Statele Unite apreciază drept constructive negocierile pentru încetarea focului în Fâșia Gaza

0
Publicat:

Sunt înregistrate tot mai multe semne de progres în negocierile pentru încetarea focului în Fâșia Gaza și schimbul de ostatici, a transmis directorul de comunicare al Consiliului Național de Securitate al SUA, informează dpa, scrie Agerpres.

John Kirby FOTO: Profimedia
John Kirby FOTO: Profimedia

„Discuţiile sunt în desfăşurare, sunt active şi... credem că sunt constructive”, a declarat John Kirby la Washington.

Coordonatorul președintelui american pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, s-a deplasat în Israel, unde s-a întâlnit cu premierul Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant, precum și alți membri ai cabinetului de război israelian, venind de la Cairo, unde a avut alte întâlniri.

Potrivit site-ului de știri israelian Ynet, ministrul Galant a transmis la întâlnirea de joi că Israelul va extinde mandatul negociatorilor săi în privința discuţiilor despre ostatici. „Indicaţiile iniţiale pe care le primim de la Brett [McGurk] sunt că aceste discuţii merg bine”, a spus Kirby. „Sunt constructive. În mod evident, acesta este foarte concentrat în încercarea de a analiza un acord privind ostaticii pentru o pauză prelungită pentru a-i aduce pe toţi aceşti ostatici acasă, unde le este locul, şi pentru a obţine o reducere a violenţei, astfel încât să putem obţine mai multă asistenţă umanitară”.

Conform unor informaţii neconfirmate, apărute în presă, negociatorii din Egipt, SUA şi Qatar vor să se întâlnească la Paris pentru discuţii suplimentare. Israelul a fost, de asemenea, de acord să trimită o delegaţie la Paris, a informat joi ziarul Wall Street Journal. La fel ca la o întâlnire anterioară, organizată la Paris la sfârşitul lunii ianuarie, premierul şi ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, şeful serviciilor secrete egiptene Abbas Kamel şi directorul CIA William Burns sunt aşteptaţi la Paris, conform ziarului american. Se aşteaptă, de asemenea, participarea directorului serviciului secret israelian Mossad, David Barnea, a informat Times of Israel.

John Kirby nu a confirmat informaţiile despre o întâlnire în capitala Franţei.

Un membru important al Hamas, Musa Abu Marzuk, a declarat în cadrul unui interviu acordat postului de radio arab al-Ghad că vede posibil un nou acord privind ostaticii şi că s-ar putea înregistra progrese în negocieri în viitorul apropiat. Încheierea operaţiunii militare israeliene în Fâşia Gaza şi revenirea persoanelor strămutate în nordul regiunii sunt condiţiile pentru un acord, a declarat oficialul Hamas. Marzuk a cerut, de asemenea, ca 500 de prizonieri palestinieni să fie eliberaţi din închisorile israeliene în schimbul eliberării fiecărui ostatic răpit din Israel.

Prim-ministrul Netanyahu a declarat la începutul lunii februarie că nu va accepta un acord „cu orice preţ”. Un astfel de acord nu va aduce sfârşitul războiului, a spus atunci premierul israelian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite