Netanyahu poartă responsabilitatea pentru eșecurile care au dus la incursiunea Hamas, spun foști militari și politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foști oficiali ai armatei, guvernului și ai serviciilor de informații și-au exprimat scepticismul cu privire la capacitatea premierului israelian Benjamin Netanyahu de a guverna, pe măsură ce în țară se iscă dezbateri cu privire la răspunsul la atacurile Hamas din 7 octombrie, care au ucis 1.400 de israelieni, relatează The Guardian.

p 7 Beniamin Netanyahu WC jpg

„Cea mai gravă lovitură pe care Israelul a suferit-o de la înființarea sa până în prezent”, a declarat pentru Observer fostul premier Ehud Barak

La rândul lui, un fost șef al Statului Major a apreciat că Netanyahu ar trebui „să demisioneze acum”, în timp ce un fost oficial al serviciilor de informații a calificat guvernul drept „disfuncțional”.

Aceste reacții vin pe fondul îngrijorării tot mai mari în Israel față de soarta celor peste 200 de ostatici deținuți de Hamas în Gaza și al încercărilor guvernului de a-i elibera, în contextul în care rudele acestora sunt împărțite în două tabere: cei care pledează pentru negocieri pentru eliberarea lor înainte de a lansa invazia terestră în Gaza și cei care cred că numai o operațiune militară menită să distrugă conducerea Hamas poate fi o soluție, chiar cu riscul vieții ostaticilor.

Barak, un soldat israelian multiplu decorat, care a participat la mai multe operațiuni de salvare a ostaticilor, a explicat că, în timp ce ostaticii sunt o „problemă majoră”, totodată „este necesar să eliminăm capacitatea militară a Hamas și rolul său de conducător al Fâșiei Gaza”.

În opinia sa, atacul Hamas reprezintă „un eșec major. Este cea mai gravă lovitură pe care Israelul a suferit-o de la înființarea sa până în prezent ... Nu cred că oamenii au încredere în Netanyahu să-i conducă când se află sub povara unui eveniment atât de devastator care tocmai a avut loc sub mandatul său”.

„Este clar că a fost vorba de neglijență și eșec la mai multe niveluri. A fost un eșec al serviciilor noastre de informații de a monitoriza pregătirile care au avut loc în ultimul an, poate mai mult. Nu este ușor să determinăm pe moment ce s-a întâmplat cu adevărat, dar, cu siguranță, publicul și-a pierdut încrederea, atât în armată, cât și în conducerea politică”, a spus el.

Generalul-locotenent Dan Halutz, fost șef al Statului Major al IDF și comandant al forțelor aeriene israeliene, precum și un membru vocal al mișcării care s-a opus reformelor judiciare ale lui Netanyahu, a declarat că este puțin probabil ca premierul israelian să prezinte scuze publice.

„Șeful nostru de stat major, șeful serviciilor de informații, șefii instituțiilor militare au spus-o deja: își asumă întreaga responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat. Cred că ei toți socotesc că misiunea lor în acest moment este să câștige și apoi să se întoarcă acasă”, a spus el, subliniind că aceeași atitudine ar fi de așteptat și din partea premierului, doar că acesta, de îndată ce s-au declanșat evenimentele din Gaza, a părut mai preocupat de viitorul politic decât de popor.

Criza ostaticilor, a explicat Halutz, „poate influența calendarul oricărei activități. Personal, aș spune că, dacă este posibil să fie rezolvată rapid, aș prefera să rezolvăm mai întâi problema ostaticilor și abia apoi să trecem la campania militară... familiile ostaticilor se așteaptă ca [Netanyahu] să ducă la bun sfârșit misiunea și să îi aducă înapoi... oricine din Israel care ar putea lua frâiele înțelege că ostatecii sunt prioritatea noastră principală”.

Foști oficiali: Netanyahu ar trebui sa demisioneze

În vreme ce israelienii care au protestat în fața cartierului general al armatei din Tel Aviv și-au exprimat îngrijorarea că Netanyahu nu este apt să conducă Israelul în acest moment de criză, fostul șef al Statului Major al armatei israeliene a declarat că are în continuare încredere în liderii militari însărcinați cu coordonarea atacului asupra Fâșiei Gaza. 

„Din punctul meu de vedere, [Netanyahu] ar trebui să demisioneze chiar în clipa asta. Există oameni mai buni care să se ocupe de asta. El crede că este mai presus de Dumnezeu, crede că este salvatorul Israelului și, din păcate, nu am reușit să-i explicăm că este, de fapt, invers, că el este distrugătorul Israelului și că problemele sale personale sunt motorul lui și nu beneficiul pentru țară”, a mai spus el.

Oamenii au opinii diferite în această privință, „dar cred că reprezint cel puțin jumătate din populație prin ceea ce spun”, a subliniat fostul oficial militar.

„Este clar că acest guvern este disfuncțional sub multe aspecte. Este un sentiment exprimat de mulți israelieni care spun limpede că acest guvern este un dezastru”, a fost de acord și fostul oficial al serviciilor de informații israeliene Avi Melamed.

În ceea ce privește răspunsul guvernului la criză, Melamed a părut să împărtășească reticența multor voci în ceea ce privește politizarea discuțiilor despre criza ostaticilor sau  răspunsul statului la eșecurile de securitate.

„Nu cred că performanța sau acțiunile lui Netanyahu reprezintă un model. Se pare că el nu crede că are vreo responsabilitate. Mă străduiesc să-mi imaginez o situație în care Netanyahu poate continua să conducă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a spus el.

Barak a făcut ecou acestei aprecieri: „Nu poți conduce Israelul printr-o criză atât de solicitantă, atât din punct de vedere politic, cât și strategic, când ești responsabil pentru cel mai grav tip de eșec guvernamental din istoria țării, și nici nu poți reconstrui această încredere de la zero. Așa că țara trebuie să găsească o modalitate de a-l înlocui la șefia guvernului”.

Miniștrii cabinetului israelian, inclusiv controversatul ministru de finanțe de extremă-dreapta Bezalel Smotrich, șefii apărării, între care și șeful Statului Major, Herzi Halevi, dar și Ronen Bar, care conduce agenția israeliană de informații interne, Shin Bet, au prezentat scuze pentru eșecul guvernului israelian de a-și proteja cetățenii în urma atacului Hamas. Un sondaj recent a arătat că 80% dintre israelieni doresc ca Netanyahu să își asume responsabilitatea pentru eșecurile care au permis incursiunea Hamas. Într-un sondaj separat, realizat la începutul acestei luni, 56% au declarat că Netanyahu ar trebui să demisioneze după încheierea războiului.

Bombardamentele israeliene asupra teritoriului au ucis peste 4.385 de persoane și au rănit aproximativ 13.000 de persoane în ultimele două săptămâni, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite