Dumitru Buzatu, în postura de denunțător la DNA. Ce a reclamat fostul președinte al CJ Vaslui

0
Publicat:

Dumitru Buzatu, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, trimis în judecată pentru luare de mită, a făcut un denunț la DNA. Acesta nu privește fapte de corupție, ci o posibilă fraudă cu fonduri europene, a precizat apărătorul lui Dumitru Buzatu.

Dumitru Buzatu a făcut un denunț la DNA FOTO Inquam Photos
Dumitru Buzatu a făcut un denunț la DNA FOTO Inquam Photos

Avocatul Kristian Winzer, care îl reprezintă pe fostul preşedinte al Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a precizat că Dumitru Buzatu a fost prezent pe 9 aprilie 2024 la DNA Iaşi, ca martor denunţător într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupţie.

„Domnul Buzatu a fost audiat pe data de 9 aprilie 2024 în calitate de martor denunţător (...) într-o lucrare aflată la acest moment pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - ST Iaşi, care vizează în esenţă o infracţiune de folosire/prezentare de documente/declaraţii false dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri/active din bugetul UE sau bugetele administrate de aceasta ori în numele acesteia, cu consecinţe deosebit de grave”, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Avocatul lui Buzatu a punctat că denunţul clientului său nu vizează pretinse infracţiuni de corupţie sau asimilate faptelor de corupţie din Consiliul Judeţean Vaslui, ci doar o infracţiune împotriva intereselor financiare ale UE, „săvârşită exclusiv de către o entitate privată şi de către reprezentanţii în drept şi în fapt ai acesteia”.

Winzer a mai precizat că Dumitru Buzatu are calitatea de inculpat într-un singur dosar instrumentat de DNA, aflat în prezent în procedura camerei preliminare la Tribunalul Vaslui.

Dumitru Buzatu a fost trimis în judecată în decembrie 2023 pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant primind 1,25 milioane de lei pentru a favoriza o firmă de construcții să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, în timp ce era pe baltă, la pescuit.

„În perioada 8 mai - 7 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru (...) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii. În context (...), la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", au stabilit anchetatorii.  

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite