LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele Ucrainei au respins zeci de atacuri rusești pe mai multe direcții. Rușii afirmă că au distrus un tanc și au eliminat 50 de militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima evaluare a situației de pe câmpul de luptă din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării apreciază că pierderea de către Rusia a unui număr semnificativ de elicoptere de luptă, ca urmare a primului atac ucrainean cu rachete ATACMS asupra unui aerodrom din Berdiansk, va afecta semnificativ capacitățile forțelor rusești din această parte a frontului. Acest aerodrom fost folosit de ruși drept bază avansată în partea de sud a frontului, atât pentru logistică, cât și pentru capacități ofensive și defensive.

UPDATE Lansator de rachete rusesc, pulverizat de o dronă-kamikaze ucraineană. Ce a urmat a fost spectaculos VIDEO

Lansatorul TOS-1A a fost lovit cu o dronă FPV, care transmite în timp real imagini celui care o manevrează.

Drona a urmărit vehiculul, apoi a fost prăbușită intenționat asupra lansatorului, provocând o explozie mare, a cărei intensitate a fost probabil amplificată de rachetele pregătite de lansare.

„Este una din cele mai frumoase explozii pe care le-am văzut în acest război”, a fost comentariul pe contul NoelReport de pe rețeaua X, cont specializat în informații privind războiul dintre Rusia și Ucraina. Detalii aici

UPDATE Zelenski s-a întâlnit cu comandanţii armatei în Herson. Trupele ucrainene încearcă să deschidă o nouă axă de atac

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, au avut vineri în provincia Herson o reuniune cu comandanţii armatei cu care a avut discuții despre „operaţiunile actuale ale apărătorilor ucraineni în sud", dar și şi despre "situaţia pe principalele zone ale frontului", printre alte subiecte, a transmis preşedinţia de la Kiev într-un comunicat, fără alte detalii. Detalii aici

UPDATE Țările membre NATO, îngrijorate de relația lui Orban cu Putin: „Stă alături de un om vinovat de crime împotriva umanității”

Premierul Ungariei Viktor Orban s-a întâlnit marţi la Beijing în marja Forumului internaţional „O centura, un drum” (Belt and Road) cu preşedintele rus Vladimir Putin.

„Suntem cu toţii îngrijoraţi că premierul ungar se întâlneşte cu preşedintele Putin, în timp ce Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat ambasadorul american în Ungaria, David Pressman, intervievat de Radio Free Europe. Detalii aici

UPDATE Ucrainenii i-au zdrobit pe ruși la Adviivka: sute de soldați uciși și zeci de blindate distruse VIDEO

Armata ucraineană a informat vineri că a respins un nou asalt rusesc asupra oraşului Avdiivka, centru industrial în estul ţării vizat în ultimele săptămâni de intense atacuri ruseşti, afirmând în acelaşi timp că a provocat "numeroase pierderi" inamicului. Detalii aici

UPDATE  Serviciile secrete britanice: Atacul asupra aerodromului din Berdiansk va afecta capacitățile Rusiei pe câmpul de luptă

Potrivit evaluării din 20 octombrie, pierderea unui număr semnificativ de elicoptere de luptă, urma atacului ucrainean cu rachete ATACMS asupra aerodrom din Berdiansk va afecta semnificativ capacitățile forțelor rusești în această parte a frontului.

 Serviciul britanic de informații reamintește că, la 17 octombrie, după loviturile asupra aerodromurilor militare rusești din orașele ocupate Berdiansk și Lugansk, „mai multe” elicoptere și sisteme de apărare aeriană au fost probabil distruse.

„Deși amploarea pagubelor nu este confirmată în prezent, este probabil ca nouă elicoptere militare rusești la Berdiansk și cinci la Lugansk să fi fost distruse, Ucraina susținând că a folosit pentru prima dată rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei (ATACMS) furnizate de SUA”, notează analiștii britanici.

Analiștii scriu că, până în prezent, participarea avioanelor cu aripi fixe la sprijinul aerian al forțelor ruse a fost foarte nesemnificativă, iar apărarea rusă s-a bazat din ce în ce mai mult pe elicoptere.

Aerodromul din Berdiansk a fost folosit de ruși ca bază avansată în partea de sud a frontului, atât pentru logistică, cât și pentru capacități ofensive și defensive.

„Având în vedere presiunea actuală asupra producției militare rusești, pierderea confirmată a unui număr oarecare de aparate va fi dificil de înlocuit pe termen scurt și mediu", notează agenția de informații.

„Există o posibilitate realistă ca această lovitură să oblige Rusia să își mute din nou bazele operaționale și nodurile de comandă și control mai departe de liniile de front, ceea ce va crește povara asupra lanțurilor logistice", subliniază analiștii britanici.

UPDATE Luptătorul cazac fugar „Babai”, ucis în luptele din Zaporojie

 Aleksandr „Babai” Mojaiev, un fugar rus care a devenit cunoscut după participarea sa la luptele din estul Ucrainei alături de separatiștii pro-ruși, a murit săptămâna asta pe front în Ucraina, au anunțat bloggerii ruși și un ofițer al armatei ucrainene, Anatolii "Stierlitz" Ștefan. Detalii aici

UPDATE Forțele armate ale Ucrainei au respins zeci de atacuri rusești în mai multe direcții.

După cum se menționează într-un mesaj de pe pagina de Facebook a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei , peste 70 de ciocniri de luptă au avut loc în cursul zilei. Forțele ruse au lansat atacuri în regiunea Harkov, iar aproximativ 15 așezări au fost lovite de atacuri de artilerie și mortiere.

UPDATE Rușii afirmă că au distrus un tanc și au eliminat 50 de militari

Grupul de trupe rusești „Sud” a eliminat 50 de militari ai Armatei Ucrainei, precum și un tanc, în direcția Donețk, potrivit ofițerului de presă al grupului, Vadim Astafiev, scrie agenția TASS. 

Tanc distrus FOTO: Profimedia
Tanc distrus FOTO: Profimedia

Astafiev a adăugat că artileria grupului a lovit pozițiile inamice și a reușit să distrugă stația de război electronic Nota din Seversk. Stațiile de război electronic Nota sunt proiectat să ofere protecție perimetrală să detecteze și să buruieze drone.

UPDATE EXCLUSIV Geoană dă asigurări că NATO ia măsuri suplimentare de securitate la graniţa României, unde s-au prăbuşit drone ruseşti

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, în exclusivitate pentru Adevărul, că Alianţa ia măsuri suplimentare de securitate la graniţa României cu Ucraina, unde s-au prăbuşit mai multe drone ruseşti.

UPDATE EXCLUSIV Geoană dă asigurări că NATO ia măsuri suplimentare de securitate la graniţa României, unde s-au prăbuşit drone ruseşti

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, în exclusivitate pentru Adevărul, că Alianţa ia măsuri suplimentare de securitate la graniţa României cu Ucraina, unde s-au prăbuşit mai multe drone ruseşti.

NATO, măsuri suplimentare de securitate la graniţa României. Foto: EPA-EFE
NATO, măsuri suplimentare de securitate la graniţa României. Foto: EPA-EFE

Întrebat despre întărirea apărării pe flancul estic, având în vedere inclusiv dronele prăbuştite pe teritoriul României, Mircea Geoană a declarat: „Acestă zonă de Mare Neagră și Dunăre maritimă are în această perioadă o relevanță strategică și economică deosebită. Din acest motiv, Rusia atacă atât de barbar infrastructurile din această zonă, pentru a bloca exporturile și capacitatea Ucrainei de a își fructifica potențialul agricol. Rușii vara distrug agricultura și iarna energia și asta spune totul”Detalii aici

UPDATE Putin retrage Rusia din Convenția privind protecția minorităților naționale

Vladimir Putin a promulgat joi legea prin care retrage Rusia din Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale.

Vladimir Putin FOTO: Profimedia
Vladimir Putin FOTO: Profimedia

Liderul de la Kremlin a retras Rusia din convenția care garantează respectarea drepturilor minorităților sub pretextul unei nemulțumiri la adresa Consiliului Europei, care a limitat participarea Moscovei la acest mecanism în urma războiului declanșat împotriva Ucrainei.

Legea care denunţă convenţia - semnată de Rusia în februarie 1996 - a fost votată săptămâna trecută de Duma de Stat. Detalii aici

UPDATE Vot în Rada Supremă. Biserica Ortodoxă ucraineană afiliată Moscovei, pe cale să fie interzisă

Rada Supremă, forul legislativ al Ucrainei, a adoptat joi în primă lectură un proiect de lege prin care se interzice Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei.

Proiectul de lege a fost adoptat cu aprobarea a 267 din cei 450 de deputați din Rada Supremă.

Complexul ortodox Lavra Pecerska FOTO: Profimedia
Complexul ortodox Lavra Pecerska FOTO: Profimedia

Textul aprobat prevede interzicerea activităților „organizaţiilor religioase” afiliate „ţărilor care efectuează agresiunea armată împotriva Ucrainei”.

Încă nu s-a stabilit o dată pentru votul în a doua lectură, dar acesta ar urma să fie o simplă formalitate.

Deputata Inna Sovsun, membră a partidului „Holos”, a salutat „o decizie istorică”. „Pentru a învinge agresorul (...) trebuie să lipsim Rusia de orice posibilitate de a ne face rău”, a scris Sovsun pe pagina sa de Facebook. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite