Recean vrea un plan de dezvoltare a Aeroportului Chișinău, după ce compania a scăpat de controlul Ilan Șor

0
Publicat:

Dorin Recean cere prezentarea plan de dezvoltare a Aeroportului Internațional Chișinău, revenit în proprietatea statului după ce ani la rând a fost gestionat de o companie care ar fi controlată de politicianul fugar Ilan Șor, solicitare înaintată către instituțiile de resort. Termenul stabilit de premier este de o lună.

Premierul cere un plan de dezvoltare a Aeroportului Internațional Chișinău. FOTO: Arhivă
Premierul cere un plan de dezvoltare a Aeroportului Internațional Chișinău. FOTO: Arhivă

Șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău, Dorin Recean, a vorbit despre revenirea în gestiunea statului a Aeroportului Internațional Chișinău în debutul ședinței Guvernului, menționând că pe teritoriul aerogării trebuie făcută ordine. 

,,Așa cum șefa statului a anunțat ieri, aeroportul a revenit în gestiunea statului. Cu sânge, așa cum a fost și încă va fi dificil, dar a revenit și procesele acestea vor fi ireversibile. Eu vrea să rog, doamna ministra Dabija și domnul director Musteața, de acum încolo, să aveți controlul personal, strict asupra proceselor din aeroport. Trebuie să facem ordine, trebuie să ne asigurăm că avem rute cât mai mult, de asta, o să vă rog, să dezvoltați un plan de dezvoltare a aeroportului. Îl așteptăm în maxim o lună”, a declarat Dorin Recean. 

Pe lângă prezentarea planului de dezvoltare a aeroportului, premierul a solicitat și reducerea taxei de nouă euro pentru pasageri. 

,,Lucrurile astea trebuie clarificate și noi trebuie să înțelegem că avem toleranță zero față de fenomenul de corupție. Trebuie într-un termen restrâns să vedem cum, foarte transparent și clar reducem taxa de nouă euro. Trebuie să avem un proces transparent cu calcule foarte clare”, a mai spus prim-ministrul. 

Solicitările președintei 

Dorin Recean a înaintat solicitările a doua zi după ce președinta Republicii Moldova a venit și ea cu mai multe solicitări legate de Aeroportul Internațional Chișinău, inclusiv dezvoltarea acestuia, astfel încât țara să fie conectată la spațiul economic european, iar cei care l-au preluat ilegal să fie pedepsiți.

,,În 2013 prin tranzacții mincinoase, Șor susținut de Plahotniuc a furat de la cetățeni Aeroportul Internațional Chișinău, luându-l în concesiune pentru 49 de ani. Ca urmare acestei scheme, statul adică noi, cetățenii, am pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde de lei. Au trecut nouă ani, în acești ani, cetățenii Republicii Moldova au dat un răspuns clar că țara noastră nu este de vânzare. A trebuit să mergem în instanță ca, într-un final, să ne asigurăm că Aeroportul Internațional Chișinău este recuperat de la hoți. Azi se face dreptate, Aeroportul Chișinău este, din nou, al statului, adică al cetățenilor. Această dreptate este în primul rând meritul vostru al oamenilor cinstiți ai Moldovei”, a menționat Maia Sandu. 

Operaţiunile şi managementul Aeroportului Internaţional Chişinău au fost transferate în noiembrie 2013 către Avia Invest, o companie care ar fi controlată din umbră de Ilan Șor, în baza unui parteneriat public-privat, fiind prevăzute administrarea şi investirea a aproximativ 250 de milioane de euro în modernizarea sa.

Ulterior, Agenția Proprietăți Publice (APP), instituție din țara vecină, a reziliat contractul de concesionare a activelor și terenului aferent ale aerogării, motivând că firma nu își îndeplinise angajamentele contractuale.

Acum trei ani, firma Komaksavia Airport Invest Ltd, cea care gestionează Avia-Invest, a cerut de la stat despăgubiri de peste 880 de milioane de euro, dându-l în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Magistrații instanței străine au respins cererea și i-au acordat Republicii Moldova o sumă de peste 216.000 de euro, drept compensație pentru cheltuielile procesului de arbitraj internațional.

 În luna noiembrie a anului trecut, magistrații Curții de Apel Chișinău au menținut rezilierea contractului de concesionare. Hotărârea a fost calificată drept ilegală de reprezentanții Avia Invest. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite