Tiruri de rachete ce vizau ambasada americană la Bagdad au căzut la marginea cartierului reprezentanţelor diplomatice. Reacția SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin trei rachete ce vizau ambasada americană în Zona Verde a Bagdadului au fost trase vineri în zori şi au căzut la marginea acestui cartier ultrasecurizat unde se află instituţii guvernamentale irakiene şi reprezentanţe diplomatice, informează AFP care citează un responsabil irakian.

Ambasada SUA din Bagdad FOTO EPA-EFE
Ambasada SUA din Bagdad FOTO EPA-EFE

Vineri, în jurul orei locale 04:20 (01:20 GMT), "trei tiruri de rachete Katiuşa ce vizau ambasada americană au căzut în apropiere de Zona Verde, lângă fluviul" Tigru ce străbate cartierul, a precizat acest responsabil irakian, sub protecţia anonimatului, scrie Agerpres.

Totodată, un responsabil militar american a confirmat pentru AFP declanşarea de alarme şi "probabile zgomote de impact auzite" lângă ambasadă şi baza Uniunii III, unde sunt încartiruite trupe ale coaliţiei internaţionale antijihadiste.

Această sursă a declarat că "aşteaptă informaţii oficiale cu privire la natura atacului". "Aşteptăm încă informaţiile oficiale cu privire la potenţiale victime şi distrugeri de infrastructuri, dacă acestea există", a precizat responsabilul militar american.

Ambasada americană de la Bagdad a confirmat atacul 

Guvernul irakian trebuie să garanteze "protecţia" personalului diplomatic şi al coaliţiei internaţionale antijihadiste, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ambasadei americane la Bagdad, confirmând tiruri de rachete ce au vizat sediul său, dar care nu au făcut victime, informează AFP.

"Îndemnăm din nou guvernul irakian, cum am făcut-o în repetate rânduri, să facă tot ce îi stă în putere pentru a proteja personalul şi instalaţiile diplomatice şi ale coaliţiei partenere. Reiterăm că ne rezervăm dreptul la autoapărare şi la protejarea personalului nostru peste tot în lume”, se arată în comunicatul ambasadei americane la Bagdad.

Atacul nu a fost revendicat deocamdată. Acesta este primul atac raportat împotriva ambasadei americane de la Bagdad după ce grupări armate pro-Iran au început să lanseze la mijlocul lui octombrie tiruri de rachete sau lovituri de drone împotriva soldaţilor americani sau forţelor coaliţiei internaţionale antijihadiste în Irak sau în Siria vecină.

Până acum, majoritatea atacurilor erau revendicate de "Rezistenţa islamică în Irak", formată din grupări afiliate Hashd al-Shaabi, coaliţie de foşti paramilitari integraţi forţelor regulate.

De la încheierea armistiţiului între Israel şi gruparea Hamas la începutul lunii decembrie, grupurile armate proiraniene au reluat tirurile cu rachete şi atacurile cu drone împotriva soldaţilor americani şi ai forţelor coaliţiei internaţionale antijihadiste desfăşuraţi în Irak şi Siria. Aceste grupări îşi justifică atacurile acuzând sprijinul SUA pentru Israel.

În total, Washingtonul a înregistrat 78 de atacuri efectuate începând cu 17 octombrie împotriva trupelor sale în Irak si Siria, la zece zile după începerea războiului între Israel şi Hamas, declanşat de un atac fără precedent al grupării palestiniene pe teritoriul israelian.

Drept represalii, Pentagonul a efectuat mai multe bombardamente în Irak, dar şi în Siria, împotriva combatanţilor şi siturilor legate de Iran.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite