O femeie dezvoltator imobiliar din Vietnam, condamnată la moarte pentru o fraudă uriașă. „Nu a mai fost niciodată un proces public ca acesta”

0
Publicat:

Un dezvoltator imobiliar a primit pedeapsa cu moartea, după ce a obținut în mod fraudulos împrumuturi de zeci de miliarde de dolari de la una dintre cele mai mari bănci din Vietnam, potrivit BBC.

Truong My Lan
Truong My Lan

Truong My Lan este acuzată că a luat împrumuturi de 44 de miliarde de dolari de la Saigon Commercial Bank. Procurorii spun că 27 de miliarde nu vor mai putea fi recuperate niciodată.

Truong My Lan a fost condamnată la moarte de tribunalul din Ho Chi Minh City. „Nu a mai fost niciodată un proces public ca acesta, cred, în era comunistă”, a spus David Brown, un fost oficial al departamentului de stat american care cunoaște bine Vietnamul. „Cu siguranță nu a mai fost nimic atât de important.”

Procesul este, până acum, cel mai dramatic capitol al campaniei anti-corupție, poreclită „Cuptorul arzător”, condusă de Secretarul-General al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong.

Campania a produs deja mai multe „victime” de rang înalt: doi președinți și doi vicepremieri au fost nevoiți să își dea demisia, iar sute de oficiali au fost sancționați sau trimiși la închisoare. Acum, una dintre cele mai bogate femei din Vietnam ar putea să li se alăture.

Acuzata, care se trage dintr-o familie sino-vietnameză din Ho Chi Minh City, fostul Saigon, a început ca vânzătoare în piață și a ajuns să conducă afaceri de miliarde de dolari Truong My Lan.

A început să cumpere pământuri și proprietăți după ce Partidul Comunist a inițiat o perioadă de reforme economice, cunoscută drept Doi Moi, în 1986. Până în anii '90, Lan deținea deja un portofoliu mare de hoteluri și restaurante.

Toate pământurile sunt deținute oficial de stat în Vietnam. Pentru a avea acces la ele este nevoie de cele mai multe ori să ai relații personale cu oficiali de stat. Corupția a înflorit odată cu economia.

În 2011, Lan devenise o figură cunoscută în lumea afacerilor din Ho Chi Minh și a primit permisiunea de a fuziona trei bănci mai mici și amenințate de faliment într-o entitate mai mare: Saigon Commercial Bank.

Legea în Vietnam nu permite niciunei persoane să dețină mai mult de 5% din acțiunile unei bănci. Procurorii spun că Lan controla peste 90% din bancă prin intermediul a sute de companii fantomă și zeci de intermediari.

 Lan este acuzată că s-a folosit de această putere pentru a numi personal managerii bănci, cărora le comanda apoi să aprobe sute de împrumuturi pentru rețeaua de companii fantomă pe care o controla. Sumele împrumutate de Lan prin acest sistem reprezentau 93% din toate împrumuturile acordate de bancă.

Banii pe care i-a ascuns în subsolul casei cântăreau cel puțin două tone.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite