Coreea de Nord susţine că primul său satelit de spionaj a fotografiat baze militare americane

0
Publicat:

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a studiat fotografii ale principalelor baze militare americane din insula Guam, imagini obţinute de primul satelit de spionaj lansat de Coreea de Nord, transmite miercuri agenţia oficială de presă KCNA, preluată AFP.

Kim Jong Un și Putin, la un cosmodrom. FOTO arhivă Profimedia
Kim Jong Un și Putin, la un cosmodrom. FOTO arhivă Profimedia

Kim „a privit fotografii aerospaţiale de la baza aerienă Anderson, de la Aspra Harbor şi de la alte baze militare importante ale forţelor americane, făcute din cerul de deasupra Guamului, în Pacific, primite la ora 9.21, în 22 noiembrie", afirmă sursa citată, potrivit Agerpres.

KCNA anunţase anterior că o rachetă lansată marţi seara a urmat traiectoria programată şi a reuşit să instaleze pe orbită satelitul Malligyong-1.

„Un drept legitim al RPDC”

Agenția oficială de presă nord coreeană a mai precizat că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, denumirea oficială a Coreei de Nord) prevede lansarea „în scurt timp" şi a altor sateliţi, pentru întărirea capacităţilor de supraveghere a Coreei de Sud.

„Lansarea unui satelit de recunoaştere este un drept legitim al RPDC pentru întărirea capacităţilor de autoapărare", subliniază KCNA.

Potrivit rezoluţiilor ONU, Phenianul nu are voie să facă astfel de operaţiuni. Guvernul de la Seul a reacţionat deja suspendând parţial un acord militar intercoreean, cu precizarea că nu a putut notifica direct măsura respectivă Coreei de Nord, deoarece "liniile de comunicaţie sunt întrerupte". Înţelegerea semnată de cele două Corei la 19 septembrie 2018, pentru reducerea tensiunilor la frontieră, prevede în special crearea unor zone-tampon maritime.

Statul-major al armatei sud-coreene a precizat că analizează lansarea şi nu poate confirma deocamdată că satelitul a fost într-adevăr instalat pe orbită.

Nici Japonia nu a confirmat succesul nord-coreean, mai notează Agerpres, citând AFP.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Tokyo a comunicat miercuri prin Hirozaku Matsuno că ministerul japonez al apărării analizează lansarea. Oficialul a adăugat că dezvoltarea rapidă a tehnologiilor legate de rachete şi a capacităţilor operaţionale ale Coreei de Nord nu trebuie „tolerată" sau „neglijată".

China a făcut apel la „calm" şi „reţinere"

Miercuri, China a cerut tuturor părţilor interesate să manifeste „calm" şi „reţinere" şi "să facă mai multe lucruri propice reducerii tensiunilor", conform declaraţiei făcute de Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing.

Tentative precedente

Coreea de Nord mai încercase fără succes să lanseze sateliţi pe orbită, în mai şi august.

Statele Unite, Japonia şi ONU au condamnat lansarea de marţi.

„Orice lansare de către Coreea de Nord cu ajutorul tehnologiei rachetelor balistice contravine rezoluţiilor Consiliului de Securitate„, a reamintit, într-un comunicat, Farhan Haq, adjunct al purtătorului de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

Premierul japonez Fumio Kishida a susţinut o poziţie similară:

„Chiar dacă ei spun că este vorba de un satelit, lansarea unui obiect cu ajutorul tehnologiei rachetelor balistice este clar o încălcare a rezoluţiilor Naţiunilor Unite", a explicat Fumio Kishida.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al SUA a declarat că a fost „o încălcare flagrantă a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", care „amplifică tensiunile şi riscă să destabilizeze regiunea" şi chiar mai mult decât doar regiunea.

Putin a sugerat că ţara sa ar putea ajuta RPDC la construcţia de sateliţi

La întâlnirea cu Kim Jong Un din septembrie,, preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că ţara sa ar putea ajuta Coreea de Nord la construcţia de sateliţi. Ulterior, SUA şi Coreea de Sud au afirmat că nord-coreenii trimit arme Rusiei, iar secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că legăturile militare între Moscova şi Phenian sunt „tot mai numeroase şi mai periculoase".

Potrivit AFP, experţii apreciază că succesul instalării pe orbită a unui satelit creşte capacitatea Coreei de Nord de a culege informaţii, în special deasupra Coreei de Sud, şi furnizează date cruciale în caz de conflict armat.

Și sud-coreenii intenţionează să lanseze luna aceasta primul lor satelit de spionaj, cu ajutorul unei rachete SpaceX.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite