LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Israelul pregătește o operațiune terestră de lungă durată: „Hamas nu va mai exista”. Spitalele din Gaza, copleșite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a avertizat că operațiunea terestră în Fâșia Gaza ar putea dura câteva luni, dar gruparea teroristă palestiniană Hamas nu va mai exista la final. Teroriștii Hamas au ucis peste 1.400 de persoane şi au rănit altele peste 5.100 într-o ofensivă de proporţii - cu rachete și infiltrări - lansată dinspre Fâşia Gaza la 7 octombrie. De asemenea, 222 persoane sunt ținute ostatice de Hamas. Israelul a răspuns deocamdată cu bombardamente soldate cu peste 5.000 de morți și peste 15.000 de răniți.

Bombardamente în Fâșia Gaza FOTO Profimedia
Bombardamente în Fâșia Gaza FOTO Profimedia

UPDATE Hamas a eliberat două femei din motive umanitare şi ca răspuns la o mediere a Qatarului şi Egiptului pentru situaţia ostaticilor, potrivit unei declaraţii făcute de Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al braţului armat al mişcării, pe canalul său de Telegram, relatează Reuters.

"Am decis să le eliberăm din motive umanitare şi din motive de sănătate precară... În ciuda acestui fapt, inamicul a refuzat să le primească vinerea trecută", se arată în declaraţie.

UPDATE Mossad, serviciul de informații externe al Israelului, și Shin Bet, serviciul de securitate internă, au format o unitate specială pentru urmărirea, capturarea și uciderea liderilor Hamas, scriu publicațiile Ynetnews și Times of Israel. Detalii aici

UPDATE Peste 19.000 de persoane au fost strămutate în Liban după intensificarea ciocnirilor dintre armata israeliană şi gruparea şiită libaneză Hezbollah la graniţa dintre cele două ţări, potrivit cifrelor publicate luni, într-un raport, de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

„O creştere a incidentelor transfrontaliere” a dus la strămutarea a 19.646 de persoane în Liban, „atât în sud, cât şi în alte părţi ale ţării”, se arată în raportul OIM.

„Ne aşteptăm ca aceste cifre să crească pe măsura ce tensiunile transfrontaliere persistă” sau în cazul unei escaladări a violenţelor, a declarat un purtător de cuvânt al OIM, Mohammedali Abunajela, potrivit unui comunicat.

UPDATE Circa 4.000 de palestinieni din Fâşia Gaza, dar care au locurile de muncă în Israel, au fost arestaţi de autorităţile israeliene după declanşarea războiului şi nu se cunosc în prezent motivele arestării lor şi nici unde sunt reţinuţi, au semnalat luni mai multe organizaţii neguvernamentale.

Circa 17.000 de persoane din Fâşia Gaza au permise de muncă în Israel, dar autorităţile israeliene le-au revocat după atacul Hamas din 7 octombrie. De atunci, mii dintre aceşti palestinieni au fost strămutaţi către Cisiordania ocupată şi mulţi au fost arestaţi de forţele de securitate israeliene, potrivit ONG-urilor Adalah, Medici pentru Drepturile Omului, Hamoked şi Comitetul Public împotriva Torturii în Israel. Detalii aici

UPDATE MAE a confirmat decesul încă unei noi persoane din Israel care avea și cetățenie română, numărul acestora ajungând la cinci. De asemenea, ministrul de Externe Luminița Odobescu a precizat că Guvernul face toate demersurile pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas. Detalii aici

UPDATE Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unui aflux brusc de migranţi care fug de războiul Israel-Hamas, a declarat luni ministrul grec al Migraţiei, Dimitris Kairidis, făcând apel la vigilenţă şi mai multă solidaritate între statele membre UE, relatează Reuters.

„Există întotdeauna riscul, dacă instabilitatea în Orientul Mijlociu se extinde şi mai ales dacă cuprinde ţări vecine precum Egiptul, care are o populaţie foarte mare, ca lucrurile să poată deveni cu adevărat periculoase”, a declarat Kairidis într-un interviu acordat pentru Reuters.

„Trebuie să fim vigilenţi, trebuie să fim mai apropiaţi în Europa. (Avem nevoie) de o mai bună protecţie a frontierelor, de combaterea reţelelor de contrabandişti, de returnări a celor care nu primesc azil”, a mai spus ministrul grec.

UPDATE Potrivit New York Times, unul din motivele amânării invaziei terestre în Gaza ar putea fi insistențele SUA cu privire la eliberarea tuturor prizonierilor luați de Hamas, dar și un răgaz pentru a se pregăti pentru orice evoluție ulterioară a evenimentelor, inclusiv intervenții indirecte ale Iranului. Detalii aici

UPDATE Doi activiști, membri ai unei mișcări evreiești-arabe pentru pace, au fost reținuți recent în Israel după ce au lipit afișe cu un mesaj considerat ofensator de către poliție. Mesajul era următorul: „Evrei și arabi, vom trece împreună prin asta”, relatează The Guardian. Activiștilor organizației „Standing Together” le-au fost confiscate afișele, precum și tricourile imprimate cu sloganuri de pace în ebraică și arabă. Detalii aici

UPDATE Cel puţin 29 de membri ai personalului agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) au fost ucişi în Gaza de la izbucnirea războiului între Israel şi gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a declarat luni pentru dpa o purtătoare de cuvânt a UNRWA.

UPDATE Premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a condamnat luni luările de poziţie care dau „Israelului permisiunea de a ucide”, după ce Statele Unite şi ţări europene au invocat „dreptul său de a se apăra” şi s-au abţinut de la a-i cere să pună capăt atacurilor din Gaza, relatează AFP.

„Ceea ce auzim de la liderii ocupaţiei (israeliene) despre pregătirile pentru o invazie terestră înseamnă mai multe crime, atrocităţi şi strămutări forţate”, a declarat Mohammed Shtayyeh în deschiderea unei reuniuni a Guvernului palestinian la Ramallah, în Cisiordania ocupată.

„Condamnăm luările de poziţie care constituie o permisiune de a ucide şi de a oferi (Israelului) o acoperire politică pentru a comite masacre şi a semăna distrugeri în Gaza”, a mai spus Shtayyeh, al cărui executiv nu exercită nicio putere în Fâşia Gaza, controlată de islamiştii Hamas.

UPDATE Turcia a trimis încă două avioane cargo cu ajutoare umanitare pentru Fâșia Gaza și urmează să trimită alte două, a anunțat ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca. Acesta a precizat, într-o postare pe reţeaua X, că Turcia a livrat medicamente, generatoare, provizii medicale, echipamente pentru fototerapie, incubatoare pentru bebeluşi, scutece şi alimente pentru copii.

Printre proviziile medicale, a spus el, se numără echipamente de răspuns în caz de urgenţă, mese de operaţie, ventilatoare, aparate cu ultrasunete şi materiale ortopedice pentru cei răniţi în lupte.

UPDATE Luptătorii Hamas s-au angajat cu o forță israeliană care s-a infiltrat în Fâșia Gaza și s-au întors la baza lor după ce au distrus unele echipamente militare israeliene, a declarat duminică aripa armată a grupării palestiniene, Brigăzile al-Qassam.

Gruparea islamistă palestiniană a precizat într-un comunicat că infiltrarea de către ceea ce a descris ca fiind o forță blindată a avut loc la est de Khan Younis, în regiunea sudică a Fâșiei Gaza, în contextul în care se așteaptă o ofensivă terestră la scară largă din partea forțelor israeliene masate în jurul enclavei.

„Luptătorii s-au angajat în luptă cu forța infiltrată, distrugând două buldozere și un tanc și au obligat efectivele să se retragă, înainte de a se întoarce în siguranță la bază”, se arată în declarație.

UPDATE Potrivit Ministerului Sănătăţii din Fășia Gaza, bilanțul victimelor de partea palestiniană a ajuns luni la cel puţin 5.087 de morţi, dintre care 2.055 sunt copii, alte 15.273 de persoane fiind rănite.

UPDATE Statele Unite au sugerat Israelului să amâne lansarea ofensivei terestre împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza, în speranţa că s-ar putea da astfel mai mult timp negocierilor pentru eliberarea celor 222 de ostatici deţinuţi de gruparea islamistă, a scris duminică ziarul american New York Times, citând oficiali americani.

Scopul este prevenirea de noi victime în rândul populaţiei civile şi asigurarea livrării ajutorului umanitar pentru populaţia palestiniană din Fâşia Gaza, supusă unei blocade israeliene totale.

UPDATE Ofensiva militară israeliană din Gaza oferă o oportunitate grupărilor extremiste din Occident și din Orientul Mijlociu de a incita la violențe, avertizează experții, relatează The Guardian. Detalii aici

UPDATE Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat Israelul să-şi retragă ordinul de evacuare pentru spitalele din nordul Fâşiei Gaza, transmite DPA, potrivit Agerpres.

„Sunt pacienţi care pur şi simplu nu pot fi mişcaţi, mulţi dintre ei sunt pe ventilaţie mecanică, sunt nou născuţi în incubatoare, oameni în stare instabilă şi este foarte greu să-i mutăm”, a declarat luni pentru BBC purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Este o misiune „aproape imposibilă”, a spus acesta.

„Facem apel la Israel să revină asupra acestui ordin”, a adăugat purtătorul de cuvânt al OMS.

UPDATE Forțele terestre israeliene au efectuat duminică noaptea raiduri limitate în Fâşia Gaza, împotriva unor trăgători palestinieni. În acelaşi timp, loviturile aeriene ale Israelului s-au concentrat asupra locurilor de adunare ale combatanților Hamas care se pregăteau să riposteze unei invazii de amploare, relatează Reuters.

Contraamiralul Daniel Hagari, principalul purtător de cuvânt al armatei israeliene, a anunţat că s-a confirmat numărul ostaticilor luaţi de Hamas în cursul atacului din 7 octombrie pe teritoriul israelian, și anume 222 de cetăţeni israelieni şi străini. Detalii aici

UPDATE Al treilea convoi cu ajutoare a intrat luni din Egipt în Fâşia Gaza pe la punctul de trecere Rafah. Sâmbătă şi duminică, în teritoriul controlat de gruparea islamistă Hamas au ajuns 34 de camioane, conform unui oficial al Semilunii Roşii egiptene, citat de AFP sub rezerva anonimatului.

Transporturile umanitare sunt primele care livrează ajutoare în Gaza după atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului.

ONU cere cel puţin 100 de camioane pe zi pentru cei circa 2,4 milioane de palestinieni izolaţi de blocada israeliană din jurul Fâşiei Gaza.

Trecerea convoaielor este îngreunată de inspectarea încărcăturii şi de bombardamentele israeliene pe partea palestiniană a frontierei, observă Reuters. Conform acestei agenţii de presă, multe ajutoare sunt încă blocate în Egipt.

Ajutoare umanitare transportate în Gaza FOTO EPA-EFE
Ajutoare umanitare transportate în Gaza FOTO EPA-EFE

UPDATE Ministrul britanic de Interne Suella Braverman va cere poliţiei londoneze să aplice „forţa totală a legii”, după ce la o recentă manifestaţie pro-palestiniană un protestatar a fost filmat în timp ce scanda „jihad”.

Braverman are prevăzută pentru luni o discuţie cu şeful Scotland Yard, Mark Rowley, ai cărei agenţi au afirmat că nu au fost identificate încălcări ale legii în imaginile filmate sâmbătă la o demonstraţie a grupării fundamentaliste Hizb ut-Tahrir, separată de mitingul principal.

Poliţia a menţionat că „jihad” are „mai multe înţelesuri” şi că ofiţerii săi au discutat cu respectivul manifestant pentru a „descuraja orice repetare a unor scandări similare”.

UPDATE La fel ca la New York, Lisabona sau Buenos Aires, chipurile ostaticilor răpiţi de Hamas în Israel apar pe zidurile unor clădiri din Paris, o modalitate efemeră de a „sensibiliza marele public”.

„Încă este important să alertăm opinia publică, este un strigăt de alarmă”, pledează Lea Hanoune, şefa pentru finanţe a Uniunii studenţilor evrei din Franţa (UEJF), care coordonează acţiunea, care include, potrivit AFP, circa o sută de participanţi, 30 de maşini, 4.000 de afişe, un serviciu de securitate semnificativ şi organizat.

UPDATE Gruparea şiită libaneză „Hezbollah nu va intra imediat” în războiul împotriva Israelului, în momentul în care va avea loc intervenţia la sol a trupelor israeliene în Fâşia Gaza, deoarece „Hamas poate rezista luni de zile”, a declarat duminică ministrul de Externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, într-un interviu acordat postului de televiziune MTV Liban.

UPDATE Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat într-un interviu acordat pentru Sky News că „rachetele Hamas au fost cele care au doborât infrastructura electrică” din Fâșia Gaza.

„N-are de-a face cu noi”, a insistat Herzog, care a punctat totodată că Israelul asigură doar „7% din apa” folosită în Fâşia Gaza.

„Urmărim îndeaproape situaţia umanitară, din oră în oră. Cea mai mare parte din Gaza funcţionează, sunt zone unde se desfăşoară lupte. Este o adevărată tragedie”, a apreciat preşedintele Herzog, remarcând că „este foarte simplu să se dea vina pe Israel”. Detalii aici

„Să ne amintim unde eram, ce s-a întâmplat, şi cum avem dreptul să ne apărăm atunci când o rachetă care zboară cu 250 de kilometri pe oră chiar în direcţia Israelului a ieşit din sufrageria cuiva. Cu aşa ceva ne înfruntăm. Nicio altă naţiune nu s-a confruntat cu aşa ceva şi, dacă vreuna s-ar fi confruntat cu aşa ceva, credeţi-mă, ar fi făcut” la fel, le-a răspuns Herzog celor care critică răspunsul armatei israeliene împotriva organizației teroriste palestiniene Hamas.

UPDATE O jurnalistă din Dubai a reușit să scoată din sărite un lider Hamas, în timpul unui interviu. Khaled Mashal, unul dintre șefii grupării teroriste, a fost pus la punct de o femeie. Ziarista a formulat întrebări incomode care nu au fost deloc pe placul interlocutorului.

„Atacul tău a fost o declarație de război și mulți oameni se întreabă cum te așteptai să reacționeze Israelul? Urmărim catastrofa umanitară  care se desfășoară acum în Fâșia Gaza. Ai luat singur această decizie?”, a fost întrebarea cu care Rasha Nabil a început interviul. Detalii aici

UPDATE Șeful diplomației americane Antony Blinken a declarat că Israelul nu doreşte să guverneze Fâşia Gaza după încheierea războiului său cu Hamas.

Israelul „nu are absolut nicio intenţie, nicio dorinţă să conducă Gaza”, a spus secretarul de stat al SUA într-un interviu acordat pentru emisiunea Meet the Press, difuzată pe NBC.

În această ordine de idei, Blinken a remarca că Israelul s-a retras din Gaza unilateral „în urmă cu circa două decenii”Detalii aici

UPDATE Foști oficiali ai armatei, guvernului și ai serviciilor de informații și-au exprimat scepticismul cu privire la capacitatea premierului israelian Benjamin Netanyahu de a guverna, pe măsură ce în țară se iscă dezbateri cu privire la răspunsul la atacurile Hamas din 7 octombrie, care au ucis 1.400 de israelieni, relatează The Guardian. Detalii aici

UPDATE Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate Josep Borrell a cerut luni un armistiţiu între Israel şi gruparea islamistă Hamas, pentru a se putea transporta mai multe ajutoare în Fâşia Gaza.

„Acum cel mai important lucru e ca asistenţa umanitară să ajungă în Gaza”, a declarat şeful diplomaţiei europene înaintea reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor de Externe din cele 27 de state membre ale Uniunii.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron va merge marţi la Tel Aviv pentru a se întâlni în special cu premierul Benjamin Netanyahu, a anunţat duminică Palatul Elysée.

UPDATE Administraţia SUA se teme că prezentul conflict din Israel şi Hamas se va intensifica şi va afecta alte ţări din Orientul Mijlociu, a declarat duminică secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, într-un interviu acordat pentru ABC.

„Suntem îngrijoraţi de o posibilă intensificare”, a afirmat șeful Pentagonului.

„De aceea vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că trupele noastre sunt în poziţia corectă, că sunt protejate şi că avem capacitatea de a răspunde”, a dat asigurări el. Detalii aici

UPDATE Fostul ambasador al Israelului în Germania Shimon Stein a făcut apel la reluarea ideii unei soluţii cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian.

„Este departe în acest moment, dar trebuie avută în vedere”, a declarat Stein pentru platforma de ştiri Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

„Actualul guvern israelian a scos-o de pe agendă. Acest lucru a fost o greşeală”, a spus fostul ambasador.

UPDATE Instrucţiuni pentru producerea de cianuri au fost găsite asupra cadavrului unuia dintre teroriștii Hamas care au luat parte la atacurile din 7 octombrie asupra sudului Israelului, a declarat preşedintele statului evreu, Isaac Herzog, într-un interviu difuzat duminică de postul britanic de televiziune Sky News.

Herzog a menţionat că trupele israeliene au găsit un flash drive USB cu instrucţiuni de pregătire a unui dispozitiv care să disperseze acest gaz otrăvitor.

„Acesta este un material găsit asupra cadavrului unuia dintre aceşti bandiţi sadici”, a declarat președintele israelian în timp ce arăta un document spre camerele de luat vederi ale Sky News. Detalii aici

UPDATE Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, participă la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene, luni, 23 octombrie 2023, la Luxemburg. Discuțiile sunt axate pe situațiile din Israel și Ucraina. Detalii aici

UPDATE O bunică în vârstă de 84 de ani se află în mâinile teroriștilor Hamas de mai bine de două săptămâni. Familia femeii este disperată: nu mai știe nimic de ea de pe 7 octombrie, atunci când teroriștii au făcut măcel în Israel.

Din păcate, nu avem nicio informație despre ea. Ea a dispărut sâmbătă dimineață și de atunci, din acea clipă, nu am mai avut nicio legătură. Tot ce știm este că a răspuns cineva la telefon, a spus Hamas și a închis telefonul. Şi un video despre ea în care ea apare scoasă afară din casă cu sub amenințare a armei, lovită”, a povestit Assaf Hazar la Sinteza Zilei. Soţia acestuia este nepoata femeii răpite de teroriştii Hamas. Detalii aici

UPDATE Spitalul Martirilor Al-Aqsa din centrul Gaza nu mai are materiale cu care să acopere morții. Cadavrele sunt stivuite într-o curte exterioară, se spun rugăciuni, iar rudele se prăbușesc pe podea plângând de durere, relatează BBC NewsDetalii aici

UPDATE Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina, chiar dacă a alocat resurse impresionante Israelului, susține Iulia Joja, specialist în securitate europeană. Ea spune că există un element comun între atacurile Hamas și războiul dus de Rusia în Ucraina. Detalii aici

UPDATE Preşedintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au convenit ca Fâşia Gaza, aflată sub asediu, să aibă parte de un „flux continuu“ de ajutoare umanitare.

Un al doilea convoi de camioane cu ajutoare a intrat duminică în Fâșia Gaza dinspre Egipt, iar Biden și Netanyahu, au „afirmat că va exista de acum înainte un flux continuu în Gaza al acestei asistenţe cruciale“ pentru populaţia palestiniană, a comunicat Casa Albă. Detalii aici

UPDATE Trimisul Chinei pentru Orientul Mijlociu, Zhai Jun, este în vizită în Israel și spune că efectele de contagiune în regiune și la nivel internațional se extind pe măsură ce conflictul ia amploare de-a lungul granițelor israeliano-libaneze și israeliano-siriene, scrie ABCNews din Australia.

Reprezentantul chinez susține că țara sa este dispusă să întreprindă „orice este favorabil” pentru a promova dialogul, a obține încetarea focului și a restabili pacea, precum și pentru a promova soluția cu două state și o soluție justă și de durată a conflictului, spune Televiziunea Centrală China, potrivit ABCNews Australia. 

UPDATE Doctorul Fu'ad al-Bulbul, șeful unității de neonatologie a spitalului Al-Shifa din Gaza, a declarat că orice oprire a furnizării de energie electrică ar fi „catastrofală” deoarece mulți copii sunt pe ventilatoare și nu pot supraviețui fără acestea, scrie CNN.

UPDATE Liderii Statelor Unite, Canadei, Franței, Germaniei, Italiei și Marii Britanii și-au subliniat sprijinul pentru Israel și dreptul său de a se apăra, dar l-au îndemnat să respecte dreptul internațional umanitar și să protejeze civilii.

Sursa Casa Albă
Sursa Casa Albă

UPDATE Potrivit Organizației Națiunilor Unite, cele 14 camioane care au intrat duminică în Gaza reprezintă „aproximativ 3% din volumul mediu zilnic” al resurselor primite în zonă înainte de izbucnirea unor noi ostilități.


UPDATE Statele Unite au ordonat evacuarea personalului neesențial de la misiunea lor diplomatică de la Bagdad, capitala Irakului, precum și de la consulatul de la Erbil, a transmis Departamentul de Stat, pe fondul creșterii tensiunilor în Orientul Mijlociu. Detalii aici

UPDATE Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că ofensiva terestră pe care Israelul o pregătește în Fâșia Gaza ar putea dura și trei luni de zile, dar că va fi chiar ultima dacă Israelul va reuși în final să elimine gruparea teroristă Hamas. Detalii aici

UPDATE Kibuțul Be'eri, aflat la granița cu Fâșia Gaza, este unul dintre cele mai afectate comunități de asaltul sângeros al Hamas din 7 octombrie. Armata israeliană a publicat sâmbătă un clip în care arată impactul asaltului.  Detalii aici

UPDATE Bilanţul românilor ucişi în urma atacurilor comise de gruparea Hamas a ajuns la cinci, conform unor surse. Iar un cetăţean româno-israelian, cu domiciliul în Israel, se află printre ostaticii luaţi de Hamas în timpul atacului fulger din 7 octombrie. Detalii aici

UPDATE Mii de demonstranţi cu drapele palestiniene s-au adunat duminică la prima manifestaţie pro-palestiniană autorizată la Paris după atacul din 7 octombrie al grupării islamiste Hamas împotriva Israelului, relatează Reuters. Detalii aici

Poliţia estimează că în Place de la Republique erau circa 15.000 de manifestanţi care cereau încetarea loviturilor aeriene israeliene în Fâşia Gaza, soldate până acum cu peste 4700 de morţi.

UPDATE Guvernul israelian a anunțat că gruparea teroristă Hamas a lansat asupra Israelului peste 7.400 de rachete, din 7 octombrie și până în prezent. Dintre acestea sistemul Iron Dome a interceptat peste 1.100 de rachete. Detalii aici

Sistemul Iron Dome a interceptat doar o mică parte din rachetele lansate din Gaza FOTO EPA EFE
Sistemul Iron Dome a interceptat doar o mică parte din rachetele lansate din Gaza FOTO EPA EFE

Din cele peste 7.400 de rachete trase, 550 au fost lansări eșuate care au căzut în interiorul Fâșiei Gaza. Peste 400 de rachete au lovit „direct” Israelul, iar peste 1.100 au fost interceptate de Iron Dome, potrivit timesofisrael.com. Din datele furnizate de guvernul israelian, rămâne un „rest” de 5.350 de rachete.  

UPDATE Un tanc israelian a tras din greşeală asupra unei poziţii egiptene, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al forţelor armate ale Israelului (IDF) într-un comunicat preluat de Reuters şi AFP. Detalii aici

Lovitura accidentală a avut loc în apropiere de frontieră şi de Kerem Shalom, localitate israeliană aflată lângă Fâşia Gaza.  

UPDATE Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că, dacă Hezbollah decide să intre în război, va fi lovit „cu o forță pe care nici nu și-o poate imagina”.

Benjamin Netanyahu FOTO Profimedia
Benjamin Netanyahu FOTO Profimedia

„Și semnificația pentru (Hezbollah) și pentru Liban va fi devastatoare, dar suntem pregătiți pentru orice scenariu”, a spus Netanyahu în timpul unei vizite la trupele din nord, duminică.

Într-un videoclip, Netanyahu le spune comandourilor: „Suntem într-o luptă pentru viață, o bătălie pentru casă. Aceasta nu este o exagerare; acesta este războiul. Este „a fi sau a nu fi” – ei ar trebui să înceteze”Detalii aici

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite