Israel. Partidul lui Gantz amenință că se va opune prin veto legii care i-ar permite lui Ben Gvir să cenzureze mass-media străină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea unui deputat de extremă dreapta de a acorda ministrului securității naționale, Itamar Ben Gvir, puterea de a desemna instituții media străine ca fiind amenințări la adresa securității naționale a provocat marți o reacție vehementă din partea cabinetului premierului Benjamin Netanyahu, partidul Unității Naționale al ministrului Benny Gantz amenințând că se va opune prin veto controversatei legislații.  

Itamar Ben Gvir FOTO EPA-EFE
Itamar Ben Gvir FOTO EPA-EFE

În cadrul unei ședințe a Comisiei pentru securitate națională din Knesset, președintele Zvika Fogel, din partea partidului Otzma Yehudit al lui Ben Gvir, a prezentat parlamentarilor un proiect modificat al unei măsuri temporare pe timp de război care permite guvernului să cenzureze mass-media străine.

Proiectul de lege, care a trecut de prima lectură în Knesset săptămâna trecută cu un vot de 25-4, acorda inițial ministrului comunicațiilor puterea de a închide rețelele străine care operează în Israel și a le confisca echipamentul dacă ministrul apărării identifică faptul că emisiunile lor reprezintă „un prejudiciu real pentru securitatea statului". Noua versiune prevede în schimb Ben Gvir să ia decizia finală, în consultare cu Comitetul de Securitate Națională.

Potrivit Canal 12, președintele Partidului Unității Naționale, Ze'ev Elkin, l-a informat pe liderul coaliției din Parlament, Ofir Katz, că partidul său nu va mai susține proiectul de lege decât dacă autoritatea va fi returnată Ministerului Apărării.

În replică, Katz i-a spus lui Elkin că textul proiectului de lege nu este finalizat și că va fi votat de toți membrii coaliției înainte de a fi pus în aplicare.

„Ar fi corect ca ministrul apărării să rămână autoritatea care aprobă închiderea organismului de presă", a declarat un reprezentant al Consiliului Național de Securitate în fața comisiei, după ce un avocat din cadrul Ministerului Justiției a avertizat că legea pune probleme constituționale.

Dacă va fi adoptat în cele din urmă, proiectul de lege - care ar permite, de asemenea, cenzurarea site-ului web - ar deschide calea pentru ca ministrul comunicațiilor, Shlomo Karhi, să își pună în aplicare amenințarea de a închide canalul de știri qatarez Al Jazeera, despre care a spus că lucrează împotriva intereselor de apărare ale Israelului și alimentează sentimentul anti-israelian.

Se crede că Israelul s-a abținut de la a lua măsura de a închide rețeaua în mare parte pentru a nu înfuria Qatarul, care finanțează rețeaua și este totodată implicat în încercările de a intermedia un acord care să elibereze ostaticii israelieni deținuți în Gaza.

În noiembrie, Karhi a afirmat că Al Jazeera a „fotografiat și publicat" poziționarea forțelor IDF, „a difuzat anunțuri militare ale Hamas" și „a distorsionat faptele într-un mod care a incitat masele la revoltă".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite