Edward Snowden a cerut azil politic în Islanda, dar a primit un răspuns negativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edward Snowden, cel care a lansat alerta care dezvăluise supravegherea exercitată de serviciile americane de informaţii asupra comunicaţiilor şi a Internetului, a cerut azil politic în Islanda.

Cererea a fost depusă de Kristinn Hrafnsson, purtătorul de cuvânt a WikiLeaks în Islanda, însă, explică el în Fréttablaðið, nici primul ministru şi nici ministrul de Interne nu au răspuns încă.

Pentru a-şi prezenta oficial cererea, Snowden trebuie, în principiu, să se afle pe teritoriul islandez, explică Fréttablaðið. Ori, fostul agent al CIA s-ar afla în continuare la Hong Kong.

Deocamdată, fostul angajat CIA, s-ar părea că este tot în Hong Kong, iar cotidianul oficial chinez „Global Times“ scrie că extrădarea lui Snowden în Statele Unite ar fi o "trădare" a încrederii fostului agent CIA în democraţia din Honh Kong şi o "pierdere de imagine" pentru Beijing.

"O extrădare a lui Snowden în Statele Unite ar fi nu numai o trădare a încrederii acestuia, ci şi o înşelare a aşteptărilor în întreaga lume", scrie ziarul de limbă engleză din cadrul grupului Cotidianul Poporului, organul oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC).

"Snowden crede în democraţia şi libertatea Hong Kong-ului", unde se ascunde, subliniază ziarul, în opinia căruia fostul agent CIA, care a dezvăluit programe americane de supraveghere masivă a comunicaţiilor telefonice, "nu a făcut rău nimănui" şi s-a limitat să "lanseze o alertă asupra încălcării drepturilor civice de către Guvernul" american.

"În consecinţă, ar fi o pierdere de imagine atât pentru Guvernul de la Hong Kong, cât şi pentru Guvernul central chinez, dacă Snowden este extrădat", avertizează „The Global Times“.

"Imaginea Hong Kong-ului ar fi pătată pentru totdeauna", a adăugat publicaţia, dând asigurări că "reacţia locală" faţă de o eventuală extrădare "va provoca tulburări" în fosta colonie britanică şi chiar în China.

"Puterea tot mai mare a Chinei atrage oameni care cer azil în această ţară", mai scrie cotidianul, în opinia căruia "acest lucru este inevitabil şi este necesar să servească acumulării de prestigiu moral".
 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite