sale. 

,,La momentul intrării persoanei pe teritoriul Republicii Moldova, persoana nu se afla în căutare pe o rețea de căutare: Interpol sau Europol sau alte rețele de căutare. Doar după ce s-au întâmplat acțiunile de pe Aeroportul Internațional Chișinău, cu colegii de la Procuratură Generală, am apelat de urgență autoritățile din Tadjikistan, abia atunci prin intermediul comunicării ni s-a spus că o astfel de persoană este vizată într-o acțiune infracțională pe teritoriul Tadjikistanului”, a conchis acesta. 

---

UPDATE: Aeroportul Internațional Chișinău și-a reluat activitatea la o zi după cazul grav, informează reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF). 

,,În atenția călătorilor care au planificată trecerea frontierei prin Aeroportul Internațional Chișinău!Acum câteva momente, activitatea Aeroportului Internațional Chișinău a fost reluată în regim normal, fiind deschis spre circulație și terminalul sosiri din aerogară.În Aeroportul Internațional Chișinău a fost crescut nivelul de mobilizare pentru asigurarea securității și ordinii publice”, precizează angajații IGPF. 

---

Presa rusă mai relatează că bărbatul din Tadjikistan, cu vârsta de 43 de ani, a răpit în data de 23 iunie un vicepreședinte al unei bănci în țara sa, iar autoritățile l-au acuzat de răpire. Jurnaliștii afirmă că Parchetul de acolo a dezvăluit identitatea acestuia.

,,Potrivit departamentului, Rustam Așurov, născut în 1980, ca parte a unui grup infracțional, la 23 iunie anul acesta, l-a răpit pe primul vicepreședinte al Orienbank, Șukhrat Ismatulloev. Identitatea suspectului a fost dezvăluită în timpul anchetei. După săvârșirea acestei infracțiuni, Așurov a fugit în Republica Moldova prin Turcia cu scopul de a se ascunde în continuare în țările Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al instituției. 

În stare gravă pe patul de spital

Acesta a fost rănit în timpul reținerii sale, iar acum se află în stare gravă într-o instituție medicală din Chișinău, fiind inconștient, potrivit șefului interimar al Procuraturii Generale (PG) din Republica Moldova, Ion Munteanu. 

,,Suspectul este reținut pentru 72 de ore, iar acum examinăm posibilitatea arestării sale”, a declarat pentru ,,Adevărul” Ion Munteanu. 

Procurorul general interimar a mai afirmat că ,,avem informații că ar fi implicat în această infracțiune în Tadjikistan, însă potrivit informațiilor din Republicii Moldova nu figura ca o persoană anunțată în căutare”.

Riscă detenție pe viață

Individul este cercetat penal și riscă să-și petreacă restul vieții după gratii. 

Incidentul armat a avut loc în seara zilei de 30 iunie pe Aeroportul Internațional Chişinău unde cetăţeanului străin nu i-a fost permisă intrarea în Republica Moldova, așa că acesta a luat arma unui polițist de frontieră, a deschis focul, ucigând două persoane.

Este vorba de un polițist de frontieră și un bărbat care asigura securitatea pe teritoriul aerogării. 

În cele din urmă, atacatorul a fost capturat, iar activitatea comercială și regimul zborurilor au fost întrerupte ore-n șir.

Alertă de securitate pe teritoriul țării 

Premierul, Dorin Recean, a anunțat alertă de securitate pe întreg teritoriul statului. 

„Este important acum să consolidăm și mai mult securitatea inclusiv la Aeroport. Instituțiile statului s-au mobilizat și au crescut nivelul de alertă și vom urmări în următoarele zile dinamica”, a spus șeful Cabinetului de miniștri.

Iar președinta Republicii Moldova,  Maia Sandu, a transmis condoleanțe rudelor victimelor. 

„A avut loc un incident grav în care un cetățean străin, ce a primit refuz de intrare în țară de la autoritățile Republicii Moldova, a împușcat mortal două persoane - un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară. Transmitem sincere condoleanțe familiilor și rudelor îndoliate - pierderea celor dragi este o durere nemărginită pentru familii. Este o zi tristă pentru noi toți.Instituțiile statului sunt în alertă sporită, poliția și organele de forța sunt mobilizate pe tot teritoriul Republicii Moldova”, a scris lidera de la Chișinău pe Facebook. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite