Schimb de focuri la frontiera dintre Iran şi Afganistan, soldat cu un mort şi un taliban rănit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Schimburi de focuri între grăniceri iranieni şi talibani afgani au avut loc duminică, la frontieră, anunţă cele două ţări, iar talibanii anunţă moartea unui taliban, relatează AFP.

Forţe iraniene şi talibane se acuză reciproc de deschiderea focului.

„O înfruntare între grăniceri din Iran şi forţe talibane a avut loc” în comitatul Hirmand, în provincia Sistan-Balucistan (sud-est), anunţă guvernatorul acestei regiuni, Meysam Barazandeh, citat de agenţia iraniană de presă Fars.

„Talibanii au trecut în mod ilegal frontiera, iar forţe iraniene au ripostat”. precizează el.

Acest acroşaj a fost „scurt”, iar partea iraniană nu a înregistrat vreo victimă, anunţă el, fără să facă alte precizări.

Potrivit agenţiei iraniene de presă Tasnim, forţe talibane au tras în case din satul de frontieră Dust Mohammad, la Hirmand.

De cealaltă parte a frontierei, autorităţile din Nimroz, în sud-vestul Afganistanului, au anunţat moartea unui membru al forţelor de securitate talibane şi rănirea altuia.

„Grăniceri iranieni au deschis focul asupra unei patrule a grănicerilor noştri, în districtul Kang, în provincia Nimroz”, acuză ele într-un comunicat.

La sfârşitul lui iunie, un grănicer iranian a fost ucis într-un „incident” la un post de frontieră cu Afganistanul, în aceeaşi provincie, potrivit Teheranului.

Iranul, la fel ca multe alte ţări, nu a recunoscut noul Guvern instalat de către talibani după ce au preluat puterea, în august 2021, în urma retragerii forţelor străine.

Iranul întreţine de mult timp relaţii tensionate cu talibanii.  

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite