Cum s-a ajuns la atacul armat de pe Aeroportul din Chișinău. Explicațiile autorităților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit șefului Poliției Rep. Moldova, autorul atacului armat, care a fost implicat luna trecută în răpirea unui bancher în Tadjikistan, a părăsit ilegal țara sa, ajungând inițial în Uzbekistan, apoi în Turcia, iar de la Istanbul a zburat cu avionul la Chișinău. 

Atac armat la Aeroportul Internațional din Chișinău FOTO Profimedia
Atac armat la Aeroportul Internațional din Chișinău FOTO Profimedia

Bărbatul din Tadjikistan, cu vârsta de 43 de ani, a răpit în data de 23 iunie un vicepreședinte al unei bănci în țara sa, iar la scurt timp a plecat ilegal spre Uzbekistan. 

„Din declarațiile colegilor din Tadjikistan, persoana a părăsit teritoriul Tadjikistanului spre Uzbekistan ilegal, deci nu a figurat la frontieră, iar din Uzbekistan a zburat în Turcia și din Turcia a zburat la Chișinău”, a declarat șeful Poliției Republicii Moldova, Viorel Cernăuțeanu. 

Iar în momentul intrării în Capitala Republicii Moldova, acesta nu figura încă în lista persoanelor căutate internațional din motiv că a fost implicat în răpirea bancherului din statul său. 

„Persoana a comis crima la data de 23, dar abia la 30 a fost întocmit fișierul pentru a fi anunțat în căutare internațională, dar fișierul încă nu a fost introdus în sistemul informațional de căutare, ca să fie clar, la ziua de sâmbătă, fișierul nu era inclus”, a mai menționat Viorel Cernăuțeanu. 

Fost polițist cu trecut criminal

Potrivit autorităților țării vecine, învinuitul are un trecut criminal vast, fiind judecat și condamnat la închisoare pentru o altă infracțiune gravă în Tadjikistan, dar a fost eliberat înainte de termen din pușcărie. 

„Este un criminal ordinar care a comis o crimă similară pe teritoriul Tadjikistanului în anul 2013 pentru care a ispășit pedeapsa și a ieșit înainte de termen din pușcărie și acum repetat în ambele cazuri, având calitatea de membru executor al acelei grupări”, a punctat Viorel Cernăuțeanu, menționând că bărbatul ,,este fost angajat al Poliției din Tadjikistan care a activat șapte ani de zile în structurile Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, dar a fost concediat exact pentru manierile și acțiunile criminale comise în altă crimă”.

Conducerea Poliției R. Moldova a oferit detalii despre autorul atacului armat. FOTO: Facebook
Conducerea Poliției R. Moldova a oferit detalii despre autorul atacului armat. FOTO: Facebook

Arestat pentru 30 de zile 

Între timp, autorul atacului, rănit în timpul reținerii sale, se află în stare extrem de gravă într-o instituție medicală din Chișinău, potrivit șefului interimar al Procuraturii Generale (PG), Ion Munteanu.

„Învinuitul este în stare foarte gravă, starea lui s-a înrăutățit în ultimele ore, din spusele cadrelor medicale”, a declarat pentru ,,Adevărul” Ion Munteanu. 

În data de 3 iulie, pe numele învinuitului a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile, decizie luată de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana în urma solicitării procurorilor.

„În continuare, Procuratura Generală se află în proces de discuții și schimb de informații cu autoritățile din Tadjikistan pentru cercetarea  cauzei. Investigațiile pe dosar sunt în plină desfășurare, iar societatea urmează să fie informată despre evoluțiile majore, cu respectarea principiului confidențialității urmăririi penale”, informează reprezentanții PG.

Zi de doliu național pentru comemorarea victimelor atacului armat

Tot luni,  președinta Republicii Moldova a semnat decretul prin care în ziua de 4 iulie va fi doliu pentru comemorarea victimelor incidentului armat.

Prin urmare, în toată țară, dar și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova din străinătate, drapelele de stat vor fi arborate în bernă, iar la ora 12.00 va fi păstrat un moment de reculegere în memoria polițistului de frontieră, Serghei Muntean și a agentului responsabil de securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, ambii împușcați de atacator.

De asemenea, lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a semnat un decret ,,prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, și lui Serghei Muntean, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră a MAI”.  

Familiile celor decedați, sprijinite material 

Iar șeful Executivului, Dorin Recean, a declarat că familiile celor două victime vor primi câte un milion de lei moldovenești.

„Vom acorda familiilor victimelor câte 1 milion de lei - bani din fondul de rezervă al Guvernului, fondul de consum al Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și conform legii privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a anunțat premierul Recean.

Incidentul armat a avut loc în seara zilei de 30 iunie pe Aeroportul Internațional Chişinău unde cetăţeanului străin nu i-a fost permisă intrarea în Republica Moldova, așa că acesta a luat arma unui polițist de frontieră, a deschis focul, ucigând cele două persoane.

 Bărbatul încătușat va fi tras la răspundere penală pe teritoriul țării vecine și riscă detenție pe viață.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite