Avertizare: Marea Britanie îi interzice lui Snowden accesul pe teritoriul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companii aeriene din întreaga lume au fost anunţate de către guvernul britanic să nu îi permită fostului agent CIA Edward Snowden să se îmbarce la bordul oricărei aeronave care zboară spre Marea Britanie.

Alerta globală a fost lansată de autorităţile britanice pentru a preveni intrarea fostului spion american pe teritoriul Regatului Unit. Edward Snowden a dezvăluit informaţii clasificate despre un program foarte controversat de spionare a populaţiei, PRISM, coordonat de agenţiile americane de securitate cu aprobarea guvernului.

Până în acest moment, ministrul de externe britanic, William Hague, refuzase să facă orice declaraţie referitoare la scandalul scurgerii de informaţii, însă această avertizare oficială reprezintă o implicare majoră a britanicilor în cea mai fierbinte situaţie a momentului.

Snowden a provocat valuri de controverse după ce a oferit publicităţii documente ultra-secrete ale Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA. FBI a promis că îl va cauta pe Snowde cu orice preţ, după ce oficiali de securitate americani au avertizat că el ar putea încerca să dezerteze în China şi să le livreze chinezilor fişiere confidenţiale cu impact major asupra securităţii SUA.

Informatorul de 29 de ani, aşa cum este el numit de autorităţile americane, a făcut publice detalii sensibile despre cum agenţia americană, cu sediul central în Maryland, aduna informaţii private de la oamenii din întreaga lume, printr-un program numit PRISM, având acordul oficial al guvernului american.  Se pare că FBI şi NSA aveau acces foarte uşor la datele găzduite de 9 dintre cele mai importante companii de internet din lume, printre care Google, Facebook, Microsoft, Skype. Acestea au negat orice implicare în scandalul PRISM.

Autorităţile americane s-au apărat susţinând că au oprit sute de atacuri teroriste şi că măsurile erau luat doar pentru a preveni ameninţarea teroristă şi alte riscuri la adresa securităţii naţionale.

Snowden a declarat că şi spionajul britanic ar fi beneficiat de datele obţinute prin PRISM încă din 2010, deşi acest lucru ar fi fost ilegal.

Analiştii consideră că autorităţile britanie încearcă să evite din nou situaţia ingrată şi jenantă de a avea încă un om controversatpe teritoriul său fără a putea face nimic în acest sens. Acesta este cazul fondatorului Wikileaks, Julian Assange, care se află mai bine de un an în Londra, după ce a cerut azil politic la Ambasada Ecuadorului.

Scrisoarea de avertizare pentru companiile aeriene care au zboruri spre Marea Britanie a fost fotografiată în aeroportul din Bangkok, Tailanda, iar compania tailandeză care operează zboruri spre Regat a confirmat primirea notificării, însă a precizat că nu era destinată publicului.

 

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite