LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Hamas a eliberat doi ostatici americani. Purtătorul de cuvânt al grupării teroriste, arestat în Cisiordania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizația Hamas și Vladimir Putin vor fiecare să nimicească" democraţii, a afirmat Joe Biden joi în discursul adresat naţiunii, în cursul căruia a anunţat că va cere Congresului american să finanţeze urgent" ajutor pentru Israel şi Ucraina.  Statele Unite vor fi în siguranță „pentru generaţii" dacă vor ajuta aceste două națiuni în război, a insistat preşedintele american într-un rar discurs din Biroul Oval al Casei Albe.    

Bombardament în Fâșia Gaza FOTO Profimedia
Bombardament în Fâșia Gaza FOTO Profimedia

UPDATE Aripa armată a Hamas, Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, a eliberat doi ostatici americani, o mamă și fiica ei, "din motive umanitare", ca răspuns la eforturile de mediere din Qatar, a anunțat vineri purtătorul său de cuvânt Abu Ubaida într-un comunicat. Detalii aici

UPDATE Unul dintre obiectivele campaniei militare israeliene în Fâșia Gaza este de a pune capăt responsabilității Israelului asupra enclavei palestiniene de coastă, a declarat vineri ministrul apărării, Yoav Gallant.

Ministrul israelian al apărării a declarat, în cadrul ședinței Comisiei pentru afaceri externe și apărare a parlamentului, că această campanie din Gaza, care a fost lansată după atacul Hamas asupra orașelor israeliene la 7 octombrie, va avea trei faze. Detalii aici

UPDATE Multe familii din kibuț sunt frustrate de ritmul lent al informațiilor oferite de autorități despre morți și dispăruți. Echipele de recuperare au scos miercuri cadavrul unei femei dintre dărâmături în Kibbutz Be'eri. Era goală, cu picioarele legate cu sârmă metalică. Unul dintre membrii echipei a declarat că în apropiere au fost găsite cadavrele a peste 20 de copii, legate între ele și arse, scrie bbc.com. Detalii aici

UPDATE Scriitorul americano-britanic Salman Rushdie a cerut încetarea războiului dintre Israel şi Hamas "cât mai curând posibil", declarându-se "îngrozit" şi "plin de presentimente rele" în cadrul unei conferinţe de presă organizate vineri la Frankfurt. Detalii aici

UPDATE Lipsa utilităților în Gaza "va ucide mulți, mulți oameni", a avertizat Avril Benoît, director executiv al organizației Medici fără frontiere (MSF).

Benoît a declarat pentru CNN că adesea pierde contactul cu echipa sa de la spitalul Al-Shifa din Gaza din cauza lipsei de electricitate, a imposibilității de a încărca telefoanele și a semnalului de telefonie mobilă care deseori întrerupt, ceea ce face "dificilă obținerea de informații în timp real".

"Ceea ce știm este că coordonatorul nostru medical a fost avertizat că combustibilul atinge minime catastrofale", a spus ea.

Benoît a adăugat că există o penurie de analgezice, lucru despre care a spus că "se întâmplă de ceva timp".

"Există o lipsă reală de anestezie. Și, din nou, aceste echipe chirurgicale vor trebui să raționalizeze. Vor trebui să decidă cine primește și cine nu, cine primește operația salvatoare și cine nu", a spus ea.

Oamenii din Gaza sunt "epuizați, inclusiv echipele medicale care au lucrat non-stop", a spus Benoît. „Toată lumea este deshidratată, subnutrită, înfometată", a spus ea. "Este într-adevăr o circumstanță dificilă în care să te poți concentra chiar și pe un răspuns în masă la victimele care sunt necesare. Este absolut o chestiune de viață și de moarte în acest moment. Ora de oră este esențial ca această asistență umanitară să fie adusă. Suntem profund îngrijorați pentru soarta tuturor celor care se întâmplă să fie în Gaza în acest moment, unde niciun loc nu este sigur”.

UPDATE Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se va deplasa sâmbătă în Egipt, potrivit propriului său anunţ făcut joi la Washington, cerând în acelaşi timp susţinerea acestei ţări care are frontieră comună cu Fâşia Gaza, bombardată de Israel după atacul sângeros al Hamas, informează  AFP.

"Egiptul are nevoie de sprijin, să susţinem deci Egiptul", a declarat Michel de la Washington unde participă vineri la un summit cu preşedintele american Joe Biden şi cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a anunţat luni, la Tirana, că UE va deschide un culoar aerian umanitar spre Fâşia Gaza cu scopul ca palestinienii din Gaza "să nu plătească preţul barbariei Hamas".

Michel şi-a exprimat sprijinul ferm pentru "leadershipul" preşedintelui Biden, care a efectuat miercuri o vizită în Israel şi a spus că a obţinut din partea Cairo să lase să treacă 20 de camioane, reiterând sprijinul UE faţă de dreptul Israelului "de a se apăra" în conformitate cu dreptul internaţional.

Responsabilul european a mai insistat asupra "provocării" pe care o reprezintă potenţialul aflux de refugiaţi în Egipt şi afirmă că se aşteaptă la un "important schimb de informaţii" vineri în cursul summitului cu privire la acest subiect.

Întrebat dacă Europa vorbeşte pe o singură voce în problema crizei din Orientul Mijlociu, el a replicat:"Răspunsul este 'da'", citând poziţia unitară exprimată de liderii europeni în cursul unei videoconferinţe marţi seara.

Comentariile sale intervin după o serie de critici faţă de mesajul trimis de preşedinta Comisiei Europene în cursul recentei sale vizite în Israel.

"Noi suntem alături de Israel", a afirmat Von der Leyen într-un discurs rostit joi la Hudson Institute, un think tank din Washington, reiterând că Israelul are dreptul de a se apăra în faţa "ororii"comise de Hamas în cursul atacului său.

Evocând de asemenea războiul din Ucraina, ea a spus: "Aceste două crize oricât de diferite ar fi ele, invită Europa şi America să ia atitudine şi să "ia poziţie împreună" cu scopul de a "proteja democraţiile noastre".

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au publicat noi informații privind statutul ostaticilor și al persoanelor dispărute luate de Hamas în urma atacului lor brutal din 7 octombrie.

IDF a declarat că majoritatea ostaticilor sunt în viață. Peste 20 dintre ostatici au vârsta sub 18 ani, în timp ce 10-20 dintre ei au peste 60 de ani. Nu este clar câți ostatici sunt reținuți în total în Gaza.

IDF a declarat că numărul celor dispăruți este între 100 și 200 de persoane, în timp ce un purtător de cuvânt al aripii militare a Hamas, Brigăzile Al-Qassam, a declarat luni, într-o declarație video, că numărul acestora este de cel puțin 200-250.

Purtătorul de cuvânt, Abu Obaida, a declarat că Brigăzile Al-Qassam dețin aproximativ 200 de ostatici, în timp ce restul sunt deținuți de alte „formațiuni militante” din Gaza, adăugând că nu a putut determina numărul exact de ostatici din cauza bombardamentelor israeliene constante.

Forțele de apărare israeliene au declarat că au redus numărul persoanelor dispărute de la 3.000 în prima zi a războiului la până la 200 de persoane, deoarece au confirmat locațiile acestora. Dintre sutele de israelieni încă dispăruți, IDF a declarat că nu are informații despre locația acestora.

De asemenea, IDF a mai spus că încă desfășoară operațiuni de căutare a cadavrelor în apropierea zonei din Fâșia Gaza.

UPDATE „Ne aflăm în negocieri profunde și avansate cu toate părțile relevante pentru a ne asigura că o operațiune de ajutor în Gaza începe cât mai repede posibil și în condiții adecvate", a declarat vineri Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA). „Suntem încurajați de rapoartele conform cărora diferitele părți se apropie de un acord privind modalitățile și că o primă livrare ar trebui să înceapă în jurul zilei de mâine”, a adăugat el.

UPDATE Guvernul Israelului a aprobat vineri o ordonanţă de urgenţă care prevede închiderea temporară a canalului de ştiri Al Jazeera în această ţară, relatează agenţia israeliană de presă TPS. Detalii aici

UPDATE O ofensivă militară terestră a armatei Israelului în Fâșia Gaza ar dura ani și ar implica lupte îngrozitoare, a declarat generalul de top american David Petraeus, care a luptat atât în ​​Irak, cât și în Afganistan. Detalii aici

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Hamas, Hassan Yousef, a fost arestat joi în timpul unor raiduri pe care Israelul le-a efectuat în Cisiordania, potrivit autorităților israeliene, relatează CNN.

Yousef a fost arestat "sub suspiciunea de a acționa în numele Hamas", a declarat vineri pentru CNN agenția de securitate israeliană Shin Bet.

Yousef este o figură politică palestiniană de prim rang, fiind purtătorul de cuvânt oficial al Hamas în Cisiordania și ocupând un loc în Consiliul Legislativ Palestinian. Detalii aici

UPDATE Radiodifuzorul egiptean de stat al-Qahera News a anunțat că punctul de trecere Rafah se va deschide vineri, dar guvernul de la Cairo a spus că are nevoie de mai mult timp pentru a repara drumurile.

Egiptul continuă să repare aceste drumuri, iar vineri "vehicule și echipamente egiptene au intrat pentru a repara drumul de pe partea palestiniană", au declarat martori pentru AFP.

Biden a obținut un acord pentru a permite intrarea a 20 de camioane cu ajutoare, dar acordul a fost însoțit de condiții stricte din partea Israelului: să ajungă doar la civili și să nu cadă în mâinile militanților Hamas. De asemenea, ar trebui să fie distribuite doar în sudul Fâșiei Gaza, unde Israelul a ordonat evacuarea civililor.

Directorul pentru situații de urgență al OMS, Michael Ryan, a descris acordul lui Biden ca fiind "o picătură în ocean", afirmând că necesarul real este de 2.000 de camioane.

UPDATE 13 persoane, printre care cinci copii, au fost ucise în confruntările cu forțele israeliene în tabăra de refugiați Nur Shams din Cisiordania, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății. Semiluna Roșie palestiniană a anunțat, de asemenea, că 13 persoane au fost ucise.

Ministerul a precizat că șase palestinieni au fost uciși joi într-un rar atac aerian israelian asupra taberei. Armata israeliană a precizat că a ucis militanți și 10 ofițeri israelieni au fost răniți. Peste 74 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de la începutul războiului.

UPDATE Israelul va evacua oraşul Kyriat Shmona, de la frontiera sa cu Liban, transmite AFP, citând un comunicat al armatei israeliene privind „punerea în aplicare a unui plan pentru evacuarea locuitorilor' acestui oraş cu circa 25.000 de rezidenţi, 'în case de primire finanţate de stat'. Forţele israeliene se află în alertă la frontiera de nord pentru a contracara o eventuală contraofensivă a Hezbollahului libanez pro-iranian.

UPDATE Armata israeliană a atacat în noaptea de joi spre vineri circa 100 de poziţii ale grupării islamiste Hamas din Fâşia Gaza şi l-a ucis pe Muhammad Abu 'Odeh, un membru al forţelor navale ale grupării despre care se spune că a participat la agresiunea brutală de pe teritoriul israelian din 7 octombrie, potrivit EFE şi DPA, care citează un purtător de cuvânt al Forţelor de apărare israeliene (IDF). Printre cele 100 de obiective Hamas, armata israeliană a menţionat un tunel subteran, depozite de arme şi zeci de centre de comandă operaţionale. Detalii aici

UPDATE  O biserică greco-ortodoxă din Gaza, care adăpostea circa 500 de palestinieni care își abandonaseră locuințele, a fost vizată de un atac aerian, relatează The Wire, citând ministerul de Interne controlat de Hamas.  Washington Post susține că a „geolocalizat atacul și a reușit să confirme locația bisericii pe baza unui videoclip care arată oameni scotocind printre dărâmăturile unei clădiri distruse".  Detalii aici  

UPDATE Fiul unui lider fondator al Hamas a rupt tăcerea în legătură cu gruparea teroristă în sânul căreia s-a născut. A decis să se întoarcă împotriva propriei sale familii și s-a convertit la creștinism când a văzut ororile comise de organizația extremistă. Detalii aici

UPDATE Oficialii israelieni din domeniul securității au anunțat că sunt gata să lanseze ofensiva terestră în Gaza, despre care susțin că va fi mult mai cuprinzătoare și mai feroce decât în orice alt conflict anterior cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas. Detalii aici

UPDATE  Bilanţul uman al loviturii de marţi asupra spitalului Ahli Arab din Gaza se situează, „probabil, la nivelul de jos al unui interval cuprins între 100 şi 300 de morţi", potrivit unei note a serviciilor americane de informaţii. Detalii aici  

UPDATE Șaisprezece jurnaliști palestinieni au fost uciși în războiul din Fâșia Gaza de începutul războiului dintre Israel și Hamas, declanșat după atacul mișcării Hamas pe teritoriul israelian, la 7 octombrie, a anunțat sindicatul jurnaliștilor palestinieni, relatează AFP, scrie Agerpres. Detalii aici. 

UPDATE  Guvernul israelian pregăteşte un pachet de ajutor economic pentru cei afectaţi de atacurile militanţilor Hamas, ajutor ce va fi „mai mare şi mai amplu" decât cel din timpul pandemiei de COVID-19, relatează Reuters, citată de Agerpres.   Detalii aici.

Razboi Israel-Hamas. FOTO: Colaj Profimedia
Razboi Israel-Hamas. FOTO: Colaj Profimedia

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene au lansat pe platforma X (fostă Twitter) un mesaj de unitate pentru poporul israelian. 

UPDATE Având în vedere situația de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat și o criză umanitară în Fâșia Gaza, statul român a întreprins măsuri de monitorizare continue, pentru a oferi sprijin populației civile afectate. Detalii aici. 

Transportul produselor se va face prin intermediul organizațiilor internaționale FOTO: EPA EFE
Transportul produselor se va face prin intermediul organizațiilor internaționale FOTO: EPA EFE

Premierul României, Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență, a convocat astăzi, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

UPDATE Razboiul Israel-Hamas, ziua 13 în care Hamas lansează atacuri cu rachete împotriva sudului și centrului Israelului punând în pericol viețile a sute de mii de persoane, potrivit unei postări a autorităților israeliene. 

UPDATE Israelul, care a promis să eradicheze Hamas după atacul de amploare comis în 7 octombrie, repetă faptul că fiecare membru al mişcării islamiste este hărăzit să fie ucis, pe primele poziţii ale listei aflându-se presupusele două creiere din spatele atacului, notează AFP, citată de Agerpres.

Razboi Israel-Hamas. FOTO: Profimedia
Razboi Israel-Hamas. FOTO: Profimedia

Liderul aripii militare a Hamas, Mohammed Deif, şi Yahya Sinwar, liderul politic din Gaza, au făcut deja obiectul a numeroase tentative de asasinat, dar vânătoarea pare să fi luat acum o nouă turnură.

În urma atacului din 7 octombrie comis de comandouri Hamas, care a luat prin surprindere Israelul, 1.400 de persoane au fost ucise pe teritoriul israelian, în majoritate civili, şi 199 au fost răpite. Detalii aici

UPDATE Forțele de Apărare au lansat o postare despre puterea forțelor armate israeliene.

UPDATE Israelul promite să elimine Hamas într-un atac necruţător asupra Fâşiei Gaza, dar nu are în vedere un final de joc evident şi nici un plan clar de guvernare a enclavei palestiniene devastate, chiar dacă va triumfa pe câmpul de luptă, comentează Reuters.

Clădiri afectate de explozii în Gaza FOTO: Profimedia
Clădiri afectate de explozii în Gaza FOTO: Profimedia

Campania militară din Gaza „Operaţiunea Săbiile de fier“ va fi de neegalat în ferocitatea sa şi nu se va compara cu nimic din ceea ce Israelul a desfăşurat în trecut în Gaza, au spus opt oficiali regionali şi occidentali care cunosc conflictul şi care au refuzat să fie numiţi din cauza caracterului sensibil al subiectului. Detalii aici

UPDATE Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, le-a spus joi soldaţilor din trupele de infanterie comasate la frontiera cu Fâşia Gaza că vor vedea în curând „din interior" această enclavă palestiniană, relatează agenţiile Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Soldați Israel. FOTO: Profimedia
Soldați Israel. FOTO: Profimedia

Mesajul sugerează că se apropie momentul în care armata israeliană va lansa ofensiva terestră asupra enclavei controlate de mişcarea islamistă Hamas, care a atacat prin surprindere Israelul pe 7 octombrie.

„Acum vedeţi Gaza de la distanţă, în curând o veţi vedea din interior. Ordinul va veni", a indicat ministrul israelian al apărării, potrivit unei declaraţii difuzate de ministerul său. Detalii aici

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite