Rușii, puternic nemulțumiți de salarii înaintea alegerilor prezidențiale. Cât este salariul mediu

0
Publicat:

Vladimir Putin candidează în luna martie 2024 pentru un nou mandat de președinte care s-ar adăuga celor două decenii, scrie Reuters, precizând că, în paralel, rușilor nu le ajung salariile pentru cheltuielile obișnuite.

Vladimir Putin vorbin încruntat
Vladimir Putin candidează pentru un nou mandat de președinte, în ciuda nemulțumirii populației

Numărul ruşilor care spun că salariul nu le acoperă cheltuielile de bază a crescut cu 20 de puncte procentuale în ultimii doi ani şi acum se apropie de 50%, arată un studiu efectuat de compania de recrutare de personal Headhunter, într-un moment în care Moscova îşi direcţionează resursele fiscale pentru finanţarea războiului din Ucraina, transmite Reuters.

Aceste concluzii, rezultate la finele unui sondaj efectuat în luna octombrie în rândul a 5.000 de persoane, scot la lumină problemele economice ale Rusiei şi ar putea da autorităţilor de la Moscova noi bătăi de cap înaintea alegerilor prezidenţiale din luna martie 2024, la care preşedintele Vladimir Putin ar urma să obţină un nou mandat, care să se adauge celor peste două decenii de când este la putere.

Faptul că rata şomajului este la un minim istoric în acest an este o dovadă a deficitului de mână de lucru din Rusia, în timp ce deprecierea rublei alimentează presiunile inflaţioniste. Dobânda de referinţă, care este deja la 13%, este aşteptată să continue să crească pentru a putea fi contracarată o inflaţie care este prognozată să ajungă la 7% la finele anului, cu mult peste ţinta de 3% a Băncii Rusiei.

La întrebarea dacă salariul le ajunge pentru a-şi acoperi cheltuielile de bază, fără a lua în calcul veniturile din al doilea job sau din investiţii, doar unul din cinci ruşi a răspuns afirmativ. "Da, cu dificultate", au răspuns alţi 36% dintre respondenţi, în timp ce 45% au spus că este insuficient.

Este vorba de o creştere semnificativă faţă de 25% în 2021 şi 39% în 2022, arată sondajul Headhunter. În anul 2021, înainte ca Rusia să lanseze ceea ce cataloghează drept o "operaţiune militară specială" în Ucraina, 36% dintre cei intervievaţi au declarat că salariul lor este suficient pentru a le acoperi cheltuielile de bază.

Dintre cei 45% care în luna octombrie 2023 au declarat că salariul nu le acoperă cheltuielile de bază, mai mult de jumătate au spus că le lipsesc cel puţin 20.000 de ruble (212 dolari) în fiecare lună.

Datele oficiale, publicate de Institutul de statistică Rosstat, arată că salariul mediu nominal al ruşilor a fost de 71.419 ruble (756 dolari) în luna iulie.

Salariile reale cresc în prezent în ritm rapid în Rusia, pe măsură ce companiile de apărare se grăbesc să satisfacă comenzile guvernamentale. Alte industrii se chinuie să nu piardă angajaţi dar nu pot concura întotdeauna cu salariile oferite de companiile de apărare.

Inflaţia de două cifre din 2022 a provocat probleme consumatorilor ruşi şi chiar dacă economia ar urma să revină pe creştere în acest an, după o contracţie de 2,1% a Produsului Intern Brut în 2022, perspectivele pe termen lung ale Rusiei sunt limitate, potrivit prognozelor Fondului Monetar Internaţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite