Armata israeliană își intensifică operațiunile în sudul Fâșiei Gaza: Orașul Khan Yunis, ținta bombardamentelor

0
Publicat:

Armata israeliană a anunțat azi că desfășoară operațiuni "cu forță considerabilă" în zonele adiacente orașului Khan Yunis, situat în sudul Fâșiei Gaza, care a fost ținta unor bombardamente intense. De asemenea, au început să avanseze cu tancurile în apropierea acestuia.

Tancurile israeliene înaintează în Gaza
Tancurile israeliene înaintează în Gaza FOTO Profimedia

"Luptele şi înaintarea la sol a armatei israeliene în zona oraşului Khan Yunis nu mai permit civililor să se deplaseze pe şoseaua Salaheddin, în nordul şi estul oraşului", a precizat armata într-un comunicat.

Această porţiune a rutei, care leagă nordul de sudul enclavei, "constituie un câmp de luptă şi este extrem de periculos să te apropii de ea", se mai spune în comunicat.

Civilii care fug de bombardamente şi lupte în direcţia frontierei cu Egiptul trebuie să o ia pe drumul de coastă la vest de oraş.

Angajată din 27 octombrie într-o ofensivă terestră în nordul enclavei, armata israeliană a declarat că de acum îşi extinde operaţiunile la sol împotriva Hamas "în toată Fâşia Gaza", după ce anterior a preluat controlul asupra mai multor sectoare în nordul enclavei.

Luni, martori au indicat pentru AFP, citată de Agerpres, că zeci de tancuri, transportoare de trupe şi buldozere israeliene au intrat în Gaza, în dreptul Khan Yunis, în apropiere de frontiera cu Egiptul.

"Armata israeliană continuă să îşi extindă operaţiunea terestră împotriva Hamas în toată Fâşia Gaza. Armata operează oriunde Hamas are bastioane", a declarat duminică seara târziu purtătorul de cuvânt al Forţelor de apărare israeliene (IDF), Daniel Hagari.

De la reluarea luptelor vineri, după expirarea unui acord de încetare a focului, ce a durat o săptămână, cu gruparea islamistă Hamas, armata israeliană s-a concentrat în principal pe raiduri aerien în Fâşia Gaza.

Ministerul Sănătăţii coordonat de Hamas a indicat luni că operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza au făcut 15.899 morţi şi 42.000 de răniţi de la începutul războiului în 7 octombrie.

Israelul a declarat că vrea să "anihileze" gruparea islamistă Hamas, aflată din 2007 la putere în Fâşia Gaza, după atacul sângeros din 7 octombrie comis de comandouri palestiniene în comunităţile din sudul Israelului, soldat cu 1.200 de morţi, în marea lor majoritate civili.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite