Numărul cetățenilor afgani care se întorc din Iran s-a dublat în ultima lună

0
Publicat:

Numărul afganilor care se întorc din Iran s-a dublat în ultima lună, au declarat miercuri oficiali de frontieră, în timp ce zeci de mii de afgani au fost forţaţi de Pakistan să se întoarcă acasă, relatează AFP citat de Agerpres.

Grup de refugiați afgani la granița cu Iranul
Refugiați afgani. Foto: EPA/EFE

Afganii au raportat că au fost forţaţi să părăsească Iranul sub presiune deşi locuiau acolo legal.

Cel puţin 14.480 de afgani au trecut punctul cheie de frontieră Islam Qala, în apropiere de oraşul Herat din vestul Afganistanului, a declarat pentru AFP Abdullah Qayomi, care se ocupă de refugiaţii de acolo.

"Sunt de două ori mai mulţi decât acum o lună", a declarat el la începutul acestei săptămâni la Islam Qala, adăugând că numărul zilnic de treceri afgane a crescut de la 1.500-2.000 la 3.000-4.500.

Returnările vin într-un moment în care punctele de trecere a frontierei dintre Afganistan şi Pakistan au fost copleşite de aproximativ 200.000 de afgani care se întorc acasă

Guvernul pakistanez a stabilit un ultimatum la 1 noiembrie pentru plecarea celor aproximativ 1,7 milioane de afgani aflaţi într-o situaţie neregulamentară.

"Când Pakistanul a luat decizia de a-i deporta pe compatrioţii noştri, numărul a început să crească aici", a spus Abdullah Qayomi.

Când au fost întrebate, autorităţile iraniene au refuzat să comenteze. La începutul acestei luni, agenţia oficială de ştiri IRNA a citat un poliţist care a declarat că 15.000 de afgani "într-o situaţie neregulamentară" s-au întors acasă în patru zile.

Afganii care sosesc la Islam Qala au raportat că au fost arestaţi şi apoi deportaţi din Iran, chiar dacă se aflau legal în ţară

Abdul Rahim Ahmadi a declarat pentru AFP că a trăit în Iran timp de 11 ani cu documente corespunzătoare. Dar el a fost arestat împreună cu nepotul său şi dus la o bază militară, înainte de a fi expulzat luni de la punctul de trecere a frontierei Islam Qala.

"Nu ne-au interogat, doar ne-au dus la baza militară (...) şi am fost expulzat aşa", a spus afganul în vârstă de 47 de ani. "Soţia şi fiul meu sunt în Iran (...) Nu ştiu ce să fac", a adăugat el.

Iranul are o graniţă de 900 km cu Afganistanul şi este o ţară majoră care găzduieşte refugiaţi, în principal afgani care au fugit 40 de ani de conflict şi sunt acum bine integraţi.

Aproximativ 4,5 milioane de afgani trăiesc în Iran, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite