Anne Brasseur, preşedintele APCE: Republica Moldova rămâne sub monitorizarea Consiliului Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur s-a întâlnit ieri cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman Foto: Parlament.md
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur s-a întâlnit ieri cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman Foto: Parlament.md

Republica Moldova trebuie să avanseze pentru a respecta în totalitate obligaţiile şi angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul Consiliului Europei şi numai după aceasta va putea fi scoasă de sub monitorizare consiliului.

Despre aceasta a declarat preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, după o întrevedere cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, transmite IPN.

Oficialul a spus că de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei, ţara a realizat progrese uriaşe, dar se află încă sub procedura de monitorizare, ceea ce înseamnă că Moldova mai are ceva de făcut. Una din restanţele pe care Republica Moldova ar trebui să le înlăture se referă la reforma Procuraturii Generale, însă ţara se află într-o situaţie de blocaj pentru că trebuie modificată Constituţia în ceea ce priveşte numirea procurorului general, a spus oficialul. „Noi suntem conştienţi de această situaţia care s-a creat cu reformarea procuraturii”, a mai adăugat preşedintele APCE.

Anne Brasseur a spus că aceste angajamente trebuie să fie respectate nu pentru APCE, ci pentru fiecare cetăţean din Republica Moldova, ca libertăţile şi drepturile fundamentale ale fiecărui cetăţean să fie respectate.

Totodată, Anne Brasseur a menţionat că scoaterea Republicii Moldova de sub monitorizare nu înseamnă că Moldova nu va avea în continuare responsabilităţi, deoarece toate ţările care au fost scoase de sub această monitorizare în continuare îşi asumă angajamentele şi obligaţiile.

„Am venit în Moldova în calitate de persoană oficială, dar sper să plec din Republica Moldova în calitate de prieten al acestei ţări”, a conchis oficialul.

Igor Corman a menţionat că scopul autorităţilor este ca Republica Moldova să treacă la faza post-monitorizare, dar faptul că aceasta este monitorizată nu este un lucru negativ şi nu este o ruşine. „Aceasta înseamnă că avem sprijin din partea Consiliului Europei, un ajutor şi ştim care probleme le avem în ţară şi ce soluţii putem găsi”, a spus preşedintele Parlamentului.

Anne Brasseur efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, din 16 până în 18 iulie. Aceasta va avea întrevederi cu mai mulţi oficiali din Moldova. Anne Brasseur va ţine un discurs în şedinţa plenară a Parlamentului de joi, 17 iulie. În aceeaşi zi, Anne Brasseur va vizita regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite