Sute de turiști au rămas blocați la Machu Picchu din cauza protestelor din Peru

0
Publicat:

Sute de turişti străini au rămas blocaţi de miercuri în regiunea celebrului templu incaş Machu Picchu, după ce circulaţia trenurilor a fost sistată din cauza protestelor împotriva noii preşedinte a Peru, Dina Boluarte, după destituirea lui Pedro Castillo, autorul unui lovituri de stat eşuate, informează AFP.

Machu Picchu
Sute de turiști au rămas blocați la Machu Picchu Foto: Shutterstock

  La Aguas Calientes, localitate termală amplasată în valea îngustă de la poalele sitului istoric, prin care se face ascensiunea către Machu Picchu, zeci de turişti au rămas blocaţi. 

Trenul care circulă între templul incaş şi Cuzco, vechea capitală a imperiului incaş, situat la o distanţă de 110 kilometri, este în realitate unicul mijloc de transport modern cu care se poate intra sau pleca din citadela, scrie Agerpres.

 „Suntem acum la Aguas Calientes şi nu putem să ne întoarcem la Cuzco, nici să plecăm în altă ţară din cauza manifestaţiilor. Sunt cu copiii, este o problemă”, a declarat Gale Dut, o turistă din Israel. 

„Vreau doar să plec în siguranţă într-o altă ţară, dar PeruRail (operatorul feroviar) mi-a spus că nu există tren”, a adăugat ea. 

Potrivit municipalităţii Machu Picchu, circa 779 de turişti de diferite naţionalităţi au rămas blocaţi începând de marţi. 

Transportul feroviar între Cuzco şi cea mai populară destinaţie turistică din Peru este suspendat începând de marţi, din cauza protestelor, care au debutat luni în oraşul Cuzco. Manifestanţii au încercat în principal să ocupe aeroportul care a fost între timp închis.

 „Trebuia să plec ieri (marţi) din Cuzco cu trenul şi să iau un zbor către Lima pentru a mă întoarce acasă, dar acum, situaţia nu este clară”, a declarat cu îngrijorare Walter, un turist belgian. 

PeruRail dă asigurări că prioritizează securitatea pasagerilor şi avertizează asupra riscului unor blocaje pe căile ferate. 

Primarul Machu Picchu, Darwin Baca (oraşul şi-a schimbat numele în Machu Picchu pentru a profita de pe urma celebrităţii sitului istoric), a solicitat guvernului ajutor umanitar şi trimiterea unor elicoptere pentru evacuarea turiştilor.

 Sindicate agrare, precum şi organizaţii ale ţăranilor şi indigenilor, foarte prezente în regiunea Cuzco, au anunţat o „grevă pe perioadă nedeterminată” în mai multe regiuni din Peru începând de marţi, solicitând dizolvarea parlamentului, alegeri anticipate şi o nouă constituţie, potrivit unui comunicat al Frontului agrar şi rural din Peru.   

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite