Explozie la o moschee din Afganistan, în timpul rugăciunii. Numeroși morți și răniți VIDEO

0
Publicat:

În cursul rugăciunii de vineri, o explozie a avut loc într-o moschee șiită din nordul Afganistanului. Numărul victimelor ar fi mare potrivit unor martori citați de AFP. O televiziune afgană anunță că sunt 18 morți și peste 30 de răniți.

Încă nu se cunoaște cauza exploziei care a avut loc în moscheea Imam Zaman din Pol-e-Khomri, în timp ce credincioșii se aflau la rugăciune. 

"Explozia s-a produs în timpul rugăciunii de vineri (...) A fost un zgomot groaznic. După explozie, un număr mare de persoane ucise şi rănite au fost transportate la spital. Situaţia nu este deloc bună", a declarat Abdul Hamid, unul dintre martori, la Pol-e-Khomri, capitala provinciei Baghlan, potrivit Agerpres. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Bilal Karimi afirmă: "Condamn ferm, însă în acest moment nu am toate informaţiile", potrivit AFP. 

Un alt locuitor al localității, Habibullah confirmă  că explozia s-a produs într-o "moschee şiită", în timp ce "oamenii se rugau".  

Potrivit unei televiziuni din Afganistan, ar fi cel puțin 30 de persoane rănite, iar numărul morților s-ar ridica la 18 persoane.

După ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, în august 2021, au avut loc mai multe atentate în astfel de lăcașe de cult, în special în timpul rugăciunii de vineri. 

Se estimeză că sute de persoane au murit sau au fost rănite în urma acestor atacuri, ce țintesc  în principal minorităţile religioase şiite, sufite şi sikh, străini sau interese străine şi chiar talibanii.   

Zeci de răniți după o explozie la o moschee din nordul Afganistanului - FOTO Shutterstock
Zeci de răniți după o explozie la o moschee din nordul Afganistanului - FOTO Shutterstock

Analiştii consideră că jihadiştii din Statul Islamic, un grup sunnit la fel ca talibanii, dar cu care aceştia au divergenţe ideologice, rămân principala ameninţare la adresa regimului de la Kabul, potrivit sursei citate. 

Războiul de peste 20 de ani din Afganistan a fost oprit o dată cu revenirea talibanilor la putere, iar numărul violențelor în țară a scăzut.

Autoritățile afgane susțin că au situația sub control, deși  zeci de atacuri care vizează civili au avut loc în ultimii doi ani în ţară. Cele mai multe au fost revendicate de SI-K, aripa locală a grupării Stat Islamic (SI).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite