Odobescu participă la reuniunea miniştrilor de Externe din statele UE. Discuții privind situația din Israel și din Ucraina

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, participă la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, luni, 23 octombrie 2023, la Luxemburg. 

FOTO Mediafax Andreea Alexandru
FOTO Mediafax Andreea Alexandru

Potrivit MAE, „agenda reuniunii cuprinde discuții privind situația din Israel și din regiune, în urma atacurilor teroriste ale grupării Hamas, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și relațiile Armenia-Azerbaidjan”.

De asmenea, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, se va referi la vizita sa în China, la 12-14 octombrie 2023, la Dialogul Belgrad-Priștina, precum și la regiunea Sahel.

Potrivit sursei citate, „discuțiile vizează continuarea coordonării UE, în linie cu poziția comună convenită de liderii europeni cu ocazia reuniunii extraordinare a acestora din 17 octombrie privind angajamentul UE în Orientul Mijlociu.

Miniștrii vor aborda și impactul situației din Israel asupra dinamicii regionale, iar discuțiile viza și pregătirea Consiliului European din 26-27 octombrie 2023, iar miniștrii vor aborda și evoluțiile recente din Ucraina și angajamentele de securitate ale UE pentru Ucraina pe termen lung.

„Schimbul de opinii privind relațiile Armenia-Azerbaidjan va viza agrearea unei abordări comune a UE cu privire la măsurile de sprijin pentru Armenia în actualul context, concomitent cu continuarea acțiunilor de mediere și facilitare, de către UE, a dialogului între părți, în scopul sprijinirii procesului de pace dintre Armenia și Azerbaidjan”, a mai anunțat MAE.

În același timp, în marja CAE, ministrul afacerilor externe va participa la Reuniunea ministeriala UE-Asia Centrală, „eveniment care va prilejui un schimb de opinii cu omologii din Asia Centrală și va transmite un semnal puternic al angajamentului UE de a aprofunda cooperarea cu statele din această regiune”.

În perioada 26-27 octombrie va avea loc o nouă reuniune a Consiliului European, pe agenda discuțiilor fiind situația din Ucraina, Cadrul financiar multianual 2021-2027, situația economică și migrația. Ultima reuniune a Coonsiliului European a adus un acord cu privire la organizarea pieţei energiei electrice a UE, care va permite începerea negocierilor cu Parlamentul European.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite