LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a lansat rachete și drone asupra mai multor regiuni ucrainene. Biserica Ortodoxă Rusă recrutează mercenari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a lansat în noaptea de duminică spre luni un nou atac masiv cu drone și rachete, vizând regiunile Odesa, Nikolaev, Herson, Zaporojie, Dnipro, Cernigău, Sumî, Donețk, Kiev și Hmelnîțkîi, potrivit unui comunicat al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Pe de altă parte, rușii susțin că au dejucat un atac cu rachete în Peninsula Crimeea.

Depozit poștal distrus duminică de ruși la Harkov FOTO EPA-EFE
Depozit poștal distrus duminică de ruși la Harkov FOTO EPA-EFE

Comandamentul Forțelor Aeriene a precizat că rușii au atacat cu rachete Kh-59, S-300 și drone de tip Shahed.

UPDATE Recrutare halucinantă în Rusia. Un tânăr cântăreț, luat cu forța de la rugăciune și dus la comisariatul militar

Trupele OMON (Detașamentul Mobil pentru Operațiuni Speciale) au descins la o moschee din orașul Kotelniki, în regiunea Moscova, i-au urcat într-un autobuz pe bărbații prezenți acolo și i-au dus la un comisariat militar în vederea înrolării, relatează meduza.io.

Cazul a fost făcut public de Mamut Useinov, finalist la o emisiune de divertisment difuzată de postul de stat Rossia-1. Potrivit acestuia, odată aduși la comisariat, bărbații săltați de trupele OMON au fost amenințați cu deschiderea unor dosare penale pe numele lor dacă nu semnează un contract cu Ministerul rus al Apărării.

„Vreau să anunț o încălcare flagrantă a legii de către un comisariat militar și trupele OMON. După rugăciunea de vineri, OMON a efectuat percheziții la o moschee situată în orașul Kotelniki și i-a luat pe toți bărbații care părăseau clădirea, inclusiv pe mine”, a scris Useinov pe contul său de Telegram.

Inițial, bărbații au fost urcați într-un autobuz sub pretextul verificării documentelor. Însă, după câteva ore de așteptare, au fost duși la comisariatul militar din Liuberțî. Detalii aici

UPDATE Erdogan a trimis Parlamentului turc protocolul de aderare a Suediei la NATO

Recep Tayyip Erdogan a supus în mod oficial luni Parlamentului turc spre ratificare protocolul de aderare a Suediei la NATO, după 17 luni de blocaj.

„Protocolul de aderare a Suediei la NATO a fost semnat pe 23 octombrie 2023 de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi trimis Marii Adunări Naţionale a Turciei”, a comunicat preşedinţia turcă într-un mesaj pe platforma socială X (ex-Twitter). Detalii aici

UPDATE Rușii, puternic nemulțumiți de salarii înaintea alegerilor prezidențiale

Vladimir Putin candidează în luna martie 2024 pentru un nou mandat de „președinte” care s-ar adăuga celor două decenii, scrie Reuters, precizând că, în paralel, rușilor nu le ajung salariile pentru cheltuielile obișnuite.

Numărul ruşilor care spun că salariul nu le acoperă cheltuielile de bază a crescut cu 20 de puncte procentuale în ultimii doi ani şi acum se apropie de 50%, arată un studiu efectuat de compania de recrutare de personal Headhunter, într-un moment în care Moscova îşi direcţionează resursele fiscale pentru finanţarea războiului din Ucraina. Detalii aici

UPDATE „Fantoma” lui Prigojin: Ce demersuri a inițiat Prigojin împotriva lui Șoigu și Gherasimov înainte de răzmerița din 24 iunie

Răposatul fondator al companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, a depus plângeri pentru „genocid” împotriva ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, înainte de revolta sa eșuată din 24 iunie.

Potrivit avocatului Kiril Kaciur, Prigojin a depus plângerile la Comitetul de Investigații din Rusia, responsabil de cele mai sensibile dosare penale dorite de regimul Putin.

Mai concret, Prigojin i-a acuzat pe Șoigu și Gherasimov de „genocid împotriva poporului rus, uciderea a zeci de mii de cetăței ruși și predarea de teritorii ruse inamicului”, o referire la teritoriile ucrainene cucerite de forțele armate ale Moscovei la începutul invaziei și eliberate între timp de forțele armate ale Kievului.

Avocatul Kiril Kaciur i-a solicitat public șefului Comitetului de Investigații, Aleksandr Bastrîkin, să explice ce s-a întâmplat între timp în cazul plângerilor depuse de Evgheni Prigojin. Detalii aici

UPDATE Ucraina a doborât nouă drone în regiunea Odesa: Rușii bombardează intens la Avdiivka

Autoritățile ucrainene au anunţat luni dimineaţă respingerea unui atac major cu drone lansat de Rusia în noaptea de duminică spre luni asupra regiunii Odesa, situată pe coasta Mării Negre.

Apărarea antiaeriană din sudul Ucrainei a doborât nouă drone, a transmis şeful administraţiei militare a regiunii Odesa, Oleh Kiper.

În zona portuară, fragmente de drone căzute au afectat acoperişul unei clădiri, provocând un incendiu, care între timp a fost stins. Deocamdată nu există informaţii despre potenţiale victime.

În total, apărarea antiaeriană ucraineană a interceptat şi a doborât 14 drone şi o rachetă pe parcursul nopţii de duminică spre luni.

Pe frontul de est, forţele ruse bombardează zi şi noapte singurul drum care leagă oraşul Avdiivka (est) de restul teritoriului controlat de armata ucraineană în zonă, a declarat luni şeful administraţiei militare ucrainene din Donețk, Vitali Barabaş, pentru Radio Liberty. Detalii aici

UPDATE Economia rusă riscă să fie grav afectată de creșterea masivă a cheltuielilor militare

Economia rusă riscă să fie afectată în mod semnificativ de creşterea masivă a cheltuielilor militare, estimează serviciile secrete britanice.

„Creşterea constantă a cheltuielilor militare va genera probabil presiuni inflaţioniste în Rusia”, apreciază Ministerul britanic al Apărării în buletinul de luni.

Această situație va forţa probabil Guvernul rus să să ia decizii dificile în ceea ce priveşte finanţarea războiului, ceea va mări presiunea asupra mediului de afaceri. O reducere a acestora este puţin probabilă în viitor, întrucât industria de apărare a devenit un „motor tot mai important” al economiei ruse, potrivit surselor secrete ale Ministerului britanic al Apărării.

Planul de buget al Rusiei pe 2024 prevede o creştere de 68% a cheltuielilor militare, urmând să reprezinte 6% din Produsul Intern Brut (PIB). Detalii aici

UPDATE Poliția spaniolă a confiscat bijuterii antice de aur furate din Ucraina. „Prada” valorează 60 milioane de euro

Poliția spaniolă a confiscat artefacte antice de aur în valoare de 60 de milioane de euro (63,6 milioane de dolari), furate din Ucraina, după ce hoţii au fost prinşi încercând să le vândă la Madrid.

Cele 11 obiecte, în principal bijuterii, printre care se numără coliere, brăţări şi cercei cu modele elaborate, au fost datate în perioada greco-scitică, între secolele al VIII-lea şi al IV-lea î.e.n.

Obiectele au fost expuse într-un muzeu din Kiev, capitala Ucrainei, în perioada 2009-2013 şi au fost scoase ilegal din ţară în 2016, a precizat Poliţia Naţională din Madrid într-un comunicat, fără a face public numele muzeului. Detalii aici

UPDATE Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, plasată în arest preventiv

Un tribunal rus a ordonat luni plasarea în arest preventiv „până pe 5 decembrie” a jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmasheva, care a fost arestată săptămâna trecută, devenind al doilea reporter american deţinut în Rusia.

Tribunalul Soveţki din Kazan, în regiunea Tatarstan, a anunţat că a dat curs solicitării anchetatorilor care au reţinut-o pe jurnalistă, acuzând-o că nu s-a înregistrat ca „agent al străinătăţii”, deşi s-a angajat în „colectarea intenţionată de informaţii privind activităţi militare” potenţial dăunătoare „securităţii Rusiei”.

Kurmasheva, care lucrează pentru organizaţia media americană Radio Free Europe/Radio Liberty (Radio Europa Liberă), riscă până la cinci ani de închisoare.

UPDATE Kremlinul aprobă apelul lui Biden la o nouă ordine mondială, dar conform versiunii sale

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că este de acord cu preşedintele american Joe Biden precum că este nevoie de o „nouă ordine mondială”, dar susține că SUA nu o pot construi.

Schimbul de remarci ilustrează foarte bine, potrivit Reuters, concurenţa între Rusia şi Statele Unite, în contextul războaielor din Ucraina şi Gaza. Moscova încearcă să atragă de partea sa ţările în curs de dezvoltare, pentru o versiune proprie a viitorului, fără „hegemonia” americană.

Biden a afirmat într-un discurs rostit vineri că ordinea internațională care a funcţionat bine timp de 50 de ani după cel de-al doilea război mondial „cumva s-a epuizat”, iar americanii au ocazia să facă multe, „dacă suntem suficient de îndrăzneţi şi avem suficientă încredere în noi, pentru a uni lumea aşa cum n-a mai fost niciodată”.

UPDATE Elementul comun dintre Hamas și Rusia. Cum cred experții să va „jongla” SUA între cele două războaie

SUA va continua să sprijine Ucraina, chiar dacă a alocat resurse impresionante Israelului, susține Iulia Joja, specialist în securitate europeană. Ea spune că există un element comun între atacurile Hamas și războiul dus de Rusia în Ucraina.

Iulia Joja, expert în Securitate europeană, care predă la două universități americane și la Institutul Diplomatic American, a analizat pentru „Adevărul” efectele conflictului din Israel asupra războiului din Ucraina și potențiala legătură dintre Hamas și Rusia. Detalii aici

UPDATE Un magnat rus cu legături la Kremlin ar fi în spatele achiziției Forbes

Când Magomed Musaev, un magnat cu legături strânse cu Kremlinul, și-a adunat prietenii la New York pentru a sărbători cea de-a 60-a aniversare, i s-a alăturat la masa principală directori de top de la Forbes Media Group.

Potrivit persoanelor care au participat la evenimentul din iunie 2023, printre cei invitați i-a inclus și pe fondatorul american de tehnologie Austin Russell, în vârstă de 28 de ani, care a anunțat recent că conduce o afacere de 800 de milioane de dolari pentru cumpărarea celebrei afaceri media.

Cu câteva zile înainte de petrecere, însă, Musaev le-a spus asociaților că el este cumpărătorul Forbes și a încheiat afacerea vieții, potrivit a cinci înregistrări audio și o înregistrare video obținute de The Washington Post în care a discutat despre înțelegere.

„Tocmai am cumpărat Forbes Global”, i-a spus Musaev unuia dintre asociații săi, potrivit materialului, referindu-se la Forbes Media Group, care include ediția din SUA a revistei. „Înțelegeți că atunci când aveți în mâini cheia celui mai autoritar brand global, această cheie îmi va oferi acces la oricine”Detalii aici

UPDATE Odobescu participă la reuniunea miniştrilor de Externe din statele UE. Discuții privind situația din Israel și din Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, participă la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene, luni, 23 octombrie 2023, la Luxemburg. 

Potrivit MAE, „agenda reuniunii cuprinde discuții privind situația din Israel și din regiune, în urma atacurilor teroriste ale grupării Hamas, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și relațiile Armenia-Azerbaidjan”Detalii aici

UPDATE Rusia a respins atacurile forțelor ucrainiene pe direcția Kupiansk

Unitățile de luptă ale Grupul de Vest al armatei ruse ar fi respins trei atacuri ale grupurilor de asalt ale forțelor ucrainene, potrivit declarației purtătorului de cuvânt al grupului, Serghei Zibinski, scrie agenția TASS.

UPDATE Rusia susţine că a doborât trei rachete ucrainene întreptate spre Peninsula Crimeea

Rusia a doborât trei rachete ucrainene care vizau Crimeea, peninsulă anexată în 2014 de Moscova și țintă importantă a loviturilor executate de Ucraina, a transmis un responsabil rus, citat de AFP, scrie Agerpres.

„Trei rachete inamice în direcţia Crimeea au fost doborâte” în zona Herson la sfârşitul după-amiezii, a declarat pe Telegram Vladimir Saldo, instalat de Moscova la conducerea zonelor ocupate în această regiune din sudul Ucrainei. Detalii aici


UPDATE Biserica Ortodoxă Rusă recrutează mercenari

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că Biserica Ortodoxă Rusă își înființează propriile „companii militare private ortodoxe” pentru a recruta și antrena mercenari pentru a lupta împotriva Ucrainei. Agenția spune că a descoperit o astfel de companie militară creștin-ortodoxă care operează dintr-o catedrală proeminentă din Rusia.  

Catedrala Navală din Kronstadt FOTO Shutterstock
Catedrala Navală din Kronstadt FOTO Shutterstock

UPDATE Un nou bilanț: Rusia a pierdut aproape 300.000 de soldați în Ucraina

Aproape 300.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, arată două estimări.

Statul Major General al armatei ucrainene a anunțat sâmbătă noi pierderi umane și materiale grele pentru ruși: 790 de soldați, 16 tancuri și 55 de vehicule blindate. Majoritatea acestor pierderi au fost înregistrate în zona localității Avdiivka, regiunea Donețk, unde rușii și-au concentrat eforturile în ultimele săptămâni. Detalii aici

UPDATE Zelenski îi mulțumește emirului Qatarului pentru repatrierea unor cetățeni ucraineni

Volodimir Zelenski i-a mulțumit emirului Qatarului pentru rolul jucat de statul său în repatrierea unor cetățeni ucraineni deportați în Rusia.

Președintele ucrainean a transmis mulțumirile sale într-o conversație telefonică purtată duminică.

Cei doi lideri de stat au mai discutat totodată despre situația din Orientul Mijlociu, unde Qatarul încearcă de asemenea să medieze eliberarea unor ostatici deținuți de Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite