Forțele americane vor avea acces la 17 baze militare, instalații și zone din Suedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bazele militare puse la dispoziția SUA sunt situate în tot regatul.

Lloyd Austin. Foto: EPA-EFE
Lloyd Austin. Foto: EPA-EFE

Acordul de cooperare militară SUA-Suedia oferă armatei SUA dreptul și capacitatea de a utiliza 17 baze, instalații și zone militare suedeze, se menționează în acordul publicat pe site-ul web al guvernului suedez. Aceste baze, zone și facilități sunt situate în toată Suedia, inclusiv Kiruna, Östersund și Luleå în nordul țării, Halmstad în sud-vest și Ronneby în sud, Visby pe insula Gotland, Uppsala la 70 km de capitală. 

Lista include și baza navală Berg din arhipelagul Stockholm.

Miniștrii apărării suedez și american, Paul Johnson și Lloyd Austin, au semnat marți un acord de cooperare militară, a anunțat biroul guvernului suedez. "Aceasta înseamnă că țările au convenit asupra condițiilor de funcționare a trupelor americane pe teritoriul suedez. Acordul <...> reglementează, printre altele, aspecte precum statutul juridic al armatei americane, accesul la zonele de bază și depozitare în Suedia”, explică biroul.

Statele Unite au încheiat acorduri de cooperare militară cu un număr mare de țări europene, notează comunicatul de presă. Norvegia l-a semnat în 2021, iar Finlanda și Danemarca negociază în prezent un astfel de tratat cu Statele Unite.

Pentru ca acordul să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul suedez. Legislativul va trebui, de asemenea, să decidă asupra modificărilor constituționale necesare pentru implementarea tratatului. Acest lucru se va face în 2024. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite