The Guardian: Într-o lume în flăcări, Biden se luptă să alunge blestemul lui Trump

0
Publicat:

Din Afganistan și Ucraina până în Orientul Mijlociu, președintele SUA se confruntă cu consecințele gafelor de politică externă ale predecesorului său, scrie The Guardian.

Joe Biden și Donald Trump FOTO Shutterstock
Joe Biden și Donald Trump FOTO Shutterstock

 În mai puțin de trei ani în calitate de președinte al SUA, Joe Biden s-a confruntat cu mai mult decât partea echitabilă a crizelor internaționale. Retragerea Americii din Afganistan a explodat în mâinile lui ca o bombă cu dispersie. Apoi a urmat invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei și cel mai mare război din Europa după 1945. Acum, brusc, Orientul Mijlociu este în flăcări.

Ar putea fi doar ghinion. Sau Biden, care se mândrește cu expertiza în politică externă, nu este atât de bun la conducerea lumii pe cât crede el?. Dar există o altă explicație. Se numește Donald Trump . Dacă președinția lui Biden este blestemată, este de moștenirea toxică a „geniului foarte stabil” care l-a precedat, scrie The Guardian.

Merită remarcat modul în care efectele otrăvitoare ale accidentelor geostrategice de mașină ale lui Trump, pașii greșiți de politică stângace și gafele egoiste continuă să fie resimțite în întreaga lume – nu în ultimul rând pentru că speră să fie din nou președinte. În 2020, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu alături de el, Trump și-a dezvăluit „acordul său final” pentru pacea în Israel-Palestina.

Planul său a fost un cadou pentru naționaliștii evrei de dreapta, oferind Israelului control deplin asupra Ierusalimului și a unor părți mari din Cisiordania și Valea Iordanului, spulberând în același timp speranțele unui stat palestinian viabil. Era de râs, de amator de dezechilibre. Doar că nu era o glumă. A exclus și a umilit Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas, i-a convins pe mulți că dialogul pașnic este inutil și a întărit Hamas.

Netanyahu îl sfătuise de multă vreme pe Trump că palestinienii pot fi ignorați fără probleme , normalizarea cu statele arabe era un pariu mai bun și mai profitabil, iar Iranul era amenințarea mai mare. Abia își putea stăpâni bucuria. „Ați fost cel mai mare prieten pe care Israel l-a avut vreodată la Casa Albă”, a spus el. Bineînțeles, Trump a făcut-o.

Consecințele catastrofale ale fanteziei periculoase ale lui Trump sunt acum clare pentru toți, Dar Biden, cu perspectivele de realegere în pericol, încasează și din stânga și din dreapta. Parțial, este vina lui. El a crezut că problema palestiniană ar putea fi înghețată . Între timp, Trump, ca de obicei, s-a întors împotriva lui Netanyahu în timp ce lăuda aliatul apropiat al Hamas, Hezbollah susținut de Iran, ca fiind „foarte inteligent ”.

Decizia din 2018 a lui Trump, susținută de Israel, de a renunța unilateral la acordul de contraproliferare nucleară susținut de ONU cu Iranul a fost cea mai mare gafă de politică externă americană de la invazia Irakului. Au urmat, sancțiunile economice suplimentare ale SUA care au slăbit fatal președinția moderat reformistă a lui Hassan Rouhani.

Iranul a reacționat la semnalul confruntării lui Trump – și s-a mutat brusc spre dreapta anti-occidentală, respingătoare. Ebrahim Raisi , președinte din 2021, a avut alianțe strânse cu Rusia și China. Acasă, o oligarhie clericală coruptă, antidemocratică, în frunte cu ayatollahul Ali Khamenei, suprimă cu brutalitate disidența, în special pe cei care susțin drepturile femeilor .

Mahsa Yazdani este cea mai recentă victimă a mullahilor . „Crima ei”, pentru care a fost condamnată la 13 ani de închisoare, a fost să denunțe uciderea de către forțele de securitate a fiului ei, Mohammad Javad Zahedi. O astfel de persecuție este obișnuită. Totuși, dacă politica de angajament Barack Obama-Biden, susținută de Marea Britanie și UE, ar fi fost menținută de Trump, lucrurile ar putea fi foarte diferite astăzi, în interiorul și în afara Iranului.

 Consecințele catastrofale ale fanteziei periculoase ale lui Trump sunt acum clare pentru toată lumea

În schimb, Biden se confruntă cu un dușman furios care amenință zilnic că va escalada războiul Israel-Hamas. Iranul și milițiile sale sunt motivul pentru care desfășoară forțe militare uriașe în regiune. Iranul este motivul pentru care bazele americane din Golf, Siria și Irak sunt sub foc. Și datorită lui Trump (și lui Netanyahu), Iranul poate fi mai aproape ca niciodată de dobândirea armelor nucleare .

Atitudinea necritică, și uneori suspect de supusă adesea a lui Trump față de Vladimir Putin a subminat politica lui Biden în Rusia, făcând un rău nespus și de durată. Nespus, deoarece democrații au renunțat să mai încerce să arunce lumină asupra a cel puțin o duzină de apeluri și întâlniri Trump-Putin, neînregistrate public , de-a lungul a patru ani la Casa Albă.

Criticile lui Trump la adresa aliaților europeni și amenințările de a părăsi NATO au provocat o pierdere dăunătoare a încrederii reciproce pe care Biden încă se străduiește să o repare. La rândul său, manipulatorul Putin îl susține pe fostul președinte. El a declarat recent că procesele federale împotriva lui Trump au echivalat cu „ persecuția unui rival politic din motive politice ”. Evident, și-ar dori să-și vadă prietenul înapoi la putere.

Comportamentul lui Trump în funcție, demiterile sale și lovitura de stat eșuată l-au încurajat pe Putin (și pe Xi Jinping din China) să vadă democrația americană ca fiind bolnavă, eșuată și demoralizată? Probabil. „Acordul de pace” al lui Trump din 2020 în Afganistan – într-adevăr, o capitulare abjectă în fața talibanilor – a confirmat opinia că că America este slabă. A dus direct la retragerea haotică din 2021 și la o distrugere a credibilității globale a SUA, care a fost în mare parte pusă pe seama lui Biden.

Nu e de mirare că Putin calculează că puterea americană va dispărea din nou pe măsură ce Trump distruge politica lui Biden în Ucraina, iar adepții săi republicani blochează ajutorul militar pentru Kiev . Fără sfială de fiasco-ul său din Orientul Mijlociu, Trump se laudă în zadar că va evoca peste noapte un acord de pace cu Ucraina – dacă va fi reales (și nu în închisoare).

Este o perioadă neobișnuit de provocatoare în afacerile lumii. Și Biden a avut ghinion și pe plan intern, având în vedere o criză post-pandemie a costului vieții și o instanță supremă devenită necinstită. Cu toate acestea, cea mai mare nenorocire a lui politică rămâne moștenirea globală nocivă și prezența continuă și unic distructivă a lui Trump.

El este mai mult decât un simplu rival care așteaptă ca un președinte de 80 de ani să alunece și să se prăbușească. Simbolic, Trump este dușman. El este întunericul dincolo de palid, este un monstru care pândește în adâncuri, este inamicul din interior.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite