Israelieni evrei și arabi reținuți, concediați și chiar atacați pentru exprimarea unor sentimente interpretate ca pro-Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi activiști, membri ai unei mișcări evreiești-arabe pentru pace, au fost reținuți recent în Israel după ce au lipit afișe cu un mesaj considerat ofensator de către poliție. Mesajul era următorul: „Evrei și arabi, vom trece împreună prin asta”, relatează The Guardian.

Israelul continuă să bombardeze Gaza FOTO EPA-EFE
Israelul continuă să bombardeze Gaza FOTO EPA-EFE

Activiștilor organizației „Standing Together” le-au fost confiscate afișele, precum și tricourile imprimate cu sloganuri de pace în ebraică și arabă.

Nu a fost un incident izolat. În toată țara,  oamenii sunt reținuți, concediați de la locul de muncă și chiar atacați pentru că au exprimat sentimente interpretate ca arătând simpatie pentru Hamas după atacul criminal al grupării, la 7 octombrie. Definiția pro-Hamas este adesea extinsă pentru a include expresii de simpatie pentru situația dificilă a copiilor palestinieni blocați în Gaza sau apeluri la pace, în special dacă sunt exprimate atât în arabă, cât și în ebraică.

Săptămâna trecută, după 15 ani de serviciu, directorul unității de terapie intensivă cardiacă a unui spital din Petah Tikva a fost suspendat din funcție. Aparent, ofensa de care s-a făcut vinovat Abed Samara a fost poza sa de profil de pe rețelele de socializare - un porumbel care poartă o crenguță de măslin și un steag verde pe care este inscripționată shahada, declarația de credință musulmană: „Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah și Mohamed este profetul său". Imaginea e de anul trecut, cu mult înainte de atacul Hamas, dar a fost totuși considerată ca fiind o expresie a sprijinului.

Săptămâna trecută, Samara a postat, de asemenea, un citat atribuit profetului Mahomed, legat de faptul că musulmanii vor trebui să răspundă pentru acțiunile lor în ziua judecății, citat despre care medicul a declarat pentru Haaretz că era destinat "liderilor și clericilor musulmani care nu fac suficient pentru a opri vărsarea de sânge".

Represiunea este dirijată în primul rând de guvernul lui Benjamin Netanyahu. De la atentat, poliția a primit o largă libertate de a stabili ce se încadrează la sprijin pentru terorism. Aceștia nu mai trebuie să se adrese procurorilor, ceea ce, potrivit avocatului pentru drepturile omului Michael Sfard, elimină un nivel important de protecție juridică pentru libertatea de exprimare individuală.

"Asistăm la un tsunami de anchete ale poliției", a spus Sfard. "Oamenii care sunt vizați trec printr-o experiență foarte înspăimântătoare și chiar dacă în final nu se fac acuzații, este totuși îngrozitor. Există un val de reducere la tăcere a oricărui tip nu doar de critică, ci și a simplei compasiuni”.

Protestele de simpatie față de populația din Gaza au fost dispersate cu forța, iar șeful poliției israeliene, Yaakov Shabtai, a declarat săptămâna trecută: "Oricine dorește să se identifice cu Gaza este binevenit. Îi voi urca acum în autobuze și îl voi ajuta să ajungă acolo".

La începutul săptămânii trecute, biroul procurorului general al Israelului a anunțat, de asemenea, că a dat instrucțiuni universităților și colegiilor să transmită poliției cazurile studenților care au postat "cuvinte de laudă pentru terorism".

În urma instrucțiunilor procurorului general, a avut loc o aparentă epurare în universitățile israeliene. Grupul pentru drepturile legale Adalah a raportat că aproximativ 50 de studenți palestinieni au fost convocați în fața unor comisii disciplinare în legătură cu postările lor pe rețelele de socializare, iar unii au fost suspendați de la studii.

Intimidarea israelienilor evrei și arabi cu opinii disidente a venit și din partea unor persoane și grupuri fără chip, care au stârnit ura online.

Într-un incident notabil, jurnalistul ultraortodox de stânga Israel Frey a postat un videoclip în care spunea Kaddish (rugăciunea evreiască pentru cei morți) pentru victimele măcelului Hamas și pentru civilii palestinieni aflați sub tirurile israeliene.

La scurt timp după aceea, un utilizator anonim al platformei de mesagerie Telegram a publicat adresa sa, care a fost distribuită pe scară largă de grupuri de dreapta, iar o mulțime a apărut afară, aruncând artificii la ferestrele sale, și obligându-l să fugă împreună cu familia sa. În prezent, el se ascunde.

Alon-Lee Green, directorul național al organizației Standing Together, a declarat că Frey este doar un exemplu de intimidare generalizată a israelienilor care se opun politicii guvernului și pedepsei colective a palestinienilor.

"O mulțime de oameni sunt concediați de la locul de muncă din cauza opiniilor politice diferite sau doar a identității lor. În fiecare zi, primim sute de apeluri telefonice la linia noastră de urgență, în special de la persoane care își pierd locurile de muncă. Despre câteva zeci dintre ei s-ar putea spune că și-au exprimat sprijinul pentru Hamas, dar majoritatea covârșitoare a postat apeluri pentru a opri războiul sau spunând lucruri de genul: există și copii în Gaza, , a spus Green. 

"Este o rușine, pentru că avem nevoie de acești medici, psihologi, membri ai facultăților de arte, care fac parte din societatea noastră și care suferă traume. Este, de asemenea, periculos pentru că poate duce la un nou front în interior, cu pericolul de violență intercomunitară”,  a adăugat el.

Publicarea datelor personale pe internet și intimidarea activiștilor pentru pace este un fenomen larg răspândit, a declarat Ori Kol, cofondator al FakeReporter, un grup dedicat combaterii răspândirii dezinformării și a discursului de ură online.

"Ceea ce aveți practic în Israel este o atmosferă de frică, care este alimentată de actori necunoscuți online", a spus Kol. "Este destul de aleatoriu cine devine ținta lor. Scurg detalii despre un cunoscut regizor de film de stânga, numărul său de telefon și numărul de identificare, iar în minutul următor merg după o asistentă medicală palestiniană din nordul Israelului, care ar fi putut încărca o poveste cu imagini din Gaza."

Achiya Schatz, director executiv al FakeReporter, a declarat: "Un lucru foarte îngrijorător pentru noi este faptul că știm că vom avea de-a face cu un alt câmp de luptă, o bătălie interioară între cetățeni, aici și în Cisiordania."

Este "un risc enorm pentru societate și pentru securitatea națională a Israelului", a adăugat Schatz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite