Euforie la Chişinău: Acordul cu UE, ratificat în aplauze. Experţi: „Important e ca această victorie să nu rămână doar pe hârtie“
0Întrunit într-o şedinţă specială, Parlamentul de la Chişinău a ratificat Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE, cu 59 de voturi pro şi patru împotrivă, în aplauzele mulţimii adunate de afară. Experţii spun că, pentru a câştiga alegerile din toamnă, politicienii pro-europeni trebuie să întărească această reuşită prin fapte concrete.
În prima lectură, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE a fost aprobat prin ridicarea mâinii. În cea de-a doua, finală, votul a fost nominal. După ce era strigat pe nume, fiecare deputat ieşea la tribună şi îşi spunea opţiunea la microfon, confirmându-şi decizia prin semnătură, la fel ca la adoptarea Declaraţiei de Independenţă. Procedura a fost condimentată cu aplauze, glume şi felicitări cu ocazia acestui eveniment istoric. Unii parlamentari din partidele pro-europene au spus că votează pentru tineri, alţii - pentru raioanele lor de baştină sau chiar pentru întregirea neamului românesc, cu toţii însă - pentru viitorul european al Moldovei.
Comuniştii nu au avut întrebări
În total, pentru s-au exprimat 59 de membri ai Coaliţiei Pro-Europene, Partidului Liberal plus neafiliaţii Mihai Godea şi Iurie Bolboceanu. Împotrivă au fost socialiştii Ion Ceban, Igor Dodon şi Zinaida Greceanâi, care cred că „Moldova are nevoie de altceva“, şi Grigore Petrenco – singurul comunist care a participat la votare, după ce fracţiunea PCRM a părăsit sala.
În prima lectură, s-a votat prin ridicarea mâinii FOTO: Tudor Iovu
Liberal-democratul Ion Butmalai a votat în numele cahulenilor FOTO: Tudor Iovu
Chiar şi fără ei, runda de întrebări s-a lăsat cu replici acide, versete biblice, testamentul lui Ştefan cel Mare, jocuri de cuvinte şi rime. Bunăoară, Igor Dodon a apelat la vorba rusească „s-a împlinit visul idiotului“ pentru a explica de ce autorităţile s-au grăbit să semneze acordul cu UE fără a consulta populaţia, printr-un referendum. În replică, premierul Iurie Leancă l-a citat pe Dodon însuşi, care spunea, acum câţiva ani, că Moldova nu poate face parte din Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan deoarece nu are o frontieră cu niciuna dintre aceste ţări. „Poate, găsiţi soluţia: săpaţi un tunel sub Ucraina“, a glumit Leancă.
„Bilet pentru viitor“
Prezentând proiectul de lege, prim-ministrul a vorbit, din nou, despre avantajele asocierii cu UE pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru cei din autonomia găgăuză şi din stânga Nistrului: va fi preluată gradual legislaţia europeană, produsele noastre vor ajunge pe cea mai mare piaţă din lume, Moldova va deveni mai atractivă pentru investitori, iar investiţiile vor genera locuri de muncă şi bunăstare etc.
Proiectul a fost prezentat de premierul Iurie Leancă, cel care a semnat acordul pe 27 iunie, la Bruxelles FOTO: Guvern
„Integrarea europeană va deveni o realitate şi va însemna un viitor mai bun, în pace şi demnitate, dacă vom munci în continuare asiduu. Doar astfel vom lăsa îndărăt stagnarea, vom scăpa de corupţie şi vom cunoaşte o dezvoltare cum nu am mai avut în ultimele două decenii“, a declarat Iurie Leancă, precizând că prevederile acordului corespund înţelegerilor cu ţările CSI şi nu aduc atingere statutului constituţional de neutralitate.
Potrivit premierului, punctul final al parcursului nostru european este aderarea la UE, dar până atunci va trebui să ducem la bun sfârşit reformele şi să facem faţă multor provocări: „Acest acord este un bilet pentru viitor, de noi toţi depinde dacă şi cât de repede acest viitor va deveni realitate“.
Voronin: „O trădare începută la 7 aprilie“
Rând pe rând, de la tribuna Parlamentului, liderii grupurilor parlamentare ale PLDM, PD, PLR şi PL au rostit discursuri înflăcărate despre perspectivele europene ale Moldovei. Preşedintele PCRM a calificat, însă, ratificarea acordului drept „o trădare, care a început încă la 7 aprilie 2009, odată cu lovitura de stat“. „A rămas ultimul pas şi coaliţia va atinge scopul pentru care a fost creată, susţinută şi finanţată de UE, începând cu acel tragic 7 aprilie. Fiind ostatici ai Bruxelles-ului, guvernanţii noştri au cedat totul, au trădat interesele ţării. După ce va fi ratificat acordul, vom avea un singur învingător – Bruxelles-ul şi milioane de învinşi – poporul Moldovei“, a acuzat Vladimir Voronin.
Fracţiunea PCRM a părăsit sala, cu excepţia lui Grigore Petrenco FOTO: Tudor Iovu
Liderul comuniştilor a susţinut că, astfel, Moldova îşi va pierde suveranitatea politică, economică şi socială: economia naţională va fi distrusă, societatea va fi dezbinată, iar securitatea statului va fi pusă în pericol.
De cealaltă parte, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a remarcat că opoziţia nu are niciun motiv serios să voteze împotriva modernizării ţării. „Campania electorală nu trebuie să întunece mintea nimănui. Interesele electorale trebuie să coincidă cu aşteptările oamenilor, nu să fie împotriva lor“, a spus democratul.
Dmitri Rogozin: Chişinăul a încălcat drepturile fundamentale ale locuitorilor din Transnistria
Cât priveşte cooperarea cu partenerii din Est, Corman a subliniat că trebuie să fie continuat dialogul şi să fie depăşite neînţelegerile. „Este important acum să nu cădem în capcana unor aşa-zişi apărători ai intereselor Rusiei în Moldova, care nu fac altceva decât să încerce să distrugă relaţiile dintre ţările noastre, pentru a antagoniza oamenii şi a profita de acest lucru la alegeri“, a precizat şeful Legislativului.
Timofti: „Trăiască Moldova în Uniunea Europeană!“
La şedinţa extraordinară au asistat preşedintele Nicolae Timofti şi foştii şefi ai statului Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, ex-premierul Vlad Filat, ambasadori şi alţi invitaţi, singura chestiune pe ordinea de zi fiind ratificarea acordului.
Ambasadorul UE, Pirkka Tapiola, şi ambasadoarea Suediei, Ingrid Tersman FOTO: Tudor Iovu
În cuvântul său de salut, Nicolae Timofti a declarat că asocierea cu UE va confirma că Moldova e o ţară cu vocaţie eminamente europeană. „După ratificarea documentului şi de către statele-membre ale UE, urmează o perioadă extrem de responsabilă, de implementare a prevederilor sale. Sunt convins că vom reuşi. Suntem pe o cale bună şi nu ne vom opri la jumătatea sa. Următorul pas este să cerem şi să obţinem o perspectivă clară de aderare la UE. Sunt încrezător că şi acest scop este realizabil.Trăiască Moldova în Uniunea Europeană!“, şi-a încheiat discursul şeful statului.
Mii de susţinători au urmărit şedinţa Parlamentului în stradă şi au aplaudat ratificarea
România, prima ţară din UE care a ratificat acordurile de asociere
COMENTARIILE EXPERŢILOR
Olga Nicolenco, analist politic: „O victorie pe hârtie“
Ratificarea acestui acord de către coaliţia de guvernare este un lucru pe cât de extraordinar, pe atât de insuficient. Semnarea lui poate fi considerată nu ca o staţie terminus, ci ca un prim pas în direcţia pe care Moldova a ales-o, dar, dacă politicienii, demnitarii şi funcţionarii noştri nu-l vor întări cu fapte concrete, acest acord va rămâne o victorie pe hârtie. Cetăţenii au nevoie de victorii palpabile, ce ar aduce plus valoare în viaţa fiecăruia. Acest acord nu va putea ferici 3 milioane de oameni mâine, dar este foarte important ca realizarea lui să îmbunătăţească traiul astăzi la trei persoane, mâine – la 30, poimâine – la 300. Şi numai dacă această progresie va ajunge la cifre serioase până la sfârşitul lui noiembrie, atunci politicienii din partidele pro-europene vor avea de câştigat la alegerile parlamentare. Dacă, însă, îşi vor lua un respiro îndelungat şi se vor axa pe campania electorală, vorbind doar despre această realizare pe hârtie, vor avea de pierdut incomparabil mai mult decât dacă acordul nu ar fi fost semnat. S-ar putea repeta situaţia din 2009, când toată lumea a avut un salt de aşteptări pentru nişte lucruri frumoase care se vor întâmpla, dar în următorii patru ani, au văzut doar ciondăneli între membrii coaliţiei. Dacă în următoarele patru luni ei vor repeta greşelile din ultimii patru ani, electoratul îi va penaliza extrem de dur.
Comuniştii, în schimb, nu vor avea foarte mult de pierdut. Alegătorii care sunt de partea lor sunt reticenţi vizavi de asocierea cu UE, iar pentru schimbarea părerii lor e nevoie de mult mai mult timp decât a rămas până la alegeri. Comuniştii vor trâmbiţa în continuare că au fost împotrivă, că acordul nu a fost consultat cu societatea etc. Practic, pe asta îşi vor face campanie. Cu atât mai mult, efortul pe care trebuie să-l depună coaliţia pentru a convinge oamenii de beneficiile acestei decizii trebuie să fie înzecit, însutit şi, poate, chiar înmiit.
Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice: „PCRM şi-a lăsat o portiţă“
Euforia membrilor coaliţiei de guvernare este de înţeles, pentru că au existat multe riscuri, chiar şi privind ratificarea Acordului de Asociere: încercările de a cumpăra deputaţi, presiunile din partea Rusiei ş.a. Într-un fel, este o uşurare pentru guvernanţi că s-a ajuns până aici. Dar mai departe, aşa cum a spus şi premierul Iurie Leancă, totul depinde de noi. Planul de acţiuni pentru implementarea acordului a fost aprobat de Guvern şi urmează să muncim din greu. Şi societatea trebuie să înţeleagă că sunt multe lucruri de făcut, inclusiv nepopulare, iar politicienii, fiind populişti, vor tind să evite să ia nişte decizii care riscă să stârnească indignarea electoratului. Acum ei au de ales: să devenim candidaţi peste zece ani şi membri peste 30 de ani sau să lucrăm intens şi să încercăm să aderăm la Uniunea Europeană peste cinci-şapte ani.
În ceea ce priveşte comportamentul opoziţiei, să nu uităm că, într-o oarecare măsură, integrarea europeană se datorează şi Partidului Comuniştilor. În 2002, Vladimir Voronin a declarat integrarea europeană scopul strategic al Moldovei, comuniştii au încercat să armonizeze legislaţia naţională la cea europeană şi să transforme instituţiile. Altceva e că s-a pus accent mai mult pe politica externă, şi nu pe cea internă, care era cea mai importantă, şi s-a ajuns unde s-a ajuns. Nu este exclusă ipoteza că PCRM şi-a lăsat o portiţă deschisă atunci când toată fracţiunea, cu excepţia lui Grigore Petrenco, nu a votat nici pro şi nici împotriva acordului, pentru că nu se ştie care vor fi rezultatele alegerilor parlamentare şi s-ar putea ca PCRM să fie interesat să facă o coaliţie cu cineva, cu PD sau cu PLDM. Discursul lui Vladimir Voronin în Parlament a fost destul de agresiv şi antieuropean, dar cred că este un tribut adus electoratului PCRM şi presupun că după alegeri accentele se vor mai schimba.