Irak: Două atacuri cu rachete au vizat trupe americane, în apropierea aeroportului din Bagdad şi în vest

0
Publicat:

Două atacuri cu rachete au vizat, în cursul nopţii de joi spre vineri, trupe americane staţionate la două baze în Irak, dar nu s-au înregistrat răniţi, transmite AFP, preluată de Agerpres, citând surse de securitate.

Drapel SUA. FOTO arhivă Adevărul
Drapel SUA. FOTO arhivă Adevărul

Loviturile au survenit în timp ce facţiuni armate irakiene apropiate Iranului ameninţă că vor ataca interesele americane în Irak, din cauza sprijinului dat de SUA Israelului, ţinta unui asalt fără precedent lansat la 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Un responsabil de securitate, care a cerut anonimatul, a indicat pentru AFP că în noaptea de joi spre vineri, „trei rachete Katiuşa au căzut în apropierea taberei forţelor coaliţiei internaţionale”, în care se află soldaţi americani, nu departe de aeroportul din Bagdad,  

O sursă militară irakiană a spus că atacul nu s-a soldat cu răniţi și că pagubele materiale erau „în curs de evaluare”.

Atacul nu a fost revendicat.

Anterior a mai avut loc un atac

Un alt atac cu rachetă a vizat, joi seara, baza de la Ain al-Assad, în vestul Irakului, unde, de asemenea, sunt staţionaţi soldaţi americani, potrivit unei surse militare irakiene, care a precizat că nu au fost consemnate pagube.

Acest atac a fost revendicat de o grupare intitulată „Rezistenţa islamică în Irak”, pe canale Telegram afiliate facţiunilor şiite fidele Iranului, ţara vecină care exercită în Irak o influenţă preponderentă.

Miercuri, două atacuri cu drone împotriva forţelor americane şi ale coaliţiei internaţionale în Irak au fost „dejucate”, iar aparatele doborâte, rănind uşor un număr de persoane.

Americanii, amenințați că „vor gusta din focul iadului”

În jur de 2.500 de militari americani şi 1.000 ai altor ţări membre ale coaliţiei sunt desfăşuraţi în prezent în trei baze ale forţelor irakiene.

Facţiunile fidele Iranului - care susţine mişcarea Hamas şi nu recunoaşte statul Israel - şi-au înmulţit în ultimele zile ameninţările la adresa Statelor Unite. Una dintre ele, Brigăzile Hezbollah, le-a cerut americanilor să „părăsească” Irakul, „altfel vor gusta din focul iadului”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite