„Snowden expune criminali, iar acum criminalii sunt pe urmele lui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edward Snowden, cel care a dat informaţii despre programul american de supraveghere a comunicaţiilor, a sosit la Moscova, din Hong Kong, în cursul zilei de duminică. Snowden se îndreaptă către o a treia ţară, Rusia fiind doar o escală. Dezvăluirile sale l-au transformat într-o ţintă sigură, fiind pus în pericol de cei implicaţi în activităţile ilegale demascate de informaţiile sale.

„Snowden expune criminali, iar acum criminalii vor fi pe urmele lui“, crede jurnalistul de investigaţii Tony Gosling pentru „Russia Today“.

Informaţiile date publicităţii de fostul consultant al Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA), Edward Snowden, pot conduce la acuzaţii şi procese împotriva celor implicaţi în crime de război ce au avut loc în Afganistan sau Irak şi, din această cauză, „Occidentul este foarte speriat“, spune jurnalistul Tony Gosling.

„Adevăratul impact al dezvăluirilor sale abia începe să se vadă. Nu numai că a expus activitatea criminală a GCHQ (Government Communication Headquarters – agenţia britanică de spionaj) şi a NSA, dar a demonstrat şi că mare parte din activitatea de spionaj conţine informaţii care ar putea conduce la urmărirea penală a unora responsabili de crime de război, şi chiar împotriva bancherilor, oameni care ar fi spălat bani, cum ar fi Lordul Green, cel care conducea banca HSBC“, continuă Tony Gosling.

Snowden, care a fost şi tehnician al CIA (agenţia de spionaj americană), a fugit duminică din Hong Kong pentru a scăpa de eforturile de extrădare ale SUA, care îl acuză de spionaj. Ministrul de Externe ecuadorian, Ricardo Patino, spune că guvernul său a primit o cerere de azil politic. El a adăugat că decizia Ecuadorului pentru această cerere implică „libertatea de exprimare şi... siguranţa cetăţenilor lumii“. În schimb, nu a specificat cât timp va lua Ecuadorului să decidă asupra acestei cereri, notează „CBS News“. 

Ştim că acum se află la Moscova şi ţinem legătura cu autorităţile ruse“, a declarat Patino. Ecuadorul a respins eforturile anterioare ale SUA de a coopera.

Americanii îi cer Rusiei să-l predea pe Snowden

Consiliul Naţional american de Securitate (NSC) a dat un comunicat luni dimineaţă prin care spune că este dezamăgit „de decizia autorităţilor din Hong Kong de a-i permite domnului Snowden să fugă, în ciuda cererii legale a Statelor Unite de a-l aresta în scopul extrădării sale. Am specificat că acest comportament este dăunător relaţiilor bilaterale dintre ţările noastre.

„Înţelegem că domnul Snowden se află acum pe pământ rus. Dată fiind cooperarea noastră intensă cu Rusia de după evenimentele de la Maratonul din Boston, şi chiar istoricul de bună cooperare în probleme de securitate, inclusiv extrădarea unor criminali periculoşi la solicitarea Guvernului rus, ne aşteptăm ca Rusia să analizeze toate opţiunile şi să-l extrădeze pe Snowden înapoi în SUA, să fie adus în faţa justiţiei pentru crimele de care este acuzat“, continuă comunicatul dat de NSC şi citat de „CBS News“.

Agenţia de ştiri Reuters citează, în schimb, un purtător de cuvânt al Kremlinului, care spune că preşedintele Vladimir Putin nu are cunoştinţă de vreo legătură dintre Snowden şi autorităţile ruse.

„Domnul Snowden susţine că vrea transparenţă, libertate a cuvântului şi protecţie pentru drepturile individuale democratice, însă a evitat să arate cu degetul China, Rusia, Cuba, Venezuela şi Ecuador. Faptul că nu a criticat aceste regimuri sugerează foarte clar care sunt adevăratele sale motive, mai precis să lovească în securitatea naţională a Statelor Unite, şi nu să susţină libertatea internetului şi a declaraţiilor“, spune un oficial senior al administraţiei Obama pentru „CBS News“.

„În ultimii zece ani, de când a început războiul împotriva terorismului, au avut loc multe crime în locuri ca Afganistan, Irak, în Yemen şi în Pakistan, unde mulţi oameni au fost omorâţi cu ajutorul dronelor şi al rachetelor, într-un mod complet ilegal. Aceste crime au fost făcute, în special, de trei ţări: Israel, SUA şi Marea Britanie. Dar oamenii nu înţeleg un lucru: Edward Snowden are informaţii care chiar i-ar putea aduce în faţa justiţiei pe unii dintre cei care au înfăptuit aceste crime. Din această cauză Occidentul este atât de speriat. Dacă Marea Britanie ar fi fost serioasă în acuzarea acestora, ar fi putut să-l invite la Londra şi să-i dea mână liberă, să-i asigure protecţie acolo“, adaugă Tony Gosling pentru „Russia Today“.

Fostul consultant al CIA a oferit documente publicaţiilor „The Guardian“ din Marea Britanie şi „The Washington Post“ din SUA, care informau despre programul american de supraveghere în cadrul căruia s-au strâns informaţii vaste din înregistrări telefonice şi din date online în numele securităţii naţionale, deseori aceste supravegheri având loc asupra cetăţenilor obişnuiţi. Autorităţile sunt autorizate să adune aceste informaţii, dar au nevoie de un mandat juridic pentru a examina cazuri specifice suspectate de activităţi teroriste.

Alte ştiri despre cazul Snowden:

SUA: Edward Snowden „nu trebuie să fie autorizat să îşi continue călătoria“

Edward Snowden a solicitat azil în Ecuador, susţine un ministru ecuadorian

„Fratele cel mare“, cu ochii pe popoare

Edward Snowden a dezvăluit noi informaţii despre spionarea SUA a companiilor chineze de telecomunicaţii

Edward Snowden susţine că SUA au piratat milioane de mesaje text trimise de chinezi

Fostul angajat CIA Edward Snowden a fost inculpat în SUA pentru spionaj

Snowden ar putea fi dus în Islanda cu un avion închiriat de WikiLeaks

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, negociază Islanda pentru a-i obţine azil politic lui Edward Snowden

SUA nu pot controla cele 5 milioane de angajaţi care lucrează pentru serviciile secrete şi care au acces la informaţii confidenţiale

Beijingul respinge drept „complet nefondată“ acuzarea lui Snowden ca spion al Chinei

„The Guardian“: Cum şi-a spionat Londra aliaţii, la un summit din 2009. Se va repeta situaţia la întâlnirea de săptămâna asta?

Microsoft, al doilea gigant care publică date despre datele oferite guvernului american: peste 31.000 de conturi vizate

19.000 de conturi de Facebook au fost "cercetate" cu atenţie de NSA. Reţeaua este prima care publică cifre exacte după scandalul PRISM

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite