Poliția de Frontieră a R.Moldova a rămas fără șef, după ce un străin, aflat în custodia structurilor de drept, a fugit din Aeroport

0
Publicat:

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, și-a dat demisia, aceasta fiind anunțată la câteva zile, după un cetățean azer a fugit din Aeroportul Chișinău, iar premierul Dorin Recean a amenințat că va urma cel puțin o demisie din cauza acestui incident.

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, și-a dat demisia. FOTO: Border.gov.md
Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, și-a dat demisia. FOTO: Border.gov.md

La ședința Guvernului de miercuri, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efron a anunțat despre faptul că Rosian Vasiloi a renunțat la această postură de șef. ,,Se propune încetarea exercitării funcției de șef al Inspectoratului General al Poliției a Ministerului Afacerilor Interne de către Rosian Vasiloi din data de 8 noiembrie 2023”.

Nu spune motivele plecării

Rosian Vasiloi nu a spus de ce a plecat din funcție, dar a precizat că a condus instituția într-o perioadă complicată a țării. ,,A fost o onoare să conduc Poliția de Frontieră a Republicii Moldova. A fost o perioadă dificilă, cea mai dificilă din istoria Republicii Moldova, dar în care instituția pe care am condus-o a făcut față provocărilor. Vreau să mulțumesc echipei pentru dedicație și profesionalism. Le mulțumesc colegilor din sistemul afacerilor interne și din sistemul de apărare și securitate națională cu care am lucrat în această perioadă împreună. Nu în ultimul rând le mulțumesc partenerilor noștri care contribuie la dezvoltarea instituțională a Poliției de Frontieră fără precedent.Unicul interes pe care l-am avut și îl voi avea în continuare, a fost interesul țării și a cetățeanului”, a scris acesta pe internet.

Unii politicieni de la Chișinău, între care liderul Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare susține că acest lucru trebuia să se întâmple mai demult.

,,Demisia lui Vasiloi a avut loc. Cu mult tupeu. Cu dramă. Cu chițcăieli și scâncete. Lasă în urmă o grămadă de urme pe care ar trebui să le cerceteze organele de anchetă dacă 1) ar vrea, 2) ar fi neutre și profesionale, și 3) această guvernare nu și-ar proteja acoliții”, a notat Igor Munteanu.

Rosian Vasiloi a fost numit în funcție în august 2021, el revenind în fotoliul de șef al instituției, după ce în decembrie 2019 a demisionat la doar cinci luni de activitate.

La sfârșitul săptămânii trecute, un bărbat de 38 de ani din Azerbaidjan a venit în Republica Moldova cu un avion din Turcia, dar a părăsit Aeroportul Chișinău, deși autoritățile i-au aplicat interdicție de intrare în țară. Incidentul a ajuns în vizorul premierului moldovean care a declarat că ,,acest lucru s-a întâmplat pentru că au întârziat acele măsuri de securitate și respectiv foarte curând va urma o demisie. Despre asta vom vorbi în zilele următoare”. 

În luna iulie, pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău a avut loc un incident armat soldat cu două decese: un polițist de frontieră și un angajat responsabil de securitatea aerogării, ambii fiind uciși de un bărbat din Tadjikistan.

După acest caz, Ana Revenco a demisionat din funcția de șef al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), la fel și Igor Trofimov, secretar de stat al MAI. 

Iar nouă polițiști de frontieră au fost sancționați disciplinar. Cinci, între care șeful Rosian Vasiloi s-au ales cu mustrare aspră, iar ceilalți patru au fost concediați.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite