Decret al Maiei Sandu: 4 iulie, zi de doliu național pentru comemorarea victimelor atacului armat de pe Aeroportul Chișinău UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La patru zile de la atacul de pe Aeroportul din Chișinău soldat cu doi morți, președinta Rep. Moldova a semnat decretul prin care în ziua de 4 iulie va fi doliu în întreaga țara pentru comemorarea victimelor incidentului armat comis de un bărbat din Tadjikistan.

Maia Sandu a semnat decretul privind comemorarea victimelor atacului armat. FOTO: Facebook
Maia Sandu a semnat decretul privind comemorarea victimelor atacului armat. FOTO: Facebook

UPDATE: Familiile celor două victime vor primi câte un milion de lei moldovenești din partea Guvernului de la Chișinău.

„În semn de profundă compasiune și solidaritate cu familiile, rudele și apropiații lui Serghei Muntean și Igor Ciofu, victime ale incidentului tragic care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău în data 30 iunie 2023, mâine, drapelele de stat vor fi coborâte în bernă. Vom acorda familiilor victimelor câte 1 milion de lei - bani din fondul de rezervă al Guvernului, fondul de consum al Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și conform legii privind funcţionarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a anunțat șeful Executivului, Dorin Recean.

---

UPDATE: Președinta Rep. Moldova, Maia Sandu, a convocat instituțiile responsabile de asigurarea securității și ordinii publice în urma incidentului armat.

,,La ședință instituțiile au raportat despre modul în care au acționat în ziua incidentului grav de la Aeroport, precum și despre implementarea unor măsuri sporite de securitate.Guvernul a informat despre ajutorul financiar care urmează să fie acordat familiilor”, se arată într-un comunicat de presă al Președinției.

---

UPDATE: Pe numele învinuitului a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile, potrivit angajaților Procuraturii Generale (PG) din țara vecină.

,,La solicitarea Procuraturii municipiului Chișinău, în privința cetățeanului din Tadjikistan învinuit de dublul omor de la Aeroportul Internațional Chișinău din 30 iunie 2023 a fost aplicat arestul preventiv pentru un termen de 30 de zile. În continuare, Procuratura Generală se află în proces de discuții și schimb de informații cu autoritățile din Tadjikistan pentru cercetarea  cauzei. Investigațiile pe dosar sunt în plină desfășurare, iar societatea urmează să fie informată despre evoluțiile majore, cu respectarea principiului confidențialității urmăririi penale”, informează reprezentanții PG.

---

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale de la Chișinău, actul a fost semnat ,,pentru comemorarea lui Serghei Muntean și Igor Ciofu, victime ale incidentului tragic care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău în data 30 iunie 2023 și în semn de profundă compasiune și solidaritate cu familiile, rudele și apropiații victimelor, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decretul privind declararea zilei de 4 iulie 2023 zi de doliu național”.

Prin urmare, în toată țară, dar și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova din străinătate, drapelele de stat vor fi arborate în bernă, iar la ora 12.00 va fi păstrat un moment de reculegere în memoria polițistului de frontieră, Serghei Muntean și a agentului responsabil de securitatea aeroportuară, Igor Ciofu.

,,Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei de 4 iulie la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor”, mai precizează responsabilii instituției. 

Ambele victime decorate post-mortem

De asemenea, lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a semnat un decret ,,prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, și lui Serghei Muntean, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră a MAI”.  

Autorul atacului armat se zbate între viață și moarte

Între timp, autorul atacului, rănit în timpul reținerii sale, se află în stare extrem de gravă într-o instituție medicală din Chișinău, potrivit șefului interimar al Procuraturii Generale (PG) din Republica Moldova, Ion Munteanu.

,,Învinuitul este în stare foarte gravă, starea lui s-a înrăutățit în ultimele ore, din spusele cadrelor medicale. Magistrații urmează să se pronunțe în scurt tip pe marginea solicitării noastre cu privire la arestarea acestuia”, a declarat pentru ,,Adevărul” Ion Munteanu. 

Solicitarea procurorilor cu privire la arestarea învinuitului este examinată de magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana. 

Amănunte despre învinuit

Incidentul armat a avut loc în seara zilei de 30 iunie pe Aeroportul Internațional Chişinău unde cetăţeanului străin nu i-a fost permisă intrarea în Republica Moldova, așa că acesta a luat arma unui polițist de frontieră, a deschis focul, ucigând două persoane.

Autorul atacului armat este un cetățean al Tadjikistanului a răpit săptămâna trecută un bancher în țara sa, iar din Republica Moldova planifica să ajungă într-o țară europeană unde să se ascundă, potrivit presei ruse.

Jurnaliștii ruși mai relatează că bărbatul din Tadjikistan, cu vârsta de 43 de ani, a răpit în data de 23 iunie un vicepreședinte al unei bănci în țara sa, iar autoritățile l-au acuzat de răpire. Jurnaliștii afirmă că Parchetul de acolo a dezvăluit identitatea acestuia.

,,Potrivit departamentului, Rustam Așurov, născut în 1980, ca parte a unui grup infracțional, la 23 iunie anul acesta, l-a răpit pe primul vicepreședinte al Orienbank, Șukhrat Ismatulloev. Identitatea suspectului a fost dezvăluită în timpul anchetei. După săvârșirea acestei infracțiuni, Așurov a fugit în Republica Moldova prin Turcia cu scopul de a se ascunde în continuare în țările Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al instituției. 

 Bărbatul încătușat va fi tras la răspundere penală pe teritoriul Republicii Moldova, iar dacă va fi demonstrată vinovăția sa, el riscă să-și petreacă restul vieții după gratiii. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite