Lupte crâncene în sudul Fâșiei Gaza. Orașul Khan Yunes este sub asediu, populația fuge disperată din calea focului: „Suntem fiinţe umane”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele armate israeliene au lansat noi atacuri devastatoare asupra orașului Khan Yunes, situat în sudul Fâșiei Gaza, care este în prezent sub asediu.

Răniți aduși la Spitalul Nasser din Khan Yunes, Fășia Gaza Foto Profimedia
Răniți aduși la Spitalul Nasser din Khan Yunes, Fășia Gaza Foto Profimedia

Conform AFP, locuitorii se străduiesc să găsească refugiu în fața unora dintre cele mai severe bombardamente și lupte din ultimele două luni de război împotriva Hamas.

Palestinienii din Gaza trăiesc „într-o oroare totală”, a declarat miercuri, la Geneva, comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Türk. „Colegii mei lucrători umanitari au descris situaţia ca apocaliptică. În aceste condiţii, există un risc crescut de crime de atrocităţi. Trebuie luate măsuri urgent, atât de părţile implicate, cât şi de toate statele, mai ales cele cu influenţă, pentru a împiedica astfel de crime”, a spus el în faţa presei, citat de Reuters.

Străzile din Khan Yunes, unde sunt angajate şi trupe la sol, erau aproape goale miercuri, în timp ce morţi şi răniţi continuau să fie transportaţi în număr mare spre spitale, au relatat jurnalişti ai AFP de la faţa locului.

Sute de mii de civili se înghesuie în acest oraş şi în împrejurimi, mulţi dintre ei refugiaţi de la începutul războiului, confruntaţi cu o situaţie umanitară catastrofală şi strânşi într-un perimetru tot mai limitat în apropierea frontierei închise cu Egipt.

Mii dintre ei, mergând pe jos, înghesuiţi în şarete, sau cu bagajele îngrămădite pe maşini, continuă să se refugieze spre sud şi în oraşul vecin Rafah, răspunzând ordinelor armatei israeliene.

Civilii disperați caută locuri unde să se refugieze

Întregul oraş suferă distrugeri şi bombardamente necontenite. Mulţi oameni vin din nord în condiţii dezastruoase, fără adăpost, căutându-şi copiii”, a povestit pentru AFP Hassan Al-Qadi, un locuitor din Khan Yunes refugiat la Rafah.

Vrem să înţelegem. Dacă vor să ne omoare, să ne încercuiască într-un singur loc şi să ne elimine pe toţi odată. Dar să ne împingă să ne deplasăm dintr-un loc în altul nu este just. Nu suntem simple cifre. Suntem fiinţe umane”, a adăugat el.

Fadi Al-Ashi, un locuitor al oraşului Gaza, din nord, a sosit la Rafah după o lungă peregrinare. „Am fost găzduiţi în opt sau nouă case înainte să ajungem aici”, povesteşte bărbatul, care a mers pe jos până la Rafah „pentru că nu existau nici maşini, nici vreun alt fel de mijloc de transport”.

Angajată din 27 octombrie într-o ofensivă terestră contra Hamas în nordul Fâşiei, în paralel cu campania de lovituri aeriene, armata israeliană şi-a extins operaţiunile la sol la întreg teritoriul şi a anunţat marţi că a încercuit Khan Yunes.

Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 16.248 de persoane, dintre care peste 70% femei, copii şi adolescenţi, au fost ucişi în Fâşia Gaza de bombardamentele israeliene începând din 7 octombrie.

În Israel, atacul comis de comandouri ale Hamas infiltrate din Gaza au făcut 1.200 de morţi, în majoritate civili, conform autorităţilor israeliene.

Potrivit guvernului Hamas, tiruri de artilerie au făcut „zeci de morţi şi de răniţi” în noaptea de marţi spre miercuri în mai multe sate la est de Khan Yunes.

Armata israeliană susține că „majoritatea înalților comandanți Hamas” din nord sunt morți

Armata a continuat să bombardeze întreaga Fâşie Gaza, afirmând că în 24 de ore au fost lovite în jur de 250 de ţinte. Ea a anunţat că i-a omorât pe „majoritatea înalţilor comandanţi” ai brigăzilor Hamas ce operau dintr-o reţea de tuneluri în nordul enclavei.

Potrivit Biroului Naţiunilor Unite pentru Afaceri Umanitare (OCHA), Rafah este de acum singurul loc din enclavă - plasată din 9 octombrie de Israel sub un asediu total - unde mai este distribuit ajutor umanitar, în cantitate limitată.

Ajutorul nu mai ajunge la Khan Yunes, iar accesul la zonele situate mai la nord este tăiat de când luptele s-au reluat.

Armata împrăştie zilnic asupra Khan Yunes fluturaşi în care anunţă bombardamente iminente, ordonându-le locuitorilor să plece din cartiere.

Însă ONU, care a calculat că 28% din teritoriul Gazei se află acum sub astfel de ordine de evacuare, consideră „imposibilă” instituirea de zone securizate pentru primirea civililor.

Niciun loc nu este sigur în Gaza. Nici spitalele, nici adăposturile, nici taberele de refugiaţi. Nimeni nu este în siguranţă. Nici copiii. Nici lucrătorii sanitari. Nici lucrătorii umanitari. Acest dispreţ flagrant faţă de fundamentele umanităţii trebuie să înceteze”, a afirmat coordonatorul ONU pentru ajutorul de urgenţă, Martin Griffiths.

În fiecare zi, aceleaşi scene de haos se repetă la spitalul Nasser din Khan Yunes, cel mai mare din sudul enclavei, precum şi în celelalte spitale din oraş, spre care sunt aduşi constant răniţi, uneori lungiţi pe simple remorci sau purtaţi pe braţe de apropiaţii lor.

Potrivit ONU, 1,9 milioane de persoane (85% din populaţie) s-au strămutat în Fâşia Gaza, unde peste jumătate dintre locuinţe sunt distruse sau avariate, mai scrie AFP.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite