Tzahal spune că a trecut la faza a treia a operațiunii din Gaza. Casa din orașul Khan Younis a liderului Hamas, Yahya Sinwar, încercuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele israeliene au intrat în Khan Younis, al doilea cel mai mare oraș din Gaza. Liderii Hamas se ascundeau în catacombele săpate chiar sub casele civililor.

Tancuri israeliene in pozitii aproape de Fasia Gaza FOTO EPA EFE jpg

Israelul afirmă că trupele sale sunt în centrul orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, după ce armata israeliană a raportat cea mai intensă zi de lupte din cele două luni de război împotriva Hamas. Armata israeliană şi serviciile interne au dat publicităţii documente care dovedesc faptul că liderii Hamas se ascundeau în catacombele săpate chiar sub casele civililor.

În plus, o mare parte a comandamentelor era în vecinătatea spitalului indonezian din orașul Gaza. De altfel comandantul brigăzii Hamas de aici a fost lichidat. Acum, armata israeliană îşi continuă operaţiunea de eliminare a teroriştilor şi în sudul Fâşiei Gaza.

Armata israeliană îi vânează pe comandanții Hamas și pe Yahya Sinwar, considerat creierul masacrului din 7 octombrie și cheia eliberării ostaticilor. Canalul Saudi Al-Arabiya a raportat că armata israeliană a înconjurat de marți casa din Khan Yunis a liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar.

„La 60 de zile de la începerea războiului, forţele noastre au încercuit Khan Younis în sudul Gazei. În acelaşi timp, aprofundăm operaţiunile din nordul Fâşiei Gaza“, spune general locotenentul Herzi Halevi, șeful Statului Major.

Jumătate din comandanții de regiment ai Hamas, uciși

„Aripa militară a Hamas are două brigăzi care servesc drept centru de gravitație al organizației teroriste: cea din orașul Gaza și cea din Khan Younis. Cele patru batalioane ale brigăzii Khan Younis au fost desfășurate în toate zona de sud, la suprafață și în subteran”, a explicat Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Tzahal spune că armata a trecut la faza a treia a operațiunii din Gaza.

„Mulți ne acuză că distrugem Gaza. Aceste acuzații trebuie transmise Hamas, lui Sinwar (liderul grupării). Soldații noștri găsesc arme aproape în fiecare clădire și în multe case sunt teroriști care îi atacă”, a declarat Herzi Halevi, șeful Statului Major de război al Israelului.

Cinci lideri militari Hamas, încercuiți într-o fotografie realizată într-un tunel au fost uciși în timpul operațiunilor din nordul enclavei. Alții au fugit în sud, unde sunt acum vânați de armata Israelului.

„Am eliminat până acum jumătate din comandanții de regiment ai Hamas. Nu vom uita și nu vom ierta. Le spun prietenilor noștri care fac presiuni pentru încheierea rapidă a războiului. Putem să facem asta doar folosind o forță copleșitoare împotriva Hamas. Le spun în engleză și în orice altă limbă: Fiți alături de noi, alături de Israel, alături de civilizație”, a transmis premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Israelienii le indică palestinienilor prin mesaje pe telefoane și fluturași lansați din aer zonele unde vor urma bombardamente.

Mii de civili palestinieni continuă să se refugieze spre zone sigure, tot mai înguste, de la granița cu Egiptul, iar programul alimentar al Națiunilor Unite spune că foametea s-a agravat. Guvernul israelian estimează că în Gaza mai sunt încă 138 de ostatici, dar premierul Netanyahu a declarat că nu există acum nicio posibilitate ca toți să fie aduși acasă.

Zeci de persoane ucise într-un atac israelian asupra orașului Deir al-Balah din centrul Gazei

Zeci de palestinieni au fost uciși într-un atac israelian asupra caselor care adăpostesc persoane strămutate din orașul central Gaza Deir al-Balah, potrivit șefului spitalului local și a unui reporter AP. Reporterul AP a numărat cadavrele a cel puțin 34 de persoane, dintre care cel puțin șase copii.

Administrația americană a transmis „îngrijorări profunde” legate de modul în care se vor desfășura ostilitățile în următoarele câteva săptămâni. SUA au avertizat Israelul în conversații „dure și directe” că armata israeliană nu poate folosi aceleași tactici distrugătoare și că trebuie să facă mai mult pentru a limita victimele civile. Avertismentele SUA nu par să fi avut însă vreun efect asupra Israelului

Pe de altă parte, Hamas și-a reluat atacurile cu rachete. Cele mai multe au fost interceptate de scutul aerian al Israelului, dar o bucată a aterizat pe o stradă din Tel Aviv, cât pe ce să lovească doi trecători.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite